Wysany: 2004-10-11, 10:26 Czujnik temperatury cieczy
Witam
Jak w temacie, czy jest metoda na sprawdzenie tego właśnie czujnika.Jeden już wymieniłem chociaż wyglądał jak nówka, założyłem z L-jetronika a u mnie jak wiecie jest Motronic i to będzie chyba kupa.
Objawy mam wskazujące właśnie na ten czujnik tzn:trochę pochłodniało rano jak wsiadam do samochodu odpalam go złapie i zgaśnie poźniej to już trzeba się trochę nakręcić, jak już złapie to się trochę poksztusi i chodzi jak trzeba, przy każdej następnej próbie(jak złapie min temperaturę) odpala bez wsiadania do samochodu, a co istotne jeżeli nie palę go rano tylko później jak jest cieplej odpala bez problemu .
Może będzie istotne to że jakiś czas temu po przekręceniu stacyjki było słyszalne takie głuche puknięcie(dochodzące jakby spod deski rozdzielczej)teraz tego nie ma i niewiem czy łączyć to z tym zachowaniem samochodu.
Byłbym bardzo wdzięczny za opinie dotyczące tego tematu
wiem jedno to charakterystyczne pukanie to pewnie przekaznik, sprawdz, ktory przekaznik odpowiada za ten czyjnik isprobuj podmienic na inny.
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-11, 16:22
- z tego co rozumię z tym przekaźnikiem to po przekęceniu stacyjki powinno być to "puknicie, cyknięcie"???
- wiem gdzie są przekaźniki w komorze silnika, ale pod deską
rozdzielczą
- czy w momencie przekręcenia stacyjki powinien cyknąć przekaźnik od pompy paliwowej(środkowy na lewym nadkolu) w komorze silnika.
Kombinuje jak mogę ale do mechanika pojadę w ostateczności