Witam i prosze o pomoc. Moja najnowsza awaria to chyba pompa wody. Było tak: przy spokojnej jeździe zaczął nagle piszczeć pasek klinowy. Pod maską okazało sie ze stoi on w miejscu razem z kołem pasowym alternatora i pompy wody i pali go kręcące sie koło pasowe silnika. po poluzowaniu go stwierdziłem z zadziwieniem ze zarówno alternator jak i pompa kręca się swobodnie. Naciągnałem pasek z powrotem i pojechałem dalej. Przez pół kilometra było ok i znowu zacżął piszeć po czym sie nagle zerwał . Gdy stanąłem okazało sie ze koło pasowe pompy teraz już ani drgnie. Co to jest pompa się zatarła czy jak ? Macie moze jakies pomysły ? z góry dzięki. P.S. Auto jak w opisie.
[ Dodano: 2006-12-13, 21:56 ]
Acha jeszcze dodam ze do tej pory najmniejszego problemu z pompą nei było
Wysłany: 2006-12-13, 23:45
uuuu stary jak pompa jest takasama jak w m40 to powodzenia zycze przy wymianie.... wyjac pompe z bloku jest cholernie ciezko... mimo miejsc na sroby do "wyciskania jej" ....
ja w swoją w m40 waliłem młotkiem az sie ułamałą, a potem to co zostało w bloku wyciołem przecinakiem inaczej sie niedało, niestety potem moosiałem to uszczelniać silikkonem bo ciekło.
Wysłany: 2006-12-14, 09:31
hej,
widze, ze masz IS'a wiec takie strasznei stare to auto nie jest...
ja niedawno zmienialem pompe wody w m50 z 91 roku i poszlo bez problemow kozystajac oczywiscie ze srob do wyciagania pompy z bloku...
wiec nei powinno byc az tak zle jak mowia koledzy...
jesli chcesz byc pewny, ze wyjdzie potraktuj ja najpierw chemia (jakis antyrost...)
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
Pompe mam używaną, teoretycznie powinno sie kupic nową, ale z doświadczenia wiem że ludzie kupuje wszystko uzywane, nawed rozrząd z tego silnika sprzedałem, łańcuch, napinacze
Ostatnio zmieniony przez center 2006-12-18, 18:36, w całości zmieniany 1 raz