BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem, czyba z łożyskiem ? E30
Autor Wiadomo
BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-12-06, 15:35   Problem, czyba z łożyskiem ? E30

Witam, mam problem. Od jakiegoś czasu coś mi buczy w aucie, na tyle. Podejrzewam że to łożyska tylnich kół, a to dlatego że najbardziej je słychać pod obciążeniem auta, oraz na szerokich felgach (9x17")....

Jednakże kiedy dziś uniosłem auto i chwyciłem koło nie wyczułem żadnego luzu ! sprawdziłem wszystkie koła i moge z całą pewnością powiedzieć że luzu nie ma :neutral: I co teraz. Ostatnio na dłuższej trasie po przejechaniu 50 km łozysko stało się bardziej głośne, nawet miałem wrażenie że delikatnie pokwikuje :lol: hm....

Czy oznaką wyjechanego łożyska jest luz... czy poprostu ma już swoje wykulane i czas je wymienić ?? Np u mojego ojca w Espero też są na tyle wyrąbane łożyska, ale tam koło straszny ma luz !

Prosze o pomoc... zanim kupie niepotrzebnie.

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

Grucha Jr 

Pomg: 4 razy
Doczy: 20 Lut 2006
Skd: Warszawa/Raszyn
Wysany: 2006-12-06, 15:45   

U mnnie też kiedyś coś z tyłu buczało... Pojechałem do mechanika to sie zdziwił że jeszcze tym jeździłem :smile: Oczywiście 2 łożyska były do wymiany...

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-12-06, 20:43   

skoro twierdzisz ze glosno buczy to podnies caly tyl auta, wrzuc bieg i jazda lozysko musi byc slychac...

huczec moze jeszcze most (chociaz malo prawdopodobne)
ew. podpora walu

zaobserwuj czy huczy caly czas, czy nasila sie przy pokonywaniu ktoregos luku i bedzie wiadno, bak ktos opisuje ze jak jedzie to mu buczy, huczy to przez neta ciezko to zlokalizowac...

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2006-12-06, 21:18   

u mnie to samo przy 10/17 cali na tyle przejazd 200 kilometrow konczyl sie ostrym bólem glowy, na mniejszych felgach znacznie ciszej ale łożyska tak czy inaczej do wymiany (swoją drogą bardzo ciekawa to praca :mrgreen: )

pozdrawiam wrona

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-12-06, 21:20   

Hm... no właśnie dziś tak zrobiłem, podniosłem całe auto do góry i wrzuciłem 5 bieg... troche gazu i na budziku 100 km/h... wszedłem do kanału i nic :???: Dyfer cicho... łożysk też nie słychać... ale to przecież może być wynik tego, że auto jest nieobciążone !

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2006-12-06, 21:24   

dokladnie tak u mnie na zimówkach prawie wogole nie bylo slychac a na 17 letnich byl taki huk ze jezdzic sie nie dalo a roznice w obciązeniu łożyska znaczne

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-12-06, 21:26   

wrona11 napisa/a:
dokladnie tak u mnie na zimówkach prawie wogole nie bylo slychac a na 17 letnich byl taki huk ze jezdzic sie nie dalo

no u mnie na zimówkjach zdecydowanie mniej... a sprawdzałeś luz koła ?? czy jest możliwe że łożysko buczy ale nie ma luzu ?? ?????

czarny 
M52B28

Doczy: 31 Maj 2006
Skd: Sosnowiec
Wysany: 2006-12-06, 22:22   

Witam. Ja w mojej byłej e30 robiłem tak: podnosiłem interesujące mnie koło do góry! zakręciłem kołem i jeśli huczało to do wymiany! pozdrawiam!

http://beemka-klub.com/fo...22875&start=100 - moja nowa BUNIA

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-12-07, 07:01   

U mnie buczy huczy, czy jak to się zwie, na zakrętach... ewidentnie łozysko? - chodzi o tył

Pozatym... ile jest roboty z wymianą? Tarcze i klocki będę wymieniał no i przy okazji łożyska... jednym słowem sobota zajęta...:/

tomcio83 
Bardzo Mądry Wybór

Doczy: 17 Kwi 2006
Skd: Dąbrowa Górnicza
Wysany: 2006-12-07, 08:17   

podepne sie pod temat wiecie co u mie buczy tylko jak jade na wprost gdy wchodze w zakret przestaje a gdy wychodze na prosta aczyna na nowo tylko ze z przodu.Moze to byc lorzysko???
No bestia E34 535 1989

kicha 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Gru 2004
Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2006-12-07, 13:29   

Mauser jesli nigdy nie wymieniales lozysk w tylnych kolach przy kwadracie i nie masz odpowiedniego sprzetu to wspolczuje ,ale obawiam sie ze moze ci zabraknac tej soboty na to wszystko :wink: . Ja w mojej nie wymienialem lozysk zawiozlem do NorAuto i mialo to trwac 2-3 godz a zajelo im to prawie pol dnia :mrgreen: , mimo tego iz mieli specjalny sciagacz ale i tak byl problem. Barabus u mnie po podniesieniu tylu i zakreceniu kolem bylo slychac lozysko tzn z jednej strony byl slyszalny inny dzwiek niz z drugiej i kolo jakby szybciej sie zatrzymywalo, wiec wymienilem oba lozyska. Bylo to 2 lata temu i wtedy nowka jedna szt u Olszowca kosztowala 250 zl a ja kupilem na ul. Glogowskiej komplet za 200 zl + 180 zl wymiana w NorAuto. U Olszowca 720 zl wolali za sama wymiane lozysk +500 zl za lozyska.

(oo=[][]=oo)
GG: 2905288

kafarek 
Master of desaster

Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2006-12-07, 14:17   

Ja w ubiegłum tygodniu wymieniałem łozyska w mojej ecie :] Koszt to 50 zł strona + 120 zł łozysko. Luzów nie musi byc czuć. W sumie po dzwieku dociążanego auta w zakręcie poznasz które łożyso sie konczy.

Pozdrawiam
Kafarek

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: