BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pytanie do swapowiczów :-)
Autor Wiadomo
marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2006-12-12, 15:15   Pytanie do swapowiczów :-)

Siemka
Od razu powiem że szukałem na forum w kliku tematach o swapach i nie znalazłem :/
Chodzi mi o to jak się ma spaw silnika do ubezpieczenia, i czy trzeba coś robić z dowodem jak to wyglada od strony prawnej.
Czy jak mam 318 a zrobie taka przekładke na 2,5 to Nadal to bedzie przecież 318 według VIN :/ ! Jak to wyglada od strony prawno/formalnej.
Pozdro
Ostatnio zmieniony przez marekfl 2006-12-12, 16:02, w caoci zmieniany 1 raz  

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-12-12, 16:03   

Wyedytuj posta po spawanie silnika to nie dobry pomysł.
Co do swapa to wg prawa powinieneś zgłosić do wydziału komunikacji zmianę silnika.
I wtedy w dowodzie będziesz miał już 2.5.
Jak wiadomo teraz nie sprawdza się numerów na silniku ale jest problem,że
policjant podczas kontroli czytając numery nadwozia otwiera maskę i widzi 6 cylindrów a w dowodzie jest 1.8.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-12-12, 16:13   

Podobno swap bez spawania nie może mieć miejsca. Ale ja tylko słyszałem, wiec nie powiem na pewno. Ja do Wydziału Komunikacj poszedłem nieźle naspawany, ale tym sie nie sugeruj.

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-12-12, 17:13   

Ciekawi mnie jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem :-) Ale czy ktos kto robił taką zamianę to zmieniał coś w dowodzie i co z tym ubezpieczeniem. :-) Ciekawe jak by to było w przypadku zamiany z M40b18 na isa wtedy nie ma problemu chyba ze zmianami w dowodzie lub ubezpieczyciela wszystko by zostało to samo.
Jak to się odbywało u tych którzy taka zamiana przeprowadzili :-)

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-12-12, 18:35   OC

Widze ,że wszyscy tylko żartują...........Oczywiście zgłaszasz w Wydziale KOmunikacji zmiane pojemności silnika. Potem w "ubezpieczalni" również taka zmianę.........No i płacisz ubezpieczenie za wyższą pojemność . Tak to wygląda w "majestacie prawa"................
Osobiscie mam 325 zarejestrowane jako 320 i o0czywiście nigdzie specjalnie sie tym "nie chwalę"..................A operację "swapową" ze zmianą pojemności juz dwa razy przeprowadzałem , chociaz nie w tej naszej szacownej marce.......Pzdr - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-12-12, 19:57   

Ja zmieniałem motor na ten sam, więc o ile dobrze kojażę, to nie muszę zgłaszać tak?

ADC 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2006-12-12, 20:10   

A numery silnka??

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-12-12, 20:16   

no wiadomo jak jest.... tylko.... to teraz ważne czy nie czy jak??

xvc 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
Admin of: beemka.pl

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Wrz 2005
Skd: Warszawa / Sulejówek
Wysany: 2006-12-13, 08:35   

to proste!
ja nie zmieniasz pojemnosci to nie masz obowiazku zglaszac swapu..
obecnie w polsce obowiazuje takie prawo, ze silnik traktowany jest jako czesc zamienna,
a jego numery jak zalozmy numery seryjne chociazby pasow bezpieczenstwa czy deski rozdzielczej.
inna sprawa jak zmieniasz pojemnosc..
i tu sa dwie mozliwosci, ktora wybierzesz zalezy juz od twojego sumienia czy "cos tam"...
prawnie - kazdy powinien zglosic taka przerobke.. a to po to zeby najlepszy przyjaciel kierowcy "Pan Ubezpieczyciel" mogl dolozyc Ci jeszcze pare stowek za wieksza pojemnosc ;)
i tak, jezeli wymieniasz m20b20 na m20b25 to jezeli jestes jednym z "buntownikow"
to nie zglaszasz.. bo jak wszyscy dobrze wiemy silniki na pierwszy rzut oka wydaja sie podobne.. i mysle ze zaden Pan Policjant sie nie "jorgnie" co i jak.. i dlatego mozna zaryzykowac.. zamiast w OC lepiej wpakowac te pare groszy w beemke :)))
zmieniajac w10, m40 ... na m20 - czyli 4cyl. na 6cyl. moze byc problem.. moga sie kapnac :) chyba ze przykryjesz fajki od swiec szmatka - bo "omi" tylko po tym rozpoznaja ilosc cylindrow :)))))

ja mam swapa od jakiegos czasu.. zmienialem 2.0 na 2.5 - ale nie powiem czy zglaszalem czy nie - bo po co ;)

ale.. mialem kiedys e30 325 ktora strasznie sie cieszylem dopuki doputy Pan Darco nie rzucil okiem z 10 metrow na moj silnik :) wtedy okazalo sie ze mam swapa.. tyle ze nie tylko "silnikowego".. ale takze podszybie mialem zeswapowane :)))
no i... mialem 2 czy 3 kontrole na drodze.. Panowie Policjanci ogladali pare razy dokladnie z latareczka moj silnik i pordzewiale numery nadwozia.. i zaden sie nie zorientowal.. :)))

tak wiec mysle ze decyzja nalezy do Ciebie :)
ja uwazam ze zmieniajac m20 na m20 nie wazne jakie nie powinno sie zglaszac.. czemu my mamy byc fair skoro oni sie sa :))

pozdrawiam...
xvc
---------------

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-12-13, 08:52   

he no to wychodzi że najlepszym rozwiazaniem (który przysparza majmniej problemów prawno/formalnych) jest spaw na nowsza konstrukcje silnika o takiej samej pojemności lub o tej samej liczbie cylindrów :-) to ciekawa uwaga!!

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-12-13, 09:01   

ja po swapie płaciłem 100pln mniej składki na rok... :grin:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-12-13, 14:17   

Ale macie problemy..... półtora roku jeźdze po swapie i nic nigdzie nie zgłaszałem, w dowodzie mam 316i :mrgreen: i za takie płące ubezpieczenie, maiłem kilka kontroli i raz zabrali mi dowód więc przegląd szczegółowy miałem i nikt sie nie czepepiał, przegląd podbijam bez problemu, granice też przekraczam bez problemu a znajoma Pani w wydziale komunikacji dała mi delikatnie do zrozumienia że szkoda sobie zawracać głowe z wbijaniem nowego silnika w dowód bo nigdzie nikt tego nie będzie sprawdzał... Silnik jest jako częśc zamienna i prrzepis ten jest tak bardzo ogólny i niejasny że na dzień dzisiejszy nie ma potrzeby latać po urzędach

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-12-13, 14:19   

Lord Lukasz napisa/a:
Ale macie problemy..... półtora roku jeźdze po swapie i nic nigdzie nie zgłaszałem, w dowodzie mam 316i :mrgreen: i za takie płące ubezpieczenie, maiłem kilka kontroli i raz zabrali mi dowód więc przegląd szczegółowy miałem i nikt sie nie czepepiał, przegląd podbijam bez problemu, granice też przekraczam bez problemu a znajoma Pani w wydziale komunikacji dała mi delikatnie do zrozumienia że szkoda sobie zawracać głowe z wbijaniem nowego silnika w dowód bo nigdzie nikt tego nie będzie sprawdzał... Silnik jest jako częśc zamienna i prrzepis ten jest tak bardzo ogólny i niejasny że na dzień dzisiejszy nie ma potrzeby latać po urzędach

"Powiedziane Pani, Powiedziane Pani, Powiedziane Pani!!!!" :mrgreen:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-12-13, 14:56   

w ostateczności na zgłoszenie swapa do urzędu jest przeciez jakis termin - nie?
i może się zdarzyć tak, że ten termin jeszcze nie upłynął ... więc jest jeszcze czas
nie pamiętam ile ten termin wynosi, ale z praktyki wiem, że terminy dla obywateli krótsze niż 7 dni, to rzadkość w procedurze administracyjnej

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-12-13, 15:03   

No tylko że moga sie pojawić problemu przy odsprzedazy auta.
Swoja droga jeśli bym robił sobie spaw to auto miało by u mnie dożywocie. Zrobił bym z niego taką zabaweczke zarejestrowana na 1,8 =)

[ Dodano: 2006-12-13, 14:04 ]
A jak juz robic swapa to konkretnego od razu :-) hehehe :mrgreen:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: