BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Cisnienie w zbiorniku paliwa
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-07-06, 17:10   Cisnienie w zbiorniku paliwa

Od jakiegos czasu po odkreceniu korka zbiornika paliwa slysze wyrazne syczenie. Caly czas myslalem ze cos sie przytkalo i wciaga powietrze na miejsce wypalonego paliwa, ale dzis sie okazalo ze ze zbiornika dmucha powietrze i to bardzo mocno. Przez dobre 20 sekund dmuchalo z glosnym sykiem tak ze prad powietrza byl wyraznie wyczuwalny reka, a jak otworzylem palcem klapke to az strzelilo. Co jest? skad tam sie wzielo takie cisnienie i co z tym zrobic? Podcisnienia bym sie spodziewal, ale nie czegos takiego.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

meles 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lis 2005
Skd: Tychy/Wrocław
Wysany: 2006-07-06, 17:20   

Sprawdź węże odpowietrzajace bak. U mnie w prawym (patrząc od tyłu) nadkolu zaraz nad wlewem pod plastikową osłoną jest zbiornik. tam powinny sie zbierać opary i odpowietrzac bak. Jeszcze dokładnie sprawdzę.

Czuję się poprawiony i post poniżej powinien wszystko wyjaśnić. :D
Ostatnio zmieniony przez meles 2006-07-06, 19:21, w caoci zmieniany 2 razy  

zyggy
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-07-06, 18:58   

Układ odpowietrzający w aucie Brunera to raczej ten rysunek

E30 325e EXP.TANK/ACTIVATED CARBON CONTAINER

Jeśli w aucie jest katalizator, to układ odpowietrzający kończy się zaworem przy zbiorniku z węglem aktywnym, przez który opary paliwa przedostają się do kolektora dolotowego. Jeśli zawór ten jest uszkodzony (przytkany), to też ciśnienie paliwa w zbiorniku może wzrastać.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-07-06, 20:14   

Chodzi o element nr 19 na tym rysunku? mozna to jakos sprawdzc/rozebrac/przeczyscic?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-07-06, 20:34   

wydaje mi się że nie Michał.... zacznij od najprostszego... u mnie ostatnio przy okazji prac konserwatorsko-konsrwująco-lakierniczych(wiecie co się dzieje z tym prawym nadkolem w e30 :( ) - blacharz coś mi źle poskładał - i na stacji benzynowej właśnie miałem takie ssanie z baku - okazało się ,że źle mi poukładali te węże idoce od zbiornika paliwa do zbiornika z parami benzyny - były pozałamywane - ot, akurat te udało się łatwo usunąć...
chyba, że u Ciebie coś jest z tym filtrem węglowym...

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-07-07, 21:10   

Filtr węglowy jest otwarty do atmosfery takwięc nie ma możliwości się blokować - element 19 na rysunku jest zaworem elektrycznym otwierającym sie okresowo w celu odessania kondensatu z filtra weglowego. jedyną rzeczą jest zatkanie węża nadrodze między zbiornikiem a filtrem.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-07-07, 21:39   

zrob to jak najszybciej i jezdzij jak naj mnie a raczej wogole lub z odkreconym korkiem ja spalilem pompe w ten sposob na odcinku 140 km urwal sie przewod od wtyczki zaworku odpowietrzajacego

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: