Prosze o porade gdyż padł mi koncowy wydech (e30 320) więc muszę go wymienić i zastanawiam się nad sportowymy lub jakimś zamiennikiem, w zasadzie skłaniał bym sie ku sportowemu gdyby nie fakt że nie mam katalizatora a w jego miejscu mam wspawane dwie rurki, dlatego obawiam się że będzie za głośno. Moja koncepja jest taka by wstawić wydech sportowy a w miejsce rurek po katalizatorze wstawić przelotowy tłumnik środkowy, nie wiem czy to dobry pomysł,nie zależy mi tak bardzo na moc a na ładnym dzwięku, prosze o jakąś podpowiedź bo już nie mam pomysłu.
dobrze myslisz
na rurkach jest zle i moc mniejsza i dzwiek cienki
w miejsce rurek wstaw najlepiej tlumik sport przedni ultera 2 wejscia dwa wyjscia ok 32 cm dlugi sa w cenie ok 300zl nowe
tylny tumik sport ale cos dobregoi nie przepalony
np ac schnizer,hardge,eisman,g-power,itp,akis inny firmowy.wtedy bedzie nie zaglosno na luzie a na obrotach podczas jazdy ladny dziek nie uciazliwy w srodku
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-06-09, 01:21
jak wstawisz końcowy "sportowy" i środkowy przelotowy, to powinieneś mieć ładny dźwięk, chociaż mi osobiście podoba się dźwięk seryjnego wydechu - rzecz gustu
zamiast tych rurek po kacie wstaw taki od 323i ;ceny nie znam
koncowy mozesz kupic jakis zwykly i sobie troche oproznic, wieksze koncowki zalozyc i juz bedzie inaczej chodzi;albo pojechac to jakiegos tlumikarza zeby przymiezyc kilka typow ; w sklepie jak kupisz super sportowy to po zalozeniu juz nie oddasz jesli ci sie nie bedzie podobal
w srodek wrzuc przelotowke np ULTER, a koniec REMUSa uniwersalnego (szukaj wyprzedazy w FOSABie)... dzwiek bedzie miodzio... ja mam przelot z rury kwasowki i koncowy REMUS.... poki nie zlapie temperatury to troche brzeczy metalicznie pow 3tys RPM (glownie przez rure zamiast kataiatora i tlumika) a jak zlapie temperaturke to czesto uchylam troszke szybke zeby posluchac....
A ja u siebie mam troche druciarstwo zrobione bo poprzedni wlasciciel wspawal -uwaga-dwa fiatowskie tlumiki jako koncowe ale o dziwo dzwiek jest bardzo ladny i nie jest natarczywy
_________________ Drzwiami trzasnal
Gdy zmrok miasto pokryl ...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-06-11, 00:14
środek przelot dedykowany (z reguły od 323) a końcowy seryjny najlepiej uzywkę w stanie nienagannym lub jakiegoś supersprinta jesli znajdziesz po dobrej cenie ... innych firm jak eisenmann to raczej rzadkośc i kupa kasy ... tylko nie wkładaj przelotówki jako końcowy bo będzie niemiłosiernie głośno i może stracić toche niutków...
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2006-06-11, 13:43, w caoci zmieniany 1 raz
Dzięki serdeczne więc raczej zdecyduje się na ten wydech od 323 i końcowy raczej orginalny, lub jakiś zamiennik, nie słyszałem jak chodzi silnik na tym środku od 323 i sportowym końcowym więc może nie wiem co tracę
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-06-13, 00:12
Seria na środkowym przelocie brzmi normalnie, trochę głosniej, gardłowo ... na jałowym i do 2 tysi już nie ma szelestu liści (przy ori układach z katem) ale jest delikatny pomruk ... dalej wydech drze sie jak fabryczny. Jedynie może wystąpić metaliczny podłos, szczególnie na zimno. Zalezy to od jakości tłumika środkowego (ilosć spawów wewnętrznych i tendencja do wpadania w wibracje ... sztywnosć ogólna tłumika).
Wysany: 2006-06-15, 10:54
ADC napisa/a:
A ja u siebie mam troche druciarstwo zrobione bo poprzedni wlasciciel wspawal -uwaga-dwa fiatowskie tlumiki jako koncowe ale o dziwo dzwiek jest bardzo ladny i nie jest natarczywy
może to nie takie druciarstwo, spójrz na to
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-06-15, 11:50
ja bym tam nie wzgardził takim wydechem z takimi końcówami, foto jest z początku lat 90-tych, wtedy obowiązywała taka stylistyka... napewno wygląda to lepiej niż seria...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
U mnie sytuacja taka że ostatni jest już pomalowany jakąćminią, i zaczyna się sypać...
Tak myślę, albo kupię jakiś w miarę tani "sportowy" , albo serię i zamiast dwóch oryginalnych rurek wspawam trochę większe z nierdzewki. Co Wy na to? która opcja? Dzwięk pewnie trochę lepsiejszy będzie po "sporcie" ...
Też to przechodziłem, tylko ja wyrzucałem sportowy ULTERA bo nawet muzyki nie słyszałem w aucie.... ! Lepiej się dobrze zastanów bo jeszcze ci kiedyś zabraknie tej ciszy
Skoro jesteśmy przy wydechu, to jak ma się sprawa z tym wydechem od 2.0 do 1.6? Czytałem w którymś topie że to zmienia ciekawie dzwięk silnika? Sportowego zamierzam się na dniach pozbyć na cichszy. Warto to przekładać?
_________________ E30 89 do odrestaurowania
Probe II 93 do codziennej jazdy