Wysany: 2006-12-12, 15:15 Pytanie do swapowiczów :-)
Siemka
Od razu powiem że szukałem na forum w kliku tematach o swapach i nie znalazłem
Chodzi mi o to jak się ma spaw silnika do ubezpieczenia, i czy trzeba coś robić z dowodem jak to wyglada od strony prawnej.
Czy jak mam 318 a zrobie taka przekładke na 2,5 to Nadal to bedzie przecież 318 według VIN ! Jak to wyglada od strony prawno/formalnej.
Pozdro
Ostatnio zmieniony przez marekfl 2006-12-12, 16:02, w caoci zmieniany 1 raz
Wyedytuj posta po spawanie silnika to nie dobry pomysł.
Co do swapa to wg prawa powinieneś zgłosić do wydziału komunikacji zmianę silnika.
I wtedy w dowodzie będziesz miał już 2.5.
Jak wiadomo teraz nie sprawdza się numerów na silniku ale jest problem,że
policjant podczas kontroli czytając numery nadwozia otwiera maskę i widzi 6 cylindrów a w dowodzie jest 1.8.
Podobno swap bez spawania nie może mieć miejsca. Ale ja tylko słyszałem, wiec nie powiem na pewno. Ja do Wydziału Komunikacj poszedłem nieźle naspawany, ale tym sie nie sugeruj.
Ciekawi mnie jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem Ale czy ktos kto robił taką zamianę to zmieniał coś w dowodzie i co z tym ubezpieczeniem. Ciekawe jak by to było w przypadku zamiany z M40b18 na isa wtedy nie ma problemu chyba ze zmianami w dowodzie lub ubezpieczyciela wszystko by zostało to samo.
Jak to się odbywało u tych którzy taka zamiana przeprowadzili
Widze ,że wszyscy tylko żartują...........Oczywiście zgłaszasz w Wydziale KOmunikacji zmiane pojemności silnika. Potem w "ubezpieczalni" również taka zmianę.........No i płacisz ubezpieczenie za wyższą pojemność . Tak to wygląda w "majestacie prawa"................
Osobiscie mam 325 zarejestrowane jako 320 i o0czywiście nigdzie specjalnie sie tym "nie chwalę"..................A operację "swapową" ze zmianą pojemności juz dwa razy przeprowadzałem , chociaz nie w tej naszej szacownej marce.......Pzdr - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
no wiadomo jak jest.... tylko.... to teraz ważne czy nie czy jak??
xvc Poszukaj zanim napiszesz !!! Admin of: beemka.pl
Pomg: 1 raz Doczy: 26 Wrz 2005 Skd: Warszawa / Sulejówek
Wysany: 2006-12-13, 08:35
to proste!
ja nie zmieniasz pojemnosci to nie masz obowiazku zglaszac swapu..
obecnie w polsce obowiazuje takie prawo, ze silnik traktowany jest jako czesc zamienna,
a jego numery jak zalozmy numery seryjne chociazby pasow bezpieczenstwa czy deski rozdzielczej.
inna sprawa jak zmieniasz pojemnosc..
i tu sa dwie mozliwosci, ktora wybierzesz zalezy juz od twojego sumienia czy "cos tam"...
prawnie - kazdy powinien zglosic taka przerobke.. a to po to zeby najlepszy przyjaciel kierowcy "Pan Ubezpieczyciel" mogl dolozyc Ci jeszcze pare stowek za wieksza pojemnosc ;)
i tak, jezeli wymieniasz m20b20 na m20b25 to jezeli jestes jednym z "buntownikow"
to nie zglaszasz.. bo jak wszyscy dobrze wiemy silniki na pierwszy rzut oka wydaja sie podobne.. i mysle ze zaden Pan Policjant sie nie "jorgnie" co i jak.. i dlatego mozna zaryzykowac.. zamiast w OC lepiej wpakowac te pare groszy w beemke :)))
zmieniajac w10, m40 ... na m20 - czyli 4cyl. na 6cyl. moze byc problem.. moga sie kapnac :) chyba ze przykryjesz fajki od swiec szmatka - bo "omi" tylko po tym rozpoznaja ilosc cylindrow :)))))
ja mam swapa od jakiegos czasu.. zmienialem 2.0 na 2.5 - ale nie powiem czy zglaszalem czy nie - bo po co ;)
ale.. mialem kiedys e30 325 ktora strasznie sie cieszylem dopuki doputy Pan Darco nie rzucil okiem z 10 metrow na moj silnik :) wtedy okazalo sie ze mam swapa.. tyle ze nie tylko "silnikowego".. ale takze podszybie mialem zeswapowane :)))
no i... mialem 2 czy 3 kontrole na drodze.. Panowie Policjanci ogladali pare razy dokladnie z latareczka moj silnik i pordzewiale numery nadwozia.. i zaden sie nie zorientowal.. :)))
tak wiec mysle ze decyzja nalezy do Ciebie :)
ja uwazam ze zmieniajac m20 na m20 nie wazne jakie nie powinno sie zglaszac.. czemu my mamy byc fair skoro oni sie sa :))
pozdrawiam...
xvc
_________________ ---------------
BMW! nie peugeot, citroen, czy inne "coś".. poprostu beemka!
..:: BEEMKA.PL ::.. <--zapraszam tutaj!!!
---------------
he no to wychodzi że najlepszym rozwiazaniem (który przysparza majmniej problemów prawno/formalnych) jest spaw na nowsza konstrukcje silnika o takiej samej pojemności lub o tej samej liczbie cylindrów to ciekawa uwaga!!
Ale macie problemy..... półtora roku jeźdze po swapie i nic nigdzie nie zgłaszałem, w dowodzie mam 316i i za takie płące ubezpieczenie, maiłem kilka kontroli i raz zabrali mi dowód więc przegląd szczegółowy miałem i nikt sie nie czepepiał, przegląd podbijam bez problemu, granice też przekraczam bez problemu a znajoma Pani w wydziale komunikacji dała mi delikatnie do zrozumienia że szkoda sobie zawracać głowe z wbijaniem nowego silnika w dowód bo nigdzie nikt tego nie będzie sprawdzał... Silnik jest jako częśc zamienna i prrzepis ten jest tak bardzo ogólny i niejasny że na dzień dzisiejszy nie ma potrzeby latać po urzędach
Ale macie problemy..... półtora roku jeźdze po swapie i nic nigdzie nie zgłaszałem, w dowodzie mam 316i i za takie płące ubezpieczenie, maiłem kilka kontroli i raz zabrali mi dowód więc przegląd szczegółowy miałem i nikt sie nie czepepiał, przegląd podbijam bez problemu, granice też przekraczam bez problemu a znajoma Pani w wydziale komunikacji dała mi delikatnie do zrozumienia że szkoda sobie zawracać głowe z wbijaniem nowego silnika w dowód bo nigdzie nikt tego nie będzie sprawdzał... Silnik jest jako częśc zamienna i prrzepis ten jest tak bardzo ogólny i niejasny że na dzień dzisiejszy nie ma potrzeby latać po urzędach
w ostateczności na zgłoszenie swapa do urzędu jest przeciez jakis termin - nie?
i może się zdarzyć tak, że ten termin jeszcze nie upłynął ... więc jest jeszcze czas
nie pamiętam ile ten termin wynosi, ale z praktyki wiem, że terminy dla obywateli krótsze niż 7 dni, to rzadkość w procedurze administracyjnej
No tylko że moga sie pojawić problemu przy odsprzedazy auta.
Swoja droga jeśli bym robił sobie spaw to auto miało by u mnie dożywocie. Zrobił bym z niego taką zabaweczke zarejestrowana na 1,8 =)
[ Dodano: 2006-12-13, 14:04 ]
A jak juz robic swapa to konkretnego od razu hehehe