BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wiatrak elektryczny vs. wiskoza
Autor Wiadomo
Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-10-06, 20:51   wiatrak elektryczny vs. wiskoza

mam problem bo nie wiem co zrobic
chodzi mi o to ze mam mozliwosc wstawienia wiatraka elektrycznego (juz kupiony od alfy romeo :wink: ) i bedzie ona zalaczany z kabiny. druga mozliwosc to wstawienie wiskozy uzywanej ale sprawnej i tu pojawia sie problem bo po pierwsze: musialbym zalozyc do wiskozy stary wiatrak bez jednej lopatki co jak wiadomo powoduje bicie ; a po drugie wisko jest uzywane i nie mam gwarancji ile pochodzi...
dlatego prosze o szybka i KONKRETNA porade co mam zrobic????????

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2004-10-06, 22:06   

Wstaw elektryczny - przy odrobinie wysiłku mozna do niego dorobic automatyczny włącznik.
bicie mechanicznego wentylatora spowoduje uszkodzenie pompy cieczy a nowa to wydatek około 150 zł.

Pozdro.

sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2004-10-06, 22:11   

niestety mnie czeka niedlugo to samo bo u mnie visco chodzi nonstop tak samo ani szybciej ani wolniej poprostu zawsze sie kreci ale raczej wolno i co ciekawe silnik raczej mi sie nie zagrzewa! ale ja chyba wstawie elektryczny bo jest raczej pewniejszy jezeli chodzi o sprzety uzywane a wtwoim wypadku jezeli masz zalozyc wiatrak bez jednej lopatki to chyba nie jest za dobry pomysl z tym ze ja raczej pojde w kierunku tym aby wiatrak sam sie zalaczal po przekroczeniu 90 stopni poprostu trzeba przeszczepic jakis termostat elektroniczny z jakiegos samochodu i wpjac sie pod czujnik temp. zawsze zrezygnowanie z visco to jakies 0,5 do 1 kuca wjecej :wink:

była E30 320i coupe

Miki 

Wysany: 2004-10-06, 22:18   

narazie jest 2:0 dla wiatraka
w piatek lub sobote bede dzialac
wiec prosze jeszcze o wypowiedzi

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-10-06, 22:19   

A ja uwazam, ze glupio w BMW robic jakies takie dziwne przerobki. Auto wyszlo z fabryki z visko i powinno miec visko. Jestem zwolennikiem naprawiania aut na oryginalnych czesciach badz odpowiednich zamiennikach niz wkladania podzespolow z innych marek. Wole dluzej oszczedzac ale zrobic wszystko tak jak trzeba. Moja rada: zalatw sobie do tego visko odpowiedni wiatrak i zamontuj to tak jak chcieli tego w Monachium!

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-06, 22:29   

od czego najprościej, najlepiej i najtaniej zastosowac taki wiatrak ?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-07, 02:42   

jestem tego zdania co Mcinek - jakby wiatrak był lepszy do danego modelu - to by go montowali - to nie lada samara, gdzie producent wali półśrodki, ale na pewno lepszy sprawny wiatrak, niż zwalone wisco (czy wiatrak)

Arczi e30 
ZBANOWANY

Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2004-10-07, 09:33   

ja tez jestem za wiskoza, wiatrak do niej to nie jest duzy wydatek, a ja sam mialem kiedys wiatrak elektryczny i on poradzi sobie tylko w zime, pojezdzisz w lato przy tem. np. 30 stopni i silnik ci sie zagrzeje. Wiatrak mozna zrobic jako dodatek, ale wiskoza musi być !! !

Miki 

Wysany: 2004-10-07, 20:05   

HyenoX M42B18 napisa/a:
od czego najprościej, najlepiej i najtaniej zastosowac taki wiatrak ?

ja mam od alfy romeo dalem na szrocie 50 zeta jest dosyc cienki ( na pewno cienszy niz od poloneza) wiec powinien bez problemu sie dac zamocowac

Miki 

Wysany: 2004-10-07, 20:08   

Mcinek1 napisa/a:
Moja rada: zalatw sobie do tego visko odpowiedni wiatrak i zamontuj to tak jak chcieli tego w Monachium!

wlasnie szukam wiatraka jak znajde do soboty za rozsadna kase to bedzie visco ( u mnie w ASO BMW chca ponad 100 :? )

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-07, 23:34   

Witam
Mam ten problem za sobą i zdecydowanie odradzam stosowanie wiatraka elektrycznego.
U mnie koszt jakiegoś tam wiatraka wyniósł ok 50zł + 15zł czujnik temp +10zł trójnik(założony na przecięty przewód wodny w niego wkręciłem czujnik) + 10zł dla tokarza(nagwintowanie i dopasowanie trójnika)dwie obejmy, czyli ok 85zł no można by wytrzymać, ale stwierdziłem duże wachania temp. na wskaźniku w jeździe miejskiej wskazówka przekraczała środek na skali a po włączeniu się wentylatora znacznie spadała :? poza tym przy postoju w korku przy włączeniu się wentylatora spadały obroty i dochodził śmieszny jak na BMW szum, przenosiły się także delikatne drgania ale to mogę zwalić na montaż nie do końca udany.
Jeżeli było wisko to niech będzie :wink:

A R N I E30 

Doczy: 20 Mar 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2004-10-08, 00:18   

ja również jestem za wisco elektryczny można sobie dołożyć dodatkowo jak by jakieś palenie laczka się kroiło to wtedy tak

Miki 

Wysany: 2004-10-08, 09:28   

Moj znajomy ma u siebie w rekinie 2,0 wstawiony elektryczny i nie sprawia mu problemow. Wlaśnie z jego pomocą chce go zamontować. Aha i wiatrak bylby zalączany z kabiny a nie podpięty pod czujik temperatury.
A moze zrobić tak:
Na zime założyć elektryczny a pózniej jak uda mi sie zalatwić kase to wstawic jeszcze wisko???
P.S. A R N I E30 JA NIE PALE GUMY SWOIM SAMOCHODEM!!!!!!!!!!!

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-08, 14:16   

Z tego co rozumię w ciepłe dni lub w jezdzie miejskiej będziesz bardziej skupiał się na włączniku wiatraka i wskaźniku temp niż na drodze :roll: spróbuj a zobaczysz jakie to upierdliwe.
Zrobisz jak uważasz moje zdanie znasz 8)

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-10-09, 10:51   

P.S. A R N I E30 JA NIE PALE GUMY SWOIM SAMOCHODEM!!!!!!!!!!![/quote]

Łosiek niewiesz co tracisz :twisted:

Miki 

Wysany: 2004-10-09, 15:56   

Pawel-E30 napisa/a:

nie martw sie wiem :lol: :lol: :lol: wcześniej miałem rekina i na poczatku nie mogłem sie powstrzymać żeby nie przypalić laczka ale już mi przeszlo...

TERAZ NAJWAZNIEJSZE !! !

Zamontowałem visco z calym wiatrakiem ( jak dobrze mieć kolegow z e30-tkami :lol: ). Chyba zawazyła wypowiedż Mcinka1 : << auto wyszło z fabryki z visco i powinno mieć visco.>>

Jak dla mnie temat zakończony.

Marcin 
Nurburgring Fan

Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-10-09, 19:23   

łosiek napisa/a:
Pawel-E30 napisa/a:

nie martw sie wiem :lol: :lol: :lol: wcześniej miałem rekina i na poczatku nie mogłem sie powstrzymać żeby nie przypalić laczka ale już mi przeszlo...

TERAZ NAJWAZNIEJSZE !! !

Zamontowałem visco z calym wiatrakiem ( jak dobrze mieć kolegow z e30-tkami :lol: ). Chyba zawazyła wypowiedż Mcinka1 : << auto wyszło z fabryki z visco i powinno mieć visco.>>

Jak dla mnie temat zakończony.

DOBRA DECYZJA!

Miki 

Wysany: 2004-10-09, 21:33   

Mcinek1 napisa/a:

DOBRA DECYZJA!

DOBRA ALE W SUMIE CHOLERNIE KOSZTOWNA ( w ciagu 2 tyg. wymienione i zrobione: amory tył, uszczelnienie pompy wodnej czerwonym silikonem, wymiana końcówek drążkow kierowniczych, ustawienie zbieżności, wymiana visco+wiatrak no i zakup stroboskopow które na dniach zaloże aha i w poniedziałek trzeba zapłacic ubezpieczenie :twisted: )

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: