Wysłany: 2006-08-04, 20:00 ..:: BBS RS ::.. troche o dystansach.. od str. 5
Felgi już pewnie wszyscy widzieli
BBS RS 098 7Jx16", ET35
oponki Dunlop SP Sport 9000 215/40/ZR16
Co tu dużo pisać, zaczynamy renowacje
Dziś je rozkręciłem i od jutra zabieram się za polerkę rantów i kapstli. Srodki planuje pomalowac na grafitowy, ciemny popiel metaliczny ( coś takiego), no i śrubki dac do chromowania na złoto
Przebieg prac będe na bierząco przedstawiać na forum.
Pozdrawiam
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
Pomógł: 17 razy Dołączył: 12 Maj 2005 Skąd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysłany: 2006-08-07, 06:56
Barabus, czy te dekielki z nakrętką masz połączone jakimś pierścieniem sprężynującym?
bo ja to miałem luzem...
jeszcze jedno- dostałeś z felami klucz do odkręcania tych kapsli? tego też nie mam, ale napewno pasuje orginalny do BMW, niestety nie moge tego znaleźć na Allegro...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Robo , klucz nie jest potrzebny. Dekielek jest na zatrzask. Trzeba go przekręcić aż "pyknie" i tyle. Tak jest przynajmniej w BBS-ach ori do e30. Spora część ludzi narzeka na to że te deklielki dzwonią, odpadają otp. Ja kupiłem je od Marcina-Baura. Mówił że nie zakładał bo dzwonią, ktoś mu je połamał itp.... Nie wiem o co mu chodziło. W domu je rozkeciłem, umyłem, złożyłem, założyłem nowe naklejki, podgiąłem ctroszke alu flansze i....
Wysłany: 2006-08-07, 07:20
Radek -ale ja nie o to!!
pytam o dekle do RS (te orginalne tez mam do BBS 15, wiem o co chodzi) -
nie mam do nich klucza, jak się przykręci nawet niezbyt mocno to tak się zaciskają w feldze, że zaczne wozić "żabe" żeby je ruszyć w razie czego... średnica śruby głównej jest taka sama jak do BBS-ów skręcanych, które ma koleś w e36, tym orginalnym kluczem odkręca się idealnie...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Wysłany: 2006-08-07, 07:24
Cytat:
klucz nie jest potrzebny. Dekielek jest na zatrzask
oj kocie jestes w błędzie to nie są zwykłe seryjne BBS, to jest RS czyli prawdziwy rarytas. Dekiel jest przykręcany na gwincie a nie na zatrzask. Cały kapstel składa się w sumie z czterech części:
-dużej nakrętki(ta co się niby kluczem dokręca),
-że tak to nazwe uzupełnienia środka felgi,
-emblematu mocowanego na zatrzask
-pierścienia sprężystego blokującego nakrętke w tym środku uzupełniającym..
wieczorem wstawie fotke całości
Do ROBOCopa, ja mam cały kompletny dekielek wraz z tymi pierścieniami i całość się trzyma razem. Klucza nie mam, ale też wątpie aby pasował od zwykłych BBS bo mi się widzi że jest większa.... ale mogę się mylić. Pamiętam że w starych moich BBSach 14" emblemat miał średnice 65mmm, w RS jest 70mm.
Pozdrawiam
Wysłany: 2006-08-07, 07:39
dokładnie... org felgi BBS BMW mają zupełnie inne dekle niż są na nszych RS
ten mój koleśod e36 ma zdajesie takie bardzo rzadkie BBS-y i Jego klucz pasuje do RS (nie moge znaleźć teraz zdjęć - daje więc rysunek poglądowy)
http://www.realoem.com/bm...200&hg=36&fg=15
ps.barabus, te nakrętki jest ciężko odkręcić na aucie jak cholera - do swoich wydatków na renowacje dołóż więc klucz do nakrętek...
Wysłany: 2006-08-07, 14:51
Dziś rano oddałem do polerki ranty i nakrętki od dekli. $$ 280 zł..... czekam do poniedziałku na odbiór. Dziś również dałem śruby do chromowania $$ 80 zł.... czekam do poniedziałku - niestety ale śruby będą tylko a może aż chromowane a nie złocone.... koszt złocenia jet niestety ale obecnie nie na moją kieszeń.... po wstępnych obliczeniach całkowity koszt kupna felg, opon, dystansy i renowacji będzie oscylował w granicach 3300 zł ! No ładnie mi te RSy wyczepią kiejde .... ale czego się nie robi dla lansu 8)
Dziś rano oddałem do polerki ranty i nakrętki od dekli. $$ 280 zł..... czekam do poniedziałku na odbiór. Dziś również dałem śruby do chromowania $$ 80 zł.... czekam do poniedziałku - niestety ale śruby będą tylko a może aż chromowane a nie złocone.... koszt złocenia jet niestety ale obecnie nie na moją kieszeń.... po wstępnych obliczeniach całkowity koszt kupna felg, opon, dystansy i renowacji będzie oscylował w granicach 3300 zł ! No ładnie mi te RSy wyczepią kiejde .... ale czego się nie robi dla lansu 8)
Barabus, a tak bez podtekstów zapytam - nie uważasz, że to przerost formy nad treścią?
Hmmm.....Każdy ma jakiegos bzika, każdy jakieś hobby ma.....
Wysłany: 2006-08-07, 16:45
[quote="Łukasz"]
Barabus, a tak bez podtekstów zapytam - nie uważasz, że to przerost formy nad treścią?
Hmmm.....Każdy ma jakiegos bzika, każdy jakieś hobby ma.....
[/quote/]
moim skromnym zdaniem .. choc moze sie i nieznam ... no i nie siedze w twojej kieszeni ... wiem ze jest wolny rynek i kazdy moze dac nawe 10000zl za rzecz warta 50gr ... choc to moze zly przyklad ... ale pojawia sie pytanie nie mogles kupic odrazu felg z rozstwem 4x100 ... odrazu po polerce itp. widac ich sporo w granicach 2000zl ... moze 1200zl ktore nadlozles to dla ciebie nic ... ale mozna by za to kupic recaro w skorze
Wysłany: 2006-08-07, 17:23
Cytat:
moim skromnym zdaniem .. choc moze sie i nieznam ... no i nie siedze w twojej kieszeni ... wiem ze jest wolny rynek i kazdy moze dac nawe 10000zl za rzecz warta 50gr ... choc to moze zly przyklad ... ale pojawia sie pytanie nie mogles kupic odrazu felg z rozstwem 4x100 ... odrazu po polerce itp. widac ich sporo w granicach 2000zl ... moze 1200zl ktore nadlozles to dla ciebie nic ... ale mozna by za to kupic recaro w skorze
... recaro w skórze też kiedyś będą , a BBS RS 16" to moje marzenie które właśnie się ziszcza
Może jest dużo różnych innych felg w dużo niższej cenie i już gotowych do założenia, ale BBS RS to felga która nie tylko jest piękna, ale również ma w sobie to coś... no wiecie co wam będę mówił, takie coś co ma BMW Felga jest po prostu inna, jest skręcana, kuta i bardzo stylowa.... samo odkręcenie kapstla sprawia tyle radości... mmmmmmm miodzio 8)
Jeżeli ktoś nie zrozumiał no to już nic nie poradze
Dodam jeszcze że byłem dzis w lakierni proszkowej.... pomalują mi środki proszkowo za 150-200 zł (zależy od koloru). I teraz pytanie ? Jaki kolor. Bo ja coraz bardziej myśle nad pozostawieniem w oryginalnym kolorze, choć mnie troche męczy złoty lub grafitowy metalic
Wysłany: 2006-08-07, 17:57
barabus mogłeś się skontaktować ze mną - jakbym wiedział, że jesteś taki najarany na RS-y to bym Ci puścił moje... środki pomaluj srebrnym z jak najgrubszym ziarnem, w słońcu wygląda to tak jakby cała fela była wypolerowana, wszelkie inne kolory pozostaw sobie na następny sezon (wielkiego problemu z tym nie ma, odkręcasz środek i Ci malują- zresztą chyba rozkręcanie jest nieuniknione co jakiś czas, żeby doczyścić felge z syfu)...
Wysłany: 2006-08-07, 19:09
Cytat:
a przypadkiem te w 4x100 i w 16" (nie pamietam szerokosci) co byly niedawno na allegro nie poszly taniej niz cala ta twoja zabawa Wink
nie wiem za ile poszły, wiem że wtedy nie miałem kasy, a koles trzy razy wystawiał aukcje bo sam sobie ją podbijał i nikt nie mógł ich przelicytować Wiem że poszły napewno za ponad 2500 zł
sam mam mieszane uczucia ale jak pomysle ile sam potrafilem wpakowac to wcale nie tak duzo. pamietam jak cieszylem sie jak dziecko po kolejnych modernizacjach. tak jak ktos napisal zyjemy w wolnym kraju i kazdy ma prawo wydac tyle ile chce na co chce!!!!
Ja gratuluje Barabusowi jego determinacji chlopak wie czego chce. a kasa? zawsze mozna zarobic nastepna.