Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-01-11, 07:57
Łycha ma coś takiego u siebie, z tego co pamiętam na tarczach (z tyłu) miał zamontowany dodatkowy zacisk hamulcowy... może jest tu ktoś z Włocławka i poda jakies blizsze szczegóły (i fotki)...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Łycha ma coś takiego u siebie, z tego co pamiętam na tarczach (z tyłu) miał zamontowany dodatkowy zacisk hamulcowy... może jest tu ktoś z Włocławka i poda jakies blizsze szczegóły (i fotki)...
mozna tez zrobic na seryjnym zacisku.trzeba wtedy trojnik i zawór jednokierunkowy na te przewody dodatkowe którymi wpinamy sie w obieg tylnych hamulców i zawory jednokierunkowe przed trójnikiem
na sr.pl mozesz poszukac bo sporo o tym było
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Witam. Mam taki ręczny, ale nie w bmw, tylko w fiacie 125. Jeżdżę z tym patentem już trzy lata i wszystko śmiga. Taka przeróbka nie jest jednak zgodna z przepisami. Ja wykonałem to montująć w tylny układ hamulcowy pompkę sprzęgłową. Dobrym wyborem jest pompka ze skody 105, a dlatego że zarówno zasilanie jak i wyjście ciśnienia są gwintowane dzieki czemu można wkręcić przewody hamulcowe. Pompkę montuje sie w taki sposób żeby przywód hamólcowy który biegnie od pompy hamulcowej do tyłu auta wkręcić w otwór wlotowy do pompki sprzęgła. A z wyjścia pompki przewód puścić dalej do tyłu auta. Kiedy pompka sprzęgła jest w pozycji wyjśiowej płyn swobodnie przez nią przepływa i hamulec nożny działa na 4 koła. Kiedy wciśniemy tłok w pompce zostaje odcięty kanał zasilający i płyn jest tłoczony na tylne zaciski. Ważne aby mocowanie pompki było bardzo stabilne. Po drugie trzeba zrobić solidny ogranicznik który zapobiegnie przed wystrzeleniem tłoczka w pompce. Kiedy naciskamy hamulec nożny działa na niego potężne ciśnienie. Potem dorobić dźwignię o odpowiednik przełożeniu. Ja zamontowałem to pod podłogą i połączyłem z seryjną dźwignią ręcznego. Działa bajecznie. Niestety w bmw jest pewna komplikacja. Układ chamulcowy jest dwuobwodowy-krzyżowy. Na każde tylne koło idzie osobmy przewód hamulcowy. Trzeba by zastosować dwie pompki. Jeżeli cos jest nie jasne to pytać.
Moj kolega mial to w e30, ma nawet to sprzedania dzwignie ręcznego taką specjalną do tego, nie wiem dokładnie jak to było zrobione ale z miejsca gdzie jest tylna popielniczka wystawały przewody miedziane nie montował nic dodatkowego typu jakas dróga pompa itp. zapytam co i jak jak będe go widział
to link do forum fiat&furious... tam znajdziesz wszystko co Ci potrzebne do hydraulicznego ręcznego ... koszty do 126p za komplet max koło 200zł
siła hamowania piekielna, łatwośc obslugi banalna