BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wtrysk rozruchowy
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-13, 20:48   wtrysk rozruchowy

Co pełni funkcję wtrysku rozruchowego w motronicu :lol: .
Widziałem taki wtrysk w schemacie elektrycznym 325e ale u mnie w 320:?:Zależy mi na tej odpowiedzi bo nie mogę znaleźć nic na ten temat.
Ech z jetronikiem to miałem spokój :?

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-14, 10:12   

system zasilania w mieszanke w 325 jest taki sam jak 320 (jestem pewny) rozni sie tylko 3 elementami przeplywomierzem sterownikiem i zaworem cisnienia paliwa. moze to ci pomoze bo odpowiedzi na twoje pytanie nie znam

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-14, 12:39   

Witam
Zawór cisnienia paliwa inaczej regulator ciśnienia paliwa jeżeli się mylę proszę mnie poprawić. Jeżeli system zasilania jest taki sam to w którym miejscu znajduje się u ciebie wtrysk rozruchowy :lol:

Co do wtrysku rozruchowego przekopałem już schematy i wszędzie uparcie twierdzą że takowy wtrysk istnieje i wtryskuje dodatkowe paliwo do kolektora dolotowego gdy silnik jest zimny a jego uszkodzenie może powodować trudności w rozruchu, zakłócenia w pracy silnika i duże zużycie paliwa, do tego dodam jeszcze że wyłącznik termiczno czasowy ogranicza czas wtryskiwania paliwa przez wtrysk rozruchowy w zależności od temp. cieczy a jego uszkodzenie utrudnia rozruch zimnego silnika wszystko jak na patelni i pasuje do objawów występujących w moim BMW a ja uparcie twierdzę że u mnie nie ma wtrysku rozruchowego(przynajmniej działającego i wygłądającego jak te podane w książce Etzolda czy na schematach do BMW :evil: )

Może poprostu jest tak że wyłącznik termiczno czasowy przesyła sygnały do sterownika a ten przy zimnym silniku podaje większą dawkę paliwa :idea: co wy na to?

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-14, 14:04   

mowiac szczerze nigdy nie slyszalem o odrebnej instalacji wtrysku rozruchowego w tych silnikach mam to auto ponad 6 lat i znam w mim kazda srobke byc moze sie myle ale ja bym obstawial to ze sterownik podnosi dawke paliwa na zimnym silniku

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-14, 21:00   

Dzisiaj obejrzałem dokładniej wszystko i muszę stwierdzić jednoznacznie że w książce Etzolda piszą bzdury na kółkach, elektronik który dostałby to do ręki najprawdopodobniej nieźle by się uśmiał porównując to co jest na schematach a co w samochodzie(totalny bezład).
Narazie doszedłem do tego że niebieski czujnik ten na obudowie termostatu podaje temp.do sterownika a ten ustala sobie dawkę paliwa :roll: (chyba), brązowy odpowiada za temp. na wskaźniku(tylko tu znów mały rebus, dlaczego na czujniku jest jedna końcówka a na wtyczce dwie), poza tym nie ma żadnego wtrysku rozruchowego wbrew informacją zawartym w w/w książce :evil: .
To moje spostrzeżenia tylko czy słuszne :D :D

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2004-10-15, 00:15   

TAK TAK ksiazka jest zle prztlumaczona itd...............

LEPIEJ ZAPYTAC NA FORUM..............

Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-10-15, 18:55   

u mnie w M30 jest wtryskiwacz rozruchowy idzie do niego wezyk paliwa a znajduje sie nana dole kol ssacego widac go bardzo slabo

Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-10-15, 21:34   

w e28 3,5 na motroniku ML czy jakos tak bez sondy.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-15, 23:34   

To w razie czego masz ułatwione zadanie, sprawdzenie wymianka i po kłopocie.
U mnie sprawdziłem już ciśnienie pompy(przy kręceniu bije ponad 3 po trzyma cały czas 2,4) czyli ok, regulator ciśnienia, czujnik temp. od sterownika(wszystkie parametry ok przy -10 i +20), pozostaje mi sprawdzić jeszcze wtryski i przepływka ale zaczynam się obawiać czy to czasami nie sterownik :? dlatego że przy wtryskach niedość że miałbym utrudniony rozruch(teraz jeżeli jest poniżej 5-7 stopni powyżej pali od strzału :) )to w czasie pracy silnika czuć by było że kuleje, przepływka wątpie przy bardzo ale to bardzo delikatnym dodaniu gazu przydławi go troszeczkę ale jeżeli jest powyżej 1000obr/min wkręca się na obroty że aż miło bez żadnych potknięć, nie pływa na obrotach, z tym ża spalanie jest okrutne ok 13l/100(tyle co gazu :) ).
Dodam że przed założeniem gazu były te same objawy(to dla antygazowników :twisted: )

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: