E30 318is, w czasie jazdy słychać rytmiczne stukanie zależne od prędkości jazdy, ciche ale wyrazne, siedzac z przodu ciezko to zlokalizowac, ale po przesiadce na tylna kanape jestem pewien ze to stukanie dochodzi z okolic tunelu srodkowego, mniej wiecej na wysokosci dzwigni recznego. Co to moze byc? Slychac to zawsze w czasie jazdy, obojetnie czy sie przyspiesza czy zwalnia, na biegu czy na luzie.
stuka zaleznie od obrotow ? im wyzsze tym wieksza czestotliwosc pukania. u mnie jest CHYBA walniety elektro zawor od nagrzewnicy i on lwasnie daje takie dziwne stuki ! ciezko tez zlokalizowac stukanie - stawialismy nawet na obcieranie wybieraka o wal nie masz problemow z grzaniem ?
ostatnio rozpial mi sie i musialem na piatce jechac przez cale miasto do babci zeby to naprawic.jedna reka musialem caly czas trzymac wajche od biegow bo inaczej najpierdzielalo zdrowo
wyjechalem z garazu i nie zalozylem tej gumy kolo biegow.bylo glosno w aucie.wszystko slychac co sie dzieje pod spodem wiec moze pojsc ta droga.sciagnac gume i sluchac
jesli stuaknie dochodzi z tylu to stawiam na podpore albo na krzyzaki na wale
wjazd na kanal i szarpanie lapami powinny wykryc usterke
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Czestotliwosc stukania jest zalezna od predkosci, przy 60 km/h puka kilka razy na sekunde. Nie wydaje mi sie zeby to byl elektrozawor, tym bardziej ze grzeje normlanie. Rzeczywiscie ciezko to bylo zlokalizowac, na poczatku myslalem ze to cos w przednim prawym kole, poskakalem troche po samochodzie i na 90% dzwiek dochodzi z tunelu.
Sprawdze podpore, watpie zeby to bylo to - nie slychac lomotania walu o podloge, tylko delikatne stukanie, tak jakby ktos pukal w szybe. Sprobuje jeszcze podniesc tyl, opdalic i posluchac, tylko bedzie maly problem bo musze sie wbic do kogos na kanal
Poprawilem w poprzednim poscie - czestotliwosc zalezy od predkosci a nie od obrotow silnika, rosnie w miare przyspieszania. Obojetnie czy wyrzuce na luz czy piluje do odciecia, przy danej predkosci zawsze stuka tak samo.
Dzieki Kafarek, jesli tesciu nic nie wymysli to napewno skorzystam
a kto mowi o wybieraku, chodzilo mi o homokinetyk (czy jakos tak to sie nazywa)
laczace wal ze skrzynia
Takie obiawy stukania były u mnie przy wybitej tuleji w gumie elastycznego łącznika, czyli to co kolega wyzej napisał. Najlepiej przygotuj sobie drugi i jak się wbijesz na kanał to go wymień.
Zrodlo stukow zlokalizowane i usuniete, koszt 0 zl i 3 minuty czasu Okazalo sie ze to nie przegub ani podpora, tylko wyciagnieta i zwisajaca linka od recznego stukajaca prawdopodobnie o wal, wystarczylo ja troche podciagnac i przy okazji podregulowac reczny. Jednak warto zaczac sprawdzanie od rzeczy najprostszych