Kicha nie dziala , podlaczylem czerwono-zolty kabelek do pinu X2 a brazowe koluszko do masy i lipa ..
ps. oczywiscie z przekreconym kluczykiem to sprawdzalem
[ Dodano: 2007-01-18, 17:00 ]
Ok, juz wiem. Trzeba jeszcze podlaczyc ten bialo -czarny kabelek i dziala - tylko on wchodzi w miejce el. szyb. Teraz rozkmina jak podlaczyc szybki i szyberdach..
_________________ CrAcOw CiTy
Marzy Mi sie e38 740iL
to ja sie podłącze do pytania. Też przymierzam sie do montazu el. szyberdachu i mam wszystko co na tych fotkach oprucz tego niebieskiego przekaznika z tym zielonym, czerwono-żółtym i białym kabelkiem! Skąd to załatwic lub jak to obejść?
to są standartowe przekazniki, najlepiej bedzie jak którys z kolegów z twoich okolic ma E30 z szybrem elektrycznym, to bedziesz mogł zobaczyc jakie sa to przekażniki (tzn. na które wyjscie daje sie napiecie żeby zadziałał elektromagnes) i możesz smiało zakupić jakis polski wyrób.
P.S.
mozna ominąć przekazniki ale to będzie na krótką mete. podczas uruchamiania silniczka jest bardzo duzy pobór prądu i po pewnym czasie moga sie stopić szczotki a w najgorszym scenarjuszu spalisz instalacje
[ Dodano: 2007-01-18, 18:26 ]
Drucha napisa/a:
Tak zostal mi wlasnie tylko ten szyberdach do zamontowania, bo wszystko juz mam zamontowane . No moze nie wszystko tylko klima mi jeszcze zostala
Ok Dzieki za odpowiedź ale zastanawia mnie jeszcze jedno! Skąd wziąć wtyczki zeby wpiąć sie w odpowiedni pin! Bo tych kabli pod przekaznikiem tez nie posiadam a dostac takie okragłę złacza konektorowe graniczy z cudem
Ok Dzieki za odpowiedź ale zastanawia mnie jeszcze jedno! Skąd wziąć wtyczki zeby wpiąć sie w odpowiedni pin! Bo tych kabli pod przekaznikiem tez nie posiadam a dostac takie okragłę złacza konektorowe graniczy z cudem
chwila, chwila pisałes wcześniej że masz cały komplet procz przekażnikow, a wiązka jest nie odzowna w przeciwnym razie jak chcesz mieć szyber to bedziesz musiał zrobic druciarstwo .
[ Dodano: 2007-01-18, 20:14 ]
noo Drucha przypuszczam ze jeszcze brakuje Ci paru rzeczy do ful wypasa, ale przynajmniej jest dla czego życ .
polecam założenie check panel-u albo jescze lepiej pełen check panel(dostanie pelnego graniczy z cudem) , OBC II, wycieraczki i spryskiwacze światel, no i oczywiscie podgrzewane lusterka, dysze spryskiwaczy, fotele i zamek dżwiowy.
nivo i webasto to raczej odpada przynajmniej dla mnie
P.S.
jak bys chciał założyc check panel to daj znać przerabiałem ten temat i teraz jestem chyba jedyny który ma chcek panel w M42 (działający nie tylko atrapa ), reszta jest prosta pod warunkiem ze masz do wszystkiego oryginalne wiązki
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-01-18, 20:29
Elektryczny szyberdach działa na tym samym obwodzie co elektryczne szyby, więc jest już zabezpieczony przekaźnikiem i bezpiecznikiem w skrzynce bezpiecznikowej. Niebieski przekaźnik (różni się wyjściami od standardowego), o którym tu mowa służy tylko po to aby szyby i szyber działał po otworzeniu drzwi kierowcy przy wyłączonym zapłonie. Podpina się go pod złącze X2 oraz do krańcówki drzwi kierowcy (jest inna niż standardowa, ma dwa niezależne wyjścia). Mogę to wyjaśnić schematowo jak potrzeba.
chwila, chwila pisałes wcześniej że masz cały komplet procz przekażnikow, a wiązka jest nie odzowna w przeciwnym razie jak chcesz mieć szyber to bedziesz musiał zrobic druciarstwo .
[ Dodano: 2007-01-18, 20:14 ]
noo Drucha przypuszczam ze jeszcze brakuje Ci paru rzeczy do ful wypasa, ale przynajmniej jest dla czego życ .
polecam założenie check panel-u albo jescze lepiej pełen check panel(dostanie pelnego graniczy z cudem) , OBC II, wycieraczki i spryskiwacze światel, no i oczywiscie podgrzewane lusterka, dysze spryskiwaczy, fotele i zamek dżwiowy.
nivo i webasto to raczej odpada przynajmniej dla mnie
P.S.
jak bys chciał założyc check panel to daj znać przerabiałem ten temat i teraz jestem chyba jedyny który ma chcek panel w M42 (działający nie tylko atrapa ), reszta jest prosta pod warunkiem ze masz do wszystkiego oryginalne wiązki
Mam check panel i wlasnie bede chcial go tez zamontowac tylko podejrzewam ze to jest grupsza zabawa.
Chetnie sie skonsultuje z osaba ktora juz to robila
Marzy Mi sie e38 740iL
czyli da się podpiąć el. szyber bez tego niebieskiego przekaźnika? w które piny sie wpiąć? el. szyby mam podpięte od zapalniczki ale chce je przerobić w fabryczne miejsca! Czy przekaźnik w skrzynce przekaźnikowej bedzie juz wpięty skoro nie miałem fabrycznie elektryki? Czy to poprostu ten przekaźnik co jest przy silniczku wystarczy? Jeżeli nie to który to jest i jaki jest jego symbol (bo tak najłatwiej będzie mi kupić) Z góry dziekuje za odpowiedzi!
czyli da się podpiąć el. szyber bez tego niebieskiego przekaźnika? w które piny sie wpiąć? el. szyby mam podpięte od zapalniczki ale chce je przerobić w fabryczne miejsca! Czy przekaźnik w skrzynce przekaźnikowej bedzie juz wpięty skoro nie miałem fabrycznie elektryki? Czy to poprostu ten przekaźnik co jest przy silniczku wystarczy? Jeżeli nie to który to jest i jaki jest jego symbol (bo tak najłatwiej będzie mi kupić) Z góry dziekuje za odpowiedzi!
Przekaznik w skrzynce bezpiecznikow od el. szyberdachu to ten sam co od el. szyb czyli K5(pomaranczowy)
Kup taki przekaznik K5(pomaranczowy) i bezpiecznik nr 17 30A i wepnij sie w ten bialy pin X2(jak wyzej) i tyle..
Marzy Mi sie e38 740iL
Drucha z tych fotek co widze to brakuje ci jednej wtyczki do sterownika i masz dwie wiązki do samego wyswietlacza, ale to to jest mały pikuś najgorsze to bedzie podłaczenie testera świateł przednich(mijania) bo ten tester który masz sprawdza tylko światła tylne(pozycja, stop i podświetlenie tablicy). jedyne co nie bedzie działac to wskażni poziomu oleju bo fabryka nie przewidziała w M42 takiego wynalazku, ale wylewka w misce jest. Procz tego jest jeszcze potrzebny czujnik poziomu płynu spryskiwaczy i poziomu wody w chłodnicy( w przypadku M42 jest on wkrecony od spodu chłodnicy w zbiorniczku wyrównawczym, powinno byc miejsce).
P.S.
kazdy zawodowy elektryk poradzi sobie z tym tematem jak dostarczysz mu schemat elektryczny, jedyny problem jak juz pisałem wcześniej to podłączenie testera swiateł mijania, żeby to zrobic to nie stety musisz załatwic całą skrzynke bezpiecznikowa od samochodu który fabrycznie miał check paneli przelutowac całą płutke drukowana , inaczej nie da sie tego zrobić poniewaz tester świateł przednich jest wlutowany w tą płytkę a i te płytki są inne( z check panelem i bez) tak wiec trzeba ja całą przelutować
Drucha z tych fotek co widze to brakuje ci jednej wtyczki do sterownika i masz dwie wiązki do samego wyswietlacza, ale to to jest mały pikuś najgorsze to bedzie podłaczenie testera świateł przednich(mijania) bo ten tester który masz sprawdza tylko światła tylne(pozycja, stop i podświetlenie tablicy). jedyne co nie bedzie działac to wskażni poziomu oleju bo fabryka nie przewidziała w M42 takiego wynalazku, ale wylewka w misce jest. Procz tego jest jeszcze potrzebny czujnik poziomu płynu spryskiwaczy i poziomu wody w chłodnicy( w przypadku M42 jest on wkrecony od spodu chłodnicy w zbiorniczku wyrównawczym, powinno byc miejsce).
P.S.
kazdy zawodowy elektryk poradzi sobie z tym tematem jak dostarczysz mu schemat elektryczny, jedyny problem jak juz pisałem wcześniej to podłączenie testera swiateł mijania, żeby to zrobic to nie stety musisz załatwic całą skrzynke bezpiecznikowa od samochodu który fabrycznie miał check paneli przelutowac całą płutke drukowana , inaczej nie da sie tego zrobić poniewaz tester świateł przednich jest wlutowany w tą płytkę a i te płytki są inne( z check panelem i bez) tak wiec trzeba ja całą przelutować
jesli masz mozliwosc to pokaz na fotkach co mi brakuje..
Marzy Mi sie e38 740iL
jesli masz mozliwosc to pokaz na fotkach co mi brakuje..
no nie stety juz nie mogę, mam juz wszystko załozone .
to nie powinien byc problem bo mozna zastapic wtyczke samymi konektorami, jak masz te czarne pudełko z jedna białą wtyczko to piwinna byc taka druga tam gdzie masz miejsce(obok). a co do puszki bezpiecznikowej to jest cholrnie cięzki temat moj "czarnóch"elektronik po prostu sie zawziął i mi to zrobił ale chłopaczyna napieprzył sie jak sie masz
co do czujnika poziomu płynu spryskiwaczach, to jak nie masz takiego całego zbiorniczka to najlepeij kup taki razem z ślniczkiem i czujnikiem na allegro(ja tak zrobiłem) za 30zł miąłem cały zbiorniczek .
czujnik poziomu płynu chłodniczego po prostu kupiłem oryginał nowy w serwisie za jak pamietam 80 zł ( jest to kawałek plastiku z pływakiem i zakrętką)pod warunkiem że chłodnice masz przystosowaną do takiego czujnika
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-01-19, 06:57
Tors napisa/a:
w które piny sie wpiąć?
Jest to pin Q w złączu X2 i podpina się tam elektryczny szyber i szyby. Plus pojawia się po stacyjce.
Złącze jest na rysunku chyba "do góry nogami" w porównaniu do samochodu.
Drucha na twoim zdjęciu jest błąd w oznaczeniu czerwono-żółtego przewodu (Z). W tym miejscu jest stały plus, nawet po wyłączeniu zapłonu i służy on do działania el. szyb i szyberdachu po otworzeniu drzwi. Jest on wykorzystany tylko wtedy gdy montujemy niebieski przekaźnik.
SOER napisa/a:
Może ktoś dać foto jak wyglada jak nie ma korbki od szyberu ? jest tam wtedy sterowanie szyberem ?
Jest to pin Q w złączu X2 i podpina się tam elektryczny szyber i szyby. Plus pojawia się po stacyjce.
Obrazek
Złącze jest na rysunku chyba "do góry nogami" w porównaniu do samochodu.
Drucha na twoim zdjęciu jest błąd w oznaczeniu czerwono-żółtego przewodu (Z). W tym miejscu jest stały plus, nawet po wyłączeniu zapłonu i służy on do działania el. szyb i szyberdachu po otworzeniu drzwi. Jest on wykorzystany tylko wtedy gdy montujemy niebieski przekaźnik.
SOER napisa/a:
Może ktoś dać foto jak wyglada jak nie ma korbki od szyberu ? jest tam wtedy sterowanie szyberem ?
Kemnot 324 to jak chcemy sie podpiac bez niebieskiego przekaznika z el.szybami i el.szyberdachem to jak mamy sie wpiac jak mamy dwa kabelki na jeden pin??
Marzy Mi sie e38 740iL
Sciagnol by ktos czarna blende i niech zrobi fotke jak jest przymocowany silniczek do el. szybedachu do tej blachy, bo cos mi nie pasuja otwory i niemoge przykrecic
Marzy Mi sie e38 740iL