BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
płyn chlodniczy a woda ?
Autor Wiadomo
Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-06-12, 00:00   płyn chlodniczy a woda ?

mam dziwne podstawowe pytanie. czym sie rozni zalanie silnika/ukladu chlodzenia np. m20b25 zwykla woda w lato a np. plynem chlodniczym ? jest jakas widoczna roznica w temperaturze chlodzenia ?
pytam sie bo grzeje mi sie troche jak wchodza upaly,leci wskazowka tak ze 2-3 mm w prawa strone czyli w strone czerwonej kreseczki 8) w zime stalo zawsze w pionie. ziomek powiedzial zeby wlac plyn i po sprawie ale nie chce mi sie wlewac plynu za banke po jednej wypowiedzi wiec czekam na wasze wskazowki...
pozdro

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-06-12, 00:18   

menel napewno płyn chłodniczy lepiej odbiera ciepło :wink:

Teraz jest cieple więc może daje o sobie znać słabe visko albo przmulona chłodnica :wink:

Menel 

Wysany: 2006-06-12, 00:36   

no ale ja wlasnie zadalem tylko i wylacznie zapytanie o sam plyn chlodniczy. jaka ma roznice temperatur w porownaniu ze zwykla woda. moze kto bedzie wiedziec.nie pytam sie o blacha sprawe z visco i o termostatem.
czy mozliwe jest ze przy plynie chlodniczym wskazowka bedzie w pionie a przy zalanej zwyklej wodzie wskazowka bedzie prawie na pierwszej kresce w prawo ?

bmwm 

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2006-06-12, 00:50   

plyn chlodniczy ma wyzsza tem wrzenia,wiec przy tem nawt 85st nie powoduje wzrostu cis i swej obietosci
woda w tej temp jest prawie bliska wrzeniu,wzrasta jej obietosc,weze robiasie twardziejsze na plynie beda w tej samej temp mniej twarde
na wodzie bedzie sie barddziej grzac
nalezy sprawdzic tez wisko,chlodnice a takze zbiornik wyrownawczy i przelew z chodnicy do niego czy nie przypchany,czy korek dobry

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-06-12, 08:49   

bmwm napisa/a:
plyn chlodniczy ma wyzsza tem wrzenia,wiec przy tem nawt 85st nie powoduje wzrostu cis i swej obietosci
woda w tej temp jest prawie bliska wrzeniu,wzrasta jej obietosc,weze robiasie twardziejsze na plynie beda w tej samej temp mniej twarde

dlaczego na wodzie bedzie sie bardziej grzal :?: im wyzsze cisnienie tym wyzsza temperatura wrzenia

wydaje mi sie ze woda szybciej odbiera cieplo niz plyn chlodniczy - roznica pewnie nie jest wielka

plyn natomiast leje sie bo ma wiecej zalet niz woda - wyzsza temp wrzenia.nizsza temp. krzepniecia , nie powoduje korozji i osadow

ADC 

Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2006-06-12, 08:59   

Dokladnie tak mysle jak Kamil-woda szybciej odbierze cieplo ale nie zalewa sie jej bo kamien,lod w zimie ble ble ble :D .Ale roznicy wiekszej niz 4-5 stopni raczej bym nie obstawial

speed 
Michał

Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2006-06-12, 09:16   

bmwm napisa/a:

Zgadzam sie, woda ma duzo nizsza temperature wrzenia niz plyn pozatym mysle ze wlasnie to woda odbiera gorzej cieplo niz plyn, a jesli juz chcesz zalewac woda uklad to tylko destylowana ale ja bym polecal zalc silnik dobrym plynem i oczywiscie zrobic cala reszte o ktorej piszesz termostat, chlodnica, visco.

Every man dies... But not every man really lives...

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-06-12, 09:33   

Zalewać borygo, czy wydać kasę na dynagel?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-06-12, 09:53   

Mauser napisa/a:
Zalewać borygo, czy wydać kasę na dynagel?

generalnie koncentraty sa po prostu wygodniejsze, bo nie trzeba wymieniać całego płynu ... choć może czasem warto i przy okazji przepłukać z syfu

BTW - jest wiele różnych koncentratów - dynagelu nie znam, ale niewykluczone, że też jest dobry

bmwm 

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2006-06-12, 11:20   

woda szybciej wrze
a co za tym idzie zwieksza swoja obietosc,weze sa szybciej twardziejsze wytwarza sie w ukladzie cisnienie(woda szybciej wrze i wytwarza pare,uklad sie zapowietrza,moze nastapic wogole nie otwarcie termostatu)tzn,jezeli cis w ukladzie jest zbyt duze termostat wogole sie nie otworzy,jeest wieksze minimalnie termostat nie otwiera sie jak powinie,b.czesto na wodzie wystepuje przekroczenie srodka na wskaznku temp,woda gorzej odbiera cieplo,szybko sie grzeje wytwarza kamien

zyggy
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-06-12, 17:02   

Wody nie ma sensu lać do układu silnika z powodów, o których już była mowa.
Natomiast z płynami sprawa jest prosta - należy wlać płyn odpowiedni, o jakości przewidzianej przez producenta samochodu. Uprawianie filozofii w stylu "wszystkie płyny są oparte na glikolu" do niczego nie prowadzi, bo mieszanina glikol-woda to tylko baza płynów chłodniczych. O jakości płynu decydują dodatki chemiczne. Większość użytkowników nie ma pojęcia o reakcjach chemicznym zachodzących w układzie chłodniczym samochodu, i na szczęście mieć nie musi. Od tego są serwisy, aby użytkownicy nie musieli podejmować studiów na temat samochodów. Gorzej jest, gdy użytkownicy próbują węszyć teorie spiskowe, że producenci samochodów specjalnie zalecają stosowanie określonych płynów, ponieważ mają z kimś umowy. To tyle na temat filozofii.

A odnośnie płynu w samochodach BMW:
- płyn należy wymieniać regularnie, żywotność płynu chłodniczego to 2 - 3 lata
- należy używać płynu, który w składzie nie posiada azotynów i amin.

Z polskich płynów, nadających się do BMW, wartymi uwagi są:
- Organika Supreme Glyco -37
- Orlen Qual.

Menel 

Wysany: 2006-06-12, 18:24   

mialem plyn caly czas ale do momentu kiedy mi cybant przy trojniku spadl i wylal sie caly plyn , zalalem wtedy zwykla woda i przez 2-3 miesiace raczej nie bylo problemu.denerwuje mnie jak wskazowka jest poza pionem i w koncu kupie i wleje jakiegos szajsa :lol:
czy teraz jak na wodzie dochodzi do 100 stopni(tak to niby wyliczylem) to na plynie bedzie 90 czyli pion czy nie koniecznie?

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-06-12, 19:20   Płyn

Wszystkie odpowiedzi sa bardzo trafne i konkretne i nie ma co z nimi polemizowac.Ze swej strony polecam koncentrat płynu chłodniczego TEXACO-HAVOLINE opartego na jakichś poliwęglanach. Wadą plynu jest to ,ze nie można go mieszać z innymi płynami no i cena ......ok.80 zł za 5 l koncentratu. Ale za to płyn wymienia sie co 5 lat lub po 250.000 km.Osobiscie takie cos mam w obydwu autkach.I jeszcze jedna cecha tego płynu - gruntownie czyści układ chłodzenia....PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-06-12, 19:53   

odklada sie kamien i robi sie lipa jak juz ktos napisal to sorki

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-06-12, 20:03   

Menelu uprzedziłeś mnie tym pytaniem, ja jak włożyłem silnik kupiłem sobie 11 litrów denagera 2000, pierwszy zonk z korkiem i połowe wywaliło więc kupiłem 5 litrów, uzupełniłem i potem następny padnięty korek i kolejne 5 litrów, więc ostatni raz kupiłem 5 litrów (w sumie już 20 litrów = 170zł) i ..... szczelił wąż jednen i płyn wypadł więc wlałem destylowaną wode :D bo już kasy nie miałem na płyn, potem po drodze jeszcze jeden zonk z wężem i w sumie przez układ chłodzenia w ciągu 3mc przeszło mi jakieś 25l denagera i 15 litrów wody destylowanej :lol: i teraz prawdopodobnie mam jakieś 20% denagera i 80% wody destylowanej i zauważyłem że w trasie jak mocniej pojade to po jakiś 20km temp wzrasta o jakieś 3mm i tak sie zastanawiam czy zmienić teraz czy na zime ale z tego co piszecie wychodzi że pewnie warto wylać wode i zatankować jakiś dobry płyn

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-06-12, 20:40   

mozliwe ze woda Ci sie zagrzewa i zapowietrza uklad... jak lejesz wode z kranu to bedzie coraz gorzej... bo Ci sie zakamieni wszystko i nawet jak zalejesz plyn to nie bedzie oddawal ciepla tak jak trzeba... poprzedni wlasciciel mojego autka lal do plynu od spryskiwaczy wode z kranu i mialem tak zakamieniony zbiorniczek ze regularnie mi zatykalo spryskiwacze i w koncu musialem wyczyscic wszystko.. jak nie chcesz wydac za duzo to kup jakikolwiek najtanszy plyn do chlodnicy z marketu... bedzie duzo lepszy od wody z kranu a co do zamarzania w zimie to wszystkie plyny maja takie same same normy ( poza koncentratami ktore bez rozcienczania maja duzo wyzsze normy zamarzania).... a co do jakosci... no coz...

jarek_kos2 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Lut 2005
Skd: Białystok
Wysany: 2006-06-12, 23:04   

Ja mialem wczesniej borygo zielone i wszystko bylo ok.Ale kiedy wiatrak przeszorowal mi przewod od chlodnicy i wywalilo troche plynu to zalalem wode destylowana.Od te momenty temp. silnika wzrasta okolo 2-3 mm poza srodek skali.Na borygu tego nie bylo.Wiec sadze ze lanie wody do chlodnicy nie jest dobrym pomyslem:)

Menel 

Wysany: 2006-06-12, 23:43   

no i jarek masz to samo co u mnie. o takie przyklady mi chodzilo. jak mialem plyn (tez chyba jakies borygo :lol: ) to wskazowka stala pionowo a teraz na wodzie mam prawie do pierwszej kreski..
eeeh te moje druciarstwo :mrgreen:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-06-13, 07:31   

No i wiemy wszystko :lol:

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi