Wysany: 2004-10-06, 20:51 wiatrak elektryczny vs. wiskoza
mam problem bo nie wiem co zrobic
chodzi mi o to ze mam mozliwosc wstawienia wiatraka elektrycznego (juz kupiony od alfy romeo ) i bedzie ona zalaczany z kabiny. druga mozliwosc to wstawienie wiskozy uzywanej ale sprawnej i tu pojawia sie problem bo po pierwsze: musialbym zalozyc do wiskozy stary wiatrak bez jednej lopatki co jak wiadomo powoduje bicie ; a po drugie wisko jest uzywane i nie mam gwarancji ile pochodzi...
dlatego prosze o szybka i KONKRETNA porade co mam zrobic????????
Wstaw elektryczny - przy odrobinie wysiłku mozna do niego dorobic automatyczny włącznik.
bicie mechanicznego wentylatora spowoduje uszkodzenie pompy cieczy a nowa to wydatek około 150 zł.
niestety mnie czeka niedlugo to samo bo u mnie visco chodzi nonstop tak samo ani szybciej ani wolniej poprostu zawsze sie kreci ale raczej wolno i co ciekawe silnik raczej mi sie nie zagrzewa! ale ja chyba wstawie elektryczny bo jest raczej pewniejszy jezeli chodzi o sprzety uzywane a wtwoim wypadku jezeli masz zalozyc wiatrak bez jednej lopatki to chyba nie jest za dobry pomysl z tym ze ja raczej pojde w kierunku tym aby wiatrak sam sie zalaczal po przekroczeniu 90 stopni poprostu trzeba przeszczepic jakis termostat elektroniczny z jakiegos samochodu i wpjac sie pod czujnik temp. zawsze zrezygnowanie z visco to jakies 0,5 do 1 kuca wjecej
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
A ja uwazam, ze glupio w BMW robic jakies takie dziwne przerobki. Auto wyszlo z fabryki z visko i powinno miec visko. Jestem zwolennikiem naprawiania aut na oryginalnych czesciach badz odpowiednich zamiennikach niz wkladania podzespolow z innych marek. Wole dluzej oszczedzac ale zrobic wszystko tak jak trzeba. Moja rada: zalatw sobie do tego visko odpowiedni wiatrak i zamontuj to tak jak chcieli tego w Monachium!
_________________ 80' E21 323i
HyenoX M42B18 [Usunity]
Wysany: 2004-10-06, 22:29
od czego najprościej, najlepiej i najtaniej zastosowac taki wiatrak ?
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-10-07, 02:42
jestem tego zdania co Mcinek - jakby wiatrak był lepszy do danego modelu - to by go montowali - to nie lada samara, gdzie producent wali półśrodki, ale na pewno lepszy sprawny wiatrak, niż zwalone wisco (czy wiatrak)
ja tez jestem za wiskoza, wiatrak do niej to nie jest duzy wydatek, a ja sam mialem kiedys wiatrak elektryczny i on poradzi sobie tylko w zime, pojezdzisz w lato przy tem. np. 30 stopni i silnik ci sie zagrzeje. Wiatrak mozna zrobic jako dodatek, ale wiskoza musi być !
Moja rada: zalatw sobie do tego visko odpowiedni wiatrak i zamontuj to tak jak chcieli tego w Monachium!
wlasnie szukam wiatraka jak znajde do soboty za rozsadna kase to bedzie visco ( u mnie w ASO BMW chca ponad 100 )
_________________ www.bmw-e30.pl
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-07, 23:34
Witam
Mam ten problem za sobą i zdecydowanie odradzam stosowanie wiatraka elektrycznego.
U mnie koszt jakiegoś tam wiatraka wyniósł ok 50zł + 15zł czujnik temp +10zł trójnik(założony na przecięty przewód wodny w niego wkręciłem czujnik) + 10zł dla tokarza(nagwintowanie i dopasowanie trójnika)dwie obejmy, czyli ok 85zł no można by wytrzymać, ale stwierdziłem duże wachania temp. na wskaźniku w jeździe miejskiej wskazówka przekraczała środek na skali a po włączeniu się wentylatora znacznie spadała poza tym przy postoju w korku przy włączeniu się wentylatora spadały obroty i dochodził śmieszny jak na BMW szum, przenosiły się także delikatne drgania ale to mogę zwalić na montaż nie do końca udany.
Jeżeli było wisko to niech będzie
Moj znajomy ma u siebie w rekinie 2,0 wstawiony elektryczny i nie sprawia mu problemow. Wlaśnie z jego pomocą chce go zamontować. Aha i wiatrak bylby zalączany z kabiny a nie podpięty pod czujik temperatury.
A moze zrobić tak:
Na zime założyć elektryczny a pózniej jak uda mi sie zalatwić kase to wstawic jeszcze wisko???
P.S. A R N I E30 JA NIE PALE GUMY SWOIM SAMOCHODEM!!!!!!!!!!!
_________________ www.bmw-e30.pl
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-08, 14:16
Z tego co rozumię w ciepłe dni lub w jezdzie miejskiej będziesz bardziej skupiał się na włączniku wiatraka i wskaźniku temp niż na drodze spróbuj a zobaczysz jakie to upierdliwe.
Zrobisz jak uważasz moje zdanie znasz 8)
nie martw sie wiem wcześniej miałem rekina i na poczatku nie mogłem sie powstrzymać żeby nie przypalić laczka ale już mi przeszlo...
TERAZ NAJWAZNIEJSZE !
Zamontowałem visco z calym wiatrakiem ( jak dobrze mieć kolegow z e30-tkami ). Chyba zawazyła wypowiedż Mcinka1 : << auto wyszło z fabryki z visco i powinno mieć visco.>>
nie martw sie wiem wcześniej miałem rekina i na poczatku nie mogłem sie powstrzymać żeby nie przypalić laczka ale już mi przeszlo...
TERAZ NAJWAZNIEJSZE !
Zamontowałem visco z calym wiatrakiem ( jak dobrze mieć kolegow z e30-tkami ). Chyba zawazyła wypowiedż Mcinka1 : << auto wyszło z fabryki z visco i powinno mieć visco.>>
DOBRA ALE W SUMIE CHOLERNIE KOSZTOWNA ( w ciagu 2 tyg. wymienione i zrobione: amory tył, uszczelnienie pompy wodnej czerwonym silikonem, wymiana końcówek drążkow kierowniczych, ustawienie zbieżności, wymiana visco+wiatrak no i zakup stroboskopow które na dniach zaloże aha i w poniedziałek trzeba zapłacic ubezpieczenie )