BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
planowanie głowicy
Autor Wiadomo
adik181 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 03 Sie 2006
Skd: racibórz
Wysany: 2006-09-06, 11:24   planowanie głowicy

siemka mam zamiar splanowac głowice w mojej e30 318i m10 tylko niewiem ile moge zeszlifowac ja tak aby podniec sprerzanie w cilindrach ale zeby mi głowica nie pekła. i jeszcze jedno pytanie niema ktos do sprzedania do mojego modelu szybkiego wałka (sportowego). a moze ktos juz prubował tego i jakie efekty przniosło planowanie głowicy i polerowanie wszystkiego(kanałów itd..) jesli tak to dajcie znac.poz

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-06, 11:27   

sam chcesz planować?

adik181 

Wysany: 2006-09-06, 11:31   

toznaczy mam kolegi mechanika który ma frezarke i splanował bymi on ale polerke i wałek to to sam by chciałem zrobic

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-09-06, 11:48   Re: planowanie głowicy

adik181 napisa/a:
siemka mam zamiar splanowac głowice w mojej e30 318i m10 tylko niewiem ile moge zeszlifowac ja tak aby podniec sprerzanie w cilindrach ale zeby mi głowica nie pekła. i jeszcze jedno pytanie niema ktos do sprzedania do mojego modelu szybkiego wałka (sportowego). a moze ktos juz prubował tego i jakie efekty przniosło planowanie głowicy i polerowanie wszystkiego(kanałów itd..) jesli tak to dajcie znac.poz

możesz, ale IMHO to strata kasy przy tym silniku, kupujesz(bo chyba nie używkę :? )nowy wałek - wiesz ile to kosztuje?

Wstaw sobie jakis normalny silnik tam po prostu - taniej będzie :wink: i znaaacznie szybciej.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-09-06, 12:08   

nie kombinuj bo z tego silnika to jdynie flaki wyprujesz!!!! wsadz ta sobie m50 i nie kombinuj z walkami bo to gra nie warta swieczki!!!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-09-06, 14:12   

jak wyżej :!:
rzetelna porada :idea:
zmień silnik :!:
im szybciej to zrobisz tym mniej kasy stracisz tankując to padło :!:
pozdro

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-09-06, 14:59   

nie macie wiary w M10 :D
to sa super trwale silnik i naprawde mozna z nich robic fajne rzeczy :D
ale kasa... :|
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

adik181 

Wysany: 2006-09-06, 15:30   

na forum streetracing gostek ma taką samą jak ja i wyciągną z niej 180PS jest wykres z chamowni. pisałem z nim powiedział ze wyszło go to ok 5000zł tylko ze wymienił w nim
-wałek
-kute tłoki
-wszystkie wtryski
- a głowice zebrał 3milimetry i najwieksze sprerzanie w cylindrze to ma 17bar a najmniejsze 16,8bar no i oczywiscie uszczelke pod głowicą wymienił na stalową bo tamta przy pierwszej przejaszce wyleciała.(tak bynajmniej pisze i twierdzi ze m10 to najtrwalsze silniki 4-cyl w bmw( milimetry to mi sie wydaje zbyt dużo i mam troche pietra zeby mi głowica nie szczeliła)

Dominik 
pssssssssssssyyyt

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2006-09-06, 16:25   

Za 5000 zł kupisz bardzo zacny silnik...

cosmosschwarz orgazmotronic
Buda E30 320i 2D + 5 śrub + hybryda 2,7... w końcu nadmuchana... poszła do nowego pana

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-09-06, 16:32   

adik181 napisa/a:
na forum streetracing gostek ma taką samą jak ja i wyciągną z niej 180PS jest wykres z chamowni. pisałem z nim powiedział ze wyszło go to ok 5000zł tylko ze wymienił w nim
-wałek
-kute tłoki
-wszystkie wtryski
- a głowice zebrał 3milimetry i najwieksze sprerzanie w cylindrze to ma 17bar a najmniejsze 16,8bar no i oczywiscie uszczelke pod głowicą wymienił na stalową bo tamta przy pierwszej przejaszce wyleciała.(tak bynajmniej pisze i twierdzi ze m10 to najtrwalsze silniki 4-cyl w bmw( milimetry to mi sie wydaje zbyt dużo i mam troche pietra zeby mi głowica nie szczeliła)

młody jesteś i głupi :mrgreen:

bez urazy

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-09-06, 16:41   

M10 to pancerne silnik :!: 5km jazdy bez plynu w ukladzie na cieplym silniku :!: przetestowalem :D

M10 to silnik nie do zajeb...
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-09-06, 16:49   

yoshi napisa/a:
M10 to pancerne silnik :!: 5km jazdy bez plynu w ukladzie na cieplym silniku :!: przetestowalem :D

M10 to silnik nie do zajeb...

i co z tego jak w serii nie jedzie, a żeby go zrobić to trzeba budżetu BMW Sauber :wink:

ADC 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2006-09-06, 17:18   

Dominik napisa/a:
Za 5000 zł kupisz bardzo zacny silnik...

Dokladnie bym tym tropem radzil isc.

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-09-06, 18:40   

Po tych zacnych odpowiedziach powrócmy do tematu

Tylko chodzi o M20. Kto czyta tematy w tym dziale, ten wie co mi się stało z motorkiem, więc co z tym planowaniem, szlifami, polerkami kanałów itp... wałki u mnie nie wchodza w grę...
Ile można splanować "bezpiecznie", co i w jakim stopniu polerować itp itd... podstawowe i szczegółowe informacje mile widziane, na własnych przykładach w szczególności

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-09-06, 22:00   

pewnie chodzi o Szabę ... spoko ... ale koleś tym na codzień nie jeździ. Poza tym on dobrze wie o zaleznociach czasów otwarcia zaworów ze zjawiskami falowymi i wszystko co robił to policzył ... a Ty jak to sobie wyobrazasz? zeby podrasowac m10 na takim poziomie jak on żeby się nie rozpadł to trzeba mie wiedze czas i pieniądze ... tylko po co wydawa tyle hajsu na coś co będzie jechac tylko z gazem w położeniu PODŁOGA...

powaznie ... dołóż trochę i wsadź sobie M52b25 albo b28

Pozdro

adik181 

Wysany: 2006-09-06, 23:48   

koledzy chodzi oto aby startowac w klasie 1,8 l a nie 2,5 czy2,8 to moze miec kazdy ale wyobraz sobie taką sytuacje ja mam m10 318i i startuje z gostkiem co ma 325i i i on dostaje w dupe.a pozatym to udał mi sie dodzwonic do tego gostka i powiedział ze zmiłą checią udzieli mi pomocy przy przeróbce mojego m10.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2006-09-07, 00:01   

krzyz na droge ale jak sie uparles to zycze powodzenia :) kiedys na forum byul ladny projekt pokazany a mianowicie m10 turbo :) ale znalezc to teraz to jest raczej nie realne :wink:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-09-07, 05:14   

To bardziej konkretne informacje podawaj! Gdzie chcesz tym startowac itd... to bardzo istotne. Większoś z nas jest przewrażliwiona na punkcie ludzi chcących topic szmal na rzeźbieniu w g****e. Litujemy się nad nimi i im to uświadamiamy ratując ich nerwy itd...

To jak ma by klasa do 1,8 (nie wiem gdzie są takie klasy ...) to chociarz wrzuc sobie m42b18 czyli popularnie mówiąc ISa :idea:
też 1,8 ale wtrysk i 16to zaworowa czapka ... jest pole do popisu a i tak seryjnie ma dobre parametry i dużo potrafi znieśc.

Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2006-09-07, 11:59, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-09-07, 07:27   

SmasherE30 napisa/a:
to chociarz wrzuc sobie m40b18 czyli popularnie mówiąc ISa :idea:
też 1,8 ale wtrysk i 16to zaworowa czapka

iS to m42b18 tak ?

a co do szaby to niech najpierw da ci sie przejechac swoim i opowie co sie stalo z poprzednim silnikiem ile zrobil na nim kilometrow i ile mu palil :lol:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-09-07, 12:00   

oj przepraszam, późno było :lol:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-09-07, 14:16   

Mój pierwszy m10 1.6 gaźnik przejechał 50km z temp. na czerwonym :shock: :shock: :shock: (dopiero kupilem auto i myślałem że zegary zepsute,leszcz jeszcze byłem w kwesti silniki i bmw) no i po wspomnianych 50km szczelił wąż od chłodnicy,rozwaliło chłodnice, przedemną było jeszcze 350km, zacholowałem auto do pierwszego mechaniora po drodze i ten mówi wywaliło uszczelke pod głowicą i ciśnienie ładuje w układ chłodzenia, przytaszczyłem auto do domu i przez tydzień woziłem sie jeszcze dolewając wode z kranu i jak już holowałem auto na zmiane silnika to nie chciał zapalić ale pod samym garażem udało sie jeszcze go odpalić i o własnych siłach wjechał do garażu. Drugi m10 jaki włożyłem katowałem przez rok i nigdy nie było z nim problemów tak więc m10 najsłabsze ale pancerne silniki, tródniej je zabić niż m20,

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-09-07, 16:39   

Lord Lukasz napisa/a:
Mój pierwszy m10 1.6 gaźnik przejechał 50km z temp. na czerwonym :shock: :shock: :shock: (dopiero kupilem auto i myślałem że zegary zepsute,leszcz jeszcze byłem w kwesti silniki i bmw) no i po wspomnianych 50km szczelił wąż od chłodnicy,rozwaliło chłodnice, przedemną było jeszcze 350km, zacholowałem auto do pierwszego mechaniora po drodze i ten mówi wywaliło uszczelke pod głowicą i ciśnienie ładuje w układ chłodzenia, przytaszczyłem auto do domu i przez tydzień woziłem sie jeszcze dolewając wode z kranu i jak już holowałem auto na zmiane silnika to nie chciał zapalić ale pod samym garażem udało sie jeszcze go odpalić i o własnych siłach wjechał do garażu. Drugi m10 jaki włożyłem katowałem przez rok i nigdy nie było z nim problemów tak więc m10 najsłabsze ale pancerne silniki, tródniej je zabić niż m20,

tu masz rację bez dwóch zdań, w końcu po cos ta Formuła 1 z m10 korzystała....1400KM

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-09-08, 01:15   

odnosnie planowania... przerabiany temat przeze mnie co prawda w 126p ale zasada ta sama ...

planujac glowice podnosisz stopien sprezania tym samym zwiekszasz temp itd juz chyba wiesz co dalej... w kazdym razie silnik tego nie lubi szczgolnie glowcie w m20 ;] tak wrazliwe na temp ...

jezeli ktos na street racing dobil m10 na sprezanie 17/1 to tylko pogratulowac.. spytaj go na czym jezdzi ... moze na ropie ? nornalna beznzyna w tym kraju nie daje rady przy 15/1
maluchy w rally crossie gdzie glowica planowana jest o 7mm i weicej a gniazda zaworowe przewiercane sa w glab glowicy... sa dobite na 17/1 taki silnik nie moze miec uszczelki pod glowica !! ! bo idzie ona w piz.du przy pierwszym odpaleniu ... osobne cylindry sa zgrywane z glowica by wyeliminowac uszczelke...nie wspomne juz o zywotnosci okolo 100km po drugie to jezdza na mieszankach paliwowych ... na zwyklym masz jeden wielki stuk ...

planowanie glowicy ma sens w malo wysilonych silnikach o niskim stopniu sprezania ktore moga poruszac sie na wiekszych oktanach ...

takze podaruj sobie albo planuj ze 3 moze 4 dziesiatki ... ale z gory mowie ze da to nic albo nie wiele... bo stopien sprezania i tak jest juz duzy ... jak dojdziesz do stukowego to 2 razy wypad na miasto ze 3 paciorki przy odpalonym silniku i zoabczysz ze cos niemilego zzaczyna dziac sie z silnikiem ...

jak jzu to laduj dobry walek i skombinuj sobie konkretne gazniki ;) ;] dolot wydech i odczujesz co nieco wiecej ...

a najszybciej bedzie jak pchniesz auto i kupisz 325i lub 318is .. z takiej operacji bedziesz najbardziej zadowolony... najtaniej wyjdzie i efekt bedzie najlepszy ...
bo auto bedzie lepiej przyspieszalo, hamowalo i w ogole bedzie cacy :D

w maluchu planuje sie glowcie bez problemu o 2.5mm tylko drastycznie zmniejsza to zywotnosc silnika ... po 10000 widac konkretne zuzycie...
tylko co z tego jak glowica kosztuje 100 zl a jej planowanie 25.. ? m10 jzu takie tanie nie jest ..

a odnosnie pancernosci silnika m10 ... oczywiscie jest pancerny ale kiedy jezdzi jako seria... a seria robiona w niewlasciwy sposob zachowa sie jak kazdy inny silnik ... bedzie warczalo troche lepiej niz oryginal przez chwile a potem powie pier....le nie robie...

ps.oczywiscie moge sie mylic jezeli ktos ma inne zdanie zapraszam do dalszej dyskusji :)

Adamus 

Doczy: 04 Lis 2008
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-02-19, 13:42   

adik181 napisa/a:
koledzy chodzi oto aby startowac w klasie 1,8 l a nie 2,5 czy2,8 to moze miec kazdy ale wyobraz sobie taką sytuacje ja mam m10 318i i startuje z gostkiem co ma 325i i i on dostaje w dupe.a pozatym to udał mi sie dodzwonic do tego gostka i powiedział ze zmiłą checią udzieli mi pomocy przy przeróbce mojego m10.

Dobrze ze zaznaczyłeś "ON" :lol:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: