Wysany: 2006-11-20, 10:42 Kupuje E32 735 IL - na co zwrócić uwagę?
Wiem dziwny jestem Ale E30 też zostaje. Rodzina się rozrasta, trzeba zwolnić i dac sobie siana z ciągłym wyprzedzaniem Postanowiłem z żoną sprawić sobie coś dużego. Wybór padł na E32 735IL-a z lat 88-89. Dla przykładu, pierwszy traf w allegro: http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1802565 , ale jak trzeba będzie to i do niemcowni pojadę.
Moje pytanie to szczegóły, na które trzeba zwrócic uwagę, by nie wyrzucic kasy w błoto. Silnik ze mną pozostanie, bo w razie draki ma posłużyć do przekładki w coś mniejszego.
Acha, wiem ile pali, ile kosztuja płyny exploatacyjne Na to uwage juz zwróciłem
Podstawowa sprawa to sprawność układu chłodzenia- sprawdź czy nie grzeje się podczas ostrej jazdy jak i na wolnych obrotach.
Po drugie sprawdź jak chodzi na gazie: jadąc na 5-tym biegu z większą prędkością zredukuj na 3. Nie powinna strzelić, oczywiście jak nie strzeli za pierwszym razem to powtórz to pare razy. Jak strzeli to raczej daj sobie spokój.
W manualu stosowane było dwumasowe koło zamachowe które wytrzymuje średnio 200 000km. Koszt nowego to ok. 2000 zł, można wymienić na zwykłe ze starszego modelu- wychodzi taniej. Sprawdź czy nie słychać dużych stuków przy gwałtownym puszczaniu sprzęgła. Padają też poduszki tylnej belki- zwróć uwagę czy z tamtych okolic nie dochodzą hałasy.
Było już trochę na ten temat na tym forum także poszukaj. Fakt dwumasowe koło zamachowe to bolączka manuali, ale wytrzymują spokojnie do 300 tysi. Moim zdaniem siódema w automacie to jest to co tygryski lubią najbardziej Zwróć uwagę na stan amorów i tarcz hamulcowych, bo nie są to najtańsze elementy, ogólnie nie powinno nic stukać w zawieszeniu, ani telepać kierownicą bo koszt wahaczy też jest całkiem całkiem. Generalnie ciężko jest kupić igiełkę za małe pieniądze.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz