Wysany: 2006-12-03, 21:15 Czy da się to naprawić? Dziura w tłoku e30 1,8is. FOTO
Witam!
Mam pytanko... Tak jak widać na fotkach, urwał się kawałekj zaworu i wyłupał dziurę w tłoku... Czy da się to jakoś naprawić, co trzeba wymienić, na co zwrócić uwagę i jakie moga być koszty???
dziwne pytanie oczywiście ze tłok do wymiany, (a co chciałeś go zaspawać ) do tego regeneracja głowicy jezeli sie nadaje(ale raczej sookcesoow jej niewrooze) co do kosztoow to moosiałbyś sie dowiedziec cene cześci, bo co do robocizny to niewiem bo zawsze sam robiłem silniki. a do tego moosisz zobaczyć czy masz ok gładz na cylindrze ob jak tez jest porysowana to szlif i tłok nadwymiarowy, ale ja bym, raczej polecał nową tuleje i normalny tłok. ale to tylko wtedy jak tooleja tez dostała.
Ja miałem podobnie, tylko w cylindrze jeszcze była dziura, a w głwoicy oczywiście też, z tym że większa nieco...
Noooo... i tłok w połowie zmielony w bloku w połowie się ostał...
Obydwa elementy na złom... 100 zł dostałem...
No to trzeba sie teraz zastanowić czy opłaca się to robić... Zakładam że przez tą dziurę w tłoku coś tam wpadło do dołu... Mogło narobić jakiejś szkody w bloku???
Cylinder mogło uszkodzić, porysować itp... ja miałem konkretną dziurę w cytlindrze...
pompa do wymiany - napewno wciągnęła opiłki
wał korbowy do sprawdzenia - czy przypadkiem nie dostał za mocno i się nie skrzywił
jak korbowód jest skrzywiony, to niewiadomo co z panewkami - czy się nie uszkodziły...a jednej się nie wymienia...
Trzeba dobrze policzyć, i wziąść pod uwagę to co może być do zrobienia przy okazji... chociażby uszczelki, oringi itp pierdoły... ja mając podobną sytuacje ( z tym że dziura w cylindrze) nie miałem nawet się nad czym zastanawiac...
Trza było nie butować tak IS'a po tym co widze to chyba był pod odcinka jak się sypnął.
a dalej jak inni nie warto naprawić poszukaj silnika taniej będzie i pewność wieksza.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Kurde koleś pisze że bez bum i koniec. U mnie było to samo - miałem max 5000 obr w M20. Nie był żadnego bum ani bang itp... zaczyna korbowód walić o cylinder, tłok zmielony zawór zmielony, odpalić oczywiście nie odpala, jak wciśnięte sprzegło to czuć na pedale drgania przy krecęceniu rozrusznikiem i dziwny dźwięk.
Mam możliwość kupienia od znajomego silnik zwykłe 1,8. I teraz pytanie: czy blok jest taki sam? I czy z tej mojej głowicy dałoby rade coś jeszcze wystrugać?
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-12-08, 01:27
nie, blok na pewno nie jest taki sam... masz natrysk na denka tłoków i zupełnie inny - sportowy układ korbowotłokowy.
Co do głowicy to będzie ciężko ... trzeba by było ja prześwietli czy nie pękło się jej gdzieś, potem sprawdzi na ile uszkodzenia poszły w prowadnice zaworowe i elementy rozrzadu ... jeśli wszystko łącznie z współosiowością wałków będzie w normie to treba będzie przeszlifowa lekko tą porytą komorę spalania, a własciwie wszystkie dla równego stopnia sprężania, dosztukowac zaworki i przeszlifowac przylgnie.
Po zdjęciach tego nie widac, ale te rysy w komorach spalania moga by głębokie i po szlifie zrobi cię cienko do kanałów wodnych ... musisz sobie przekalkulowa czy nie lepiej kupi inną głowice (lub silnik).
Głowice to już mam 2! Jedną pękniętą a drugą zjeb.... Mam już dość tego silnika! Ciągle się coś w nim wali! Wsadze 1,8 i będzie chociaż jeździło... A jak jest z 1,8? Można go tak po prostu wsadzić czy trzeba coś przerabiać? Jak jest z wydechem, skrzynią elektroniką itp?