BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[e30]obniżanie 325i
Autor Wiadomość
slav
[Usunięty]

Wysłany: 2004-09-19, 11:34   [e30]obniżanie 325i

witam, mam problem chcialbym obnizyc leciutko przod auta 40mm, mam dwie opcje:
sportowe zawieszenie razem z amorami i sprężynami?
lub po prostu uciąć sprężyny o jeden zwoj (co to da i ile mi siadzie) oczywiscie ktos kto sie na tym zna bo po tej operacji nalezy zahartowac sprezyny ponownie,
tansze byloby poprostu obciecie,
co o tym myslicie robil ktos cosik takiego?
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-10-02, 06:03, w całości zmieniany 1 raz  

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2004-09-19, 11:39   

U siebie zawiasu nie ruszałem. Ale jestem zdania, że jak coś robić to pożądnie. Kup sportowe zawieszenie razem z amorami i sprężynami. Nie baw się w cięcie lub spinanie pręzyn :!:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysłany: 2004-09-19, 14:59   

ja też sadze że niewarto obcinać spreżyn, auto bedzie skakało na każdej nierowności jak wańka stańka, i finał bedzie taki że zgubisz miske olejowa, jedyne wyjscie jak chcesz tanio to kup sportowe sprężyny np. uzywane, ale nie za niskie bo bedziesz musial amory na sportowe zmienić

slav
[Usunięty]

Wysłany: 2004-09-19, 15:09   

no hej widze ze jednak bede musial kupic nowe amorki :) powiedzcie mi jeszcze jaka jest roznica w amorkach AL-KO miedzy seria zwykla a seria sport? czy sa krotsze?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2004-09-19, 18:30   

niekoniecznie, na pewno są twardsze
dla leniwych wspomnę kawałek filozofii Jacka Chojnackiego:
"Na Polskie drogi twarde amorki i tylko ciut twardsze od serii sprężyny, obniżenie max 40mm, oraz nie za szerokie kapcie"

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2004-09-19, 23:01   

SmasherE30 napisał/a:

dla leniwych wspomnę kawałek filozofii Jacka Chojnackiego:
"Na Polskie drogi twarde amorki i tylko ciut twardsze od serii sprężyny, obniżenie max 40mm, oraz nie za szerokie kapcie"

dokladnie - calkowicie sie z tym zgadzam i jest to jak dla mnie jedyna sluszna opcja na obnizenie i utwardzenie auta (zachowujac oczywiscie zakres bezpieczenstwa) inne typy to polsrodki (oczywoscie nie zaliczam tu rozwiazan typu gwint itp - ale to inny przedzial cenowy)

Marcin 
Nurburgring Fan

Wysłany: 2004-09-20, 02:08   

Ja kiedys obnizalem Lanosa za pomoca sprezyn progresywnych Eibach. komplet kosztowal ok. 600 pln ale efekt byl na prawde fajny. Auto lepiej wyglada (obnizenie ok.35 mm) jak rowniez zachowanie auta o wiele sie poprawilo. Amorki pozostaly seryjne ale te sprezyny fabrycznie byly przygotowane do wspolpracy ze zwyklymi amorkami.

HyenoX M42B18
[Usunięty]

Wysłany: 2004-09-20, 09:23   

cze wam
ja swoja e30 kiedys obnizylem ucinajac trzy zwoje z przodu a z tylu zalozylem jakies zamienniki krotsze - juz nie pamietam od czego.
Auto naprawde bylo gleba ale mocno skakalo na nierownosciach - na rownej drodze bylo super.
Dlatego wywalilem je i zalatwilem sobie H&R za 200 pln kpl. (uzywane)
Treaz moze nie siedzi tak nisko jak wtedy ale napewno wlasciwosci trakcyjne sa duuuzo lepsze.
Daj sobie spokoj z obcinaniem lepiej poszukaj cos orginalnego - naprawde warto :)
pozdrawiam

Baur 

Wysłany: 2004-09-20, 10:07   

Jeśli moge wtrącić.. chłopaki, nie robcie fuszerki z obcinaniem sprężyn z przodu.. jeszcze z tyłu mozna w czasach biedy sie pokusić :D , ale z przodu ? Jak to ma działać w mc personie... jeżdzi to , ale to naprawde amatorka straszna. Lepiej kupić niedrogo uzywane niższe i już.

Zgadzam sie absolutnie z tym że na polskie drogi nie mozna przesadzić z twardością zawieszenia. Jesli ktoś robi 20 km dziennie, przedewszystkim sie ściga itd, to ok, ale do jazdy na codzień to pomyłka. Zawieszenie typu deska, to wbrew pozorom brak panaowania nad autem na wszystkich nierównościach, okropnych koleinach na łukach itd. miększe zawieszenie jakos ci wybierze te dziury, i pojedziesz często szybciej, niz w momencie kiedy auto przeskakuje, odrywa sie, i lata po całej drodze. Obniżac, ale bez przesady.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

slav
[Usunięty]

Wysłany: 2004-09-20, 17:36   

juz sie zdecydowalem na amorki al-ko sportowe i do tego sprezynki obnizajace 35mm. moze ktos ma takowe na sprzedaz?

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 21:30   

Może będe sprzedawał niedługo czerwone sprężyny H&R z mojej E-30 by wymieniam na serie, jak dla mnie za twardo więc daj znać.Ile dałes za amorki AL-KO?

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 21:33   

no to i ja dodam swoje parę groszy o obniżeniu.
moja poprzednia beta to e30 325 88' (miodzik) kupiłem nieobniżoną
, ale koleś dodał mi przednie zawieszenie gratis, wyglądało koszmarnie całe zasyfiałe sprężyny jakby pomalowane na czerwono. Miałem to wywalić lub oddać ale przy zbieżności wyszło, że lewa kolumna jest lekko skrzywiona więc pomyślałem wykorzystam dodatkowe zawieszenie. Rozkręcam mc persona a tam w środku żółciutki Bilstei , sprawdziłem u znajomych, stan bardzo dobry no to sprawdziłem sprężyny okazały się H&R tylko lekko pordzewiałe. Po założeniu tego zestawu furka chodziła idealnie na zakrętach jak po szynach (niczym glonojad przyczepiony do ulicy), doły to zero walenia tylko szybki krótki ruch. I przyznam się szczerze do tej pory nie jeździłem tak zgranym zawiasem teraz mam e36 325 amory standard ( z braku kasy) sprężyny Jamex wygląd super nawet przy 15" felgach , ale to nie to samo...
pozdrawiam.

slav
[Usunięty]

Wysłany: 2004-09-21, 07:02   

za amorki po 150 za sztuke przod. pozdrawiam

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2004-09-21, 13:29   

Cytat:
chodzi mi o to, że moja bardzo przechyla się na zakrętach i ostrych łukach, ale nie chcę żeby była super-sztywna

przechyły zależą od sprężyn i stabilizatorów. Potrzebne Ci twardsze sprężyny, a stabilizatory ... czyba sa masywniejsze w 325 i podpaszą.
Amortyzatory odpowiadaja za tłumienie drgań, ale tez sa odpowiedzialne za stabilność, szczególnie przy nagłych zmianach kierunku jazdy (test łosia)
jak coś pokręciłem to przepraszam :roll: :oops:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysłany: 2010-09-24, 23:02   

witam...pociągne temacik bo mam pewną sprawę...chcę obniżyć swoje e30 w konfiguracji -60/-40 i mam pytanie...nie chciałbym kupować nowych sportowych amorków gdyż około roku temu wymieniałem wszystkie na nowe lecz seryjne które spisują się bez zarzutu i mam problem...o ile skrócić przednie amorki tak aby nie dobijały i żeby wszysko grało jeśli chodzi o trakcje?? na zdrowy rozsądek niby o 60mm ale nie jestem w 100% pewien... proszę o pomoc bo nie ukrywam że jestem zielony w tych sprawach...pozdrawiam...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

Odpowiedz do tematu