Wysany: 2006-12-06, 15:35 Problem, czyba z łożyskiem ? E30
Witam, mam problem. Od jakiegoś czasu coś mi buczy w aucie, na tyle. Podejrzewam że to łożyska tylnich kół, a to dlatego że najbardziej je słychać pod obciążeniem auta, oraz na szerokich felgach (9x17")....
Jednakże kiedy dziś uniosłem auto i chwyciłem koło nie wyczułem żadnego luzu ! sprawdziłem wszystkie koła i moge z całą pewnością powiedzieć że luzu nie ma I co teraz. Ostatnio na dłuższej trasie po przejechaniu 50 km łozysko stało się bardziej głośne, nawet miałem wrażenie że delikatnie pokwikuje hm....
Czy oznaką wyjechanego łożyska jest luz... czy poprostu ma już swoje wykulane i czas je wymienić Np u mojego ojca w Espero też są na tyle wyrąbane łożyska, ale tam koło straszny ma luz !
Prosze o pomoc... zanim kupie niepotrzebnie.
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
skoro twierdzisz ze glosno buczy to podnies caly tyl auta, wrzuc bieg i jazda lozysko musi byc slychac...
huczec moze jeszcze most (chociaz malo prawdopodobne)
ew. podpora walu
zaobserwuj czy huczy caly czas, czy nasila sie przy pokonywaniu ktoregos luku i bedzie wiadno, bak ktos opisuje ze jak jedzie to mu buczy, huczy to przez neta ciezko to zlokalizowac...
pozdro
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155
u mnie to samo przy 10/17 cali na tyle przejazd 200 kilometrow konczyl sie ostrym bólem glowy, na mniejszych felgach znacznie ciszej ale łożyska tak czy inaczej do wymiany (swoją drogą bardzo ciekawa to praca )
Hm... no właśnie dziś tak zrobiłem, podniosłem całe auto do góry i wrzuciłem 5 bieg... troche gazu i na budziku 100 km/h... wszedłem do kanału i nic Dyfer cicho... łożysk też nie słychać... ale to przecież może być wynik tego, że auto jest nieobciążone !
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
dokladnie tak u mnie na zimówkach prawie wogole nie bylo slychac a na 17 letnich byl taki huk ze jezdzic sie nie dalo a roznice w obciązeniu łożyska znaczne
podepne sie pod temat wiecie co u mie buczy tylko jak jade na wprost gdy wchodze w zakret przestaje a gdy wychodze na prosta aczyna na nowo tylko ze z przodu.Moze to byc lorzysko???
_________________ Bylo :
E30 1,8L 1987
Jest :
No bestia E34 535 1989
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Gru 2004 Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2006-12-07, 13:29
Mauser jesli nigdy nie wymieniales lozysk w tylnych kolach przy kwadracie i nie masz odpowiedniego sprzetu to wspolczuje ,ale obawiam sie ze moze ci zabraknac tej soboty na to wszystko . Ja w mojej nie wymienialem lozysk zawiozlem do NorAuto i mialo to trwac 2-3 godz a zajelo im to prawie pol dnia , mimo tego iz mieli specjalny sciagacz ale i tak byl problem. Barabus u mnie po podniesieniu tylu i zakreceniu kolem bylo slychac lozysko tzn z jednej strony byl slyszalny inny dzwiek niz z drugiej i kolo jakby szybciej sie zatrzymywalo, wiec wymienilem oba lozyska. Bylo to 2 lata temu i wtedy nowka jedna szt u Olszowca kosztowala 250 zl a ja kupilem na ul. Glogowskiej komplet za 200 zl + 180 zl wymiana w NorAuto. U Olszowca 720 zl wolali za sama wymiane lozysk +500 zl za lozyska.
_________________ BMW E30 318 iS 90' Coupe Diamantschwarc metalic coraz blizej idealu (czyt oryginalu z lekkim upiekszeniem)
Ja w ubiegłum tygodniu wymieniałem łozyska w mojej ecie Koszt to 50 zł strona + 120 zł łozysko. Luzów nie musi byc czuć. W sumie po dzwieku dociążanego auta w zakręcie poznasz które łożyso sie konczy.