Witam.Mam pytanie.Czy żółte amortyzatory koni z regulacja twardość da się zregenerować?Mam sprężyny obniżające auto o jakieś 40mm i na wybojach amory tłumią je bardzo dobrze, nie buja samochodem ale nawet na niewielkich nierównościach stuka coś w Macphersonie.Łożysko w kielichy jest nowe.W serwisie powiedziano mi ze to amorek ma taki niewielki luz za zanim "zassie" olej to stuka.Jest to możliwe?Czy maja one normalny skok tłoka ja w seryjnych czy sa krótsze?A może to natretka tkora przykręca sie wkład sie poluzowała i teraz wkład stuka?
[ Dodano: 2006-12-18, 17:22 ]
A może ktoś wypowie się na temat tych amorków?
http://moto.allegro.pl/it..._gwarancja.html
Cena jest nieduża i niby pasują do niskiego zawiasu.
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-10-15, 17:12, w caoci zmieniany 2 razy
link juz poprawiłem i powinien działac.Nie chodzilo mi o to ze slychac jak amor zasysa olej.Tylko o to czy ten tłok w amorku moze miec luz pionowy i czy moze stukac.Jak złapie za błotnik i trzese samochodem w dól i w góre to słychac stukot.Myslałem ze sam wkład moze jest słbo przykrecony i stuka ale mechanicy mówią ze amorki padły i ten tłok w amorku stuka.łożysko w kielichu mam nowe.
Ja mialem te amorki przez 3 tygodnie w przejsciowej E30 ktora szla tylko i wylacznie na zarobek ...
Po 3 tygodniach jazdy po wroclawiu ich procent na badaniu wyskoczyl 70%
czyli powiem Ci ze po 3 tygodniach zdechly szybciej niz moje wczesniejsze KONI zolte z regulacja twardosci po 8 miesiacach ...
link juz poprawiłem i powinien działac.Nie chodzilo mi o to ze slychac jak amor zasysa olej.Tylko o to czy ten tłok w amorku moze miec luz pionowy i czy moze stukac.Jak złapie za błotnik i trzese samochodem w dól i w góre to słychac stukot.Myslałem ze sam wkład moze jest słbo przykrecony i stuka ale mechanicy mówią ze amorki padły i ten tłok w amorku stuka.łożysko w kielichu mam nowe.
Siamka
Też miałem coś podobnego u siebie w tourignu i też myślałem że to amorki Przyczyna była jednak żle wprasowana poduszka tylniej belki, był na niej luz
Sprawdzaleś poduszki??
z tyłu wszystko jest oki.To z przodu mi stuka:(To chyba pozostaje mi dozbierac kasy na b6 lub kupic jakies uzywki:(
Siemka
Nie słyszłem żeby amortyzator mogł stukać (możliwe że przerdzewiało gwint i na który jest wkrecany w kolumn i pekł to może powoduje stuki - amortyzator nie trzyma sie McPersona) oczywiście jak pozostałe elementy zawieszenia masz sprawde. Sworznie, tuleje, stabilizatory i co tam jeszcze jest!!!
Pojedż na diagnostyke (ok 20zł zapłacisz) albo podnieś przód i sprawdź czy amortyzator siedzi w McPersonie rozwalilem to na wiosne jak wjechalem w zapadniętą studzienke. Wyrwało amortyzator z kolumny (pekło na gwincie) i po prostu sobie w niej luźno siedział a raczej latał i stukał!!
ja miałem jakies amory "GT" sprawne były trzymały na testerze miały 86% a mimo to stukało cos w nich i jak wyciągnołem amor z rury to faktycznie w nim cos w srodku stukało wiec wywaliłem je i kupiłem B8 Schnitzer
_________________ BYŁO 525 M-technic / AC Schnitzer Bilstein B8
JEST 525 TDS Kinderwagen
B6 sa do bniżenia 20mm... na wieksze potrzeba już B8
no nie wiem czy 20mm.pamietam jak przymierzyłem zwykły tylni amor do bilsteina to bilstein byl krotszy o wiecej niz caly ten gwint co jest na koncu czyli jakies 40mm
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Ja mialem te amorki przez 3 tygodnie w przejsciowej E30 ktora szla tylko i wylacznie na zarobek ...
Po 3 tygodniach jazdy po wroclawiu ich procent na badaniu wyskoczyl 70%
czyli powiem Ci ze po 3 tygodniach zdechly szybciej niz moje wczesniejsze KONI zolte z regulacja twardosci po 8 miesiacach ...
Nie polecam szczerze mowiac
a to dobre sobie - wynik 70% jest bardzo dobry - tyle właśnie mają nowe amortyzatory - jakbys miał 100% to by znaczyłe, że nic nie amortyzują.... że ktoś Ci pręty sprzedał zamiast amorów
ale co do ma do rzeczy z tym maluchem????
nowy amortyzator ma cos koło 70-75% i dziwi mnie, że akurat Ty nie znałeś tej teorii
to nie jest procent sprawności, czy nowości
Nie słyszłem żeby amortyzator mogł stukać (możliwe że przerdzewiało gwint i na który jest wkrecany w kolumn i pekł to może powoduje stuki - amortyzator nie trzyma sie McPersona) oczywiście jak pozostałe elementy zawieszenia masz sprawde. Sworznie, tuleje, stabilizatory i co tam jeszcze jest!!!
Pojedż na diagnostyke (ok 20zł zapłacisz) albo podnieś przód i sprawdź czy amortyzator siedzi w McPersonie rozwalilem to na wiosne jak wjechalem w zapadniętą studzienke. Wyrwało amortyzator z kolumny (pekło na gwincie) i po prostu sobie w niej luźno siedział a raczej latał i stukał!!
i tu sie mylisz
amortyzator moze stukac sam w sobie (szczegolnie jak jest zuzyty) ostatnio mialem wlasnie taki przypadek
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155
do obnizenia - 40 potrzebne sa juz b8bilsteina!!!!
BARAUS napisa/a:
B6 sa do bniżenia 20mm... na wieksze potrzeba już B8
Bajki gadacie
Ja mam -60/-40 na B6 M Technic z przodu i B6 z tyłu i wszystko jest oki. Pytałem się nawet mechanika w Zerkopolu czy to podejdzie i powiedział, że TAK
Dla niedowiarków dodam że długość tylnego zwykłego amorka B6 jest o 7 cm krótsza niż np. Monroe (taki miałem poprzednio), tak wiec -40 podejdzie
Z przodu była tylko mała ingerencja w długośc odboju wewnatrz amora żeby nie dobijał przy zawiasie -60, bo jak się okazało M Technic ma duuży zapas miejsca
PZDR!
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
ja mam juz od 2.5 roku KONI SPORT KIT w mojej e36... amory mega zajefajne... maja przelatane ponad 40tys km a jak bylem ostatnio na przegladzie to diagnosta nie mogl uwierzyc ze sa w takim stanie i ze to w beemce nie pamietam dokladnie ale mialy troche ponad 80% poza tym wszystko inne tez GIT ( w zawieszeniu) jezdze czy zima czy lato na 17tkach, woze na dzialke autem gruz, cement itd, ciagam przyczepy 2 osiowki czesto przeladowane (drewno z lasu ) itd... z cala odpowiedzialnoscia moge polecic ta firme...
a co do tego linka co podal jarek to sprzedajacy nawet nie podal nazwy firmy ( ja nie znalazlem) wiec chyba nic poza kolorem nadzwyczajnego...
Ja mam takie amorki i narazie nie narzekam, z tym ze ja kupilem caly komplet ze sprezynami koszt 799zł, narazie zrobilem na nich jakies 300km jest dosc sztywne i niskie 40/40. Zobaczymy ile wytrzymaja na naszych drogach, poki co nie załuje zakupu. autem nie buja nie nosi zachowuje sie bardzo dobrze w zakretach i na prostej przy wiekszych predkosciach. pozdrawiam
Nie tylko bilsteiny, koni tez sie regeneruje-mialem takie
Siemka
Co wy się tak uparliście z ta regeneracja amorków???
Ja wole regenerowane bilsteiny lub koni od nowych nolnejmow
Siemka
Ta regeneracja jest dośc popularna, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Skoro za cene ok 300 zł za sztuke +/- można miec dobrej klasy amortyzatory nowe. Ciekaw jestem, jak wypadaja na badaniu takie amortyzatory regenerowany w stosunku do nowych. Jestem pewnie że te nowe napewno maja lepsze własciwości nawet od tych bilsteinów regenerowanych.
ps. A czy po takiej regeneracji dostaje się jakomś gwarancje że uszczelnienie nie puscie przy jakims dobiciu albo sie olej nie wygotuje??
Siemka
Ta regeneracja jest dośc popularna, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Skoro za cene ok 300 zł za sztuke +/- można miec dobrej klasy amortyzatory nowe. Ciekaw jestem, jak wypadaja na badaniu takie amortyzatory regenerowany w stosunku do nowych. Jestem pewnie że te nowe napewno maja lepsze własciwości nawet od tych bilsteinów regenerowanych.
ps. A czy po takiej regeneracji dostaje się jakomś gwarancje że uszczelnienie nie puscie przy jakims dobiciu albo sie olej nie wygotuje??
Bilstein po regeneracji w zerkopolu to praktycznie w 100% nowy amortyzator- za cene okolo 120zl... koni ja regenerowalem po 50zl sztuka i na "trzepaczce" wyszlo ze maja 87% po 1,5 roku jazdy po polskich drogach wiec chyba nie jest zle
P.s Co do gwarancji to jasne ze jest, kto teraz decyduje sie na jakas usluge bez gwarancji
_________________ Psychotesty Tarnów
Badania Psychotechniczne
Tarnów ul. Braci Saków 5 (baza PKS)
794 001 051