Co pełni funkcję wtrysku rozruchowego w motronicu .
Widziałem taki wtrysk w schemacie elektrycznym 325e ale u mnie w 320:?:Zależy mi na tej odpowiedzi bo nie mogę znaleźć nic na ten temat.
Ech z jetronikiem to miałem spokój
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-14, 10:12
system zasilania w mieszanke w 325 jest taki sam jak 320 (jestem pewny) rozni sie tylko 3 elementami przeplywomierzem sterownikiem i zaworem cisnienia paliwa. moze to ci pomoze bo odpowiedzi na twoje pytanie nie znam
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-14, 12:39
Witam
Zawór cisnienia paliwa inaczej regulator ciśnienia paliwa jeżeli się mylę proszę mnie poprawić. Jeżeli system zasilania jest taki sam to w którym miejscu znajduje się u ciebie wtrysk rozruchowy
Co do wtrysku rozruchowego przekopałem już schematy i wszędzie uparcie twierdzą że takowy wtrysk istnieje i wtryskuje dodatkowe paliwo do kolektora dolotowego gdy silnik jest zimny a jego uszkodzenie może powodować trudności w rozruchu, zakłócenia w pracy silnika i duże zużycie paliwa, do tego dodam jeszcze że wyłącznik termiczno czasowy ogranicza czas wtryskiwania paliwa przez wtrysk rozruchowy w zależności od temp. cieczy a jego uszkodzenie utrudnia rozruch zimnego silnika wszystko jak na patelni i pasuje do objawów występujących w moim BMW a ja uparcie twierdzę że u mnie nie ma wtrysku rozruchowego(przynajmniej działającego i wygłądającego jak te podane w książce Etzolda czy na schematach do BMW )
Może poprostu jest tak że wyłącznik termiczno czasowy przesyła sygnały do sterownika a ten przy zimnym silniku podaje większą dawkę paliwa co wy na to?
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-14, 14:04
mowiac szczerze nigdy nie slyszalem o odrebnej instalacji wtrysku rozruchowego w tych silnikach mam to auto ponad 6 lat i znam w mim kazda srobke byc moze sie myle ale ja bym obstawial to ze sterownik podnosi dawke paliwa na zimnym silniku
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-14, 21:00
Dzisiaj obejrzałem dokładniej wszystko i muszę stwierdzić jednoznacznie że w książce Etzolda piszą bzdury na kółkach, elektronik który dostałby to do ręki najprawdopodobniej nieźle by się uśmiał porównując to co jest na schematach a co w samochodzie(totalny bezład).
Narazie doszedłem do tego że niebieski czujnik ten na obudowie termostatu podaje temp.do sterownika a ten ustala sobie dawkę paliwa (chyba), brązowy odpowiada za temp. na wskaźniku(tylko tu znów mały rebus, dlaczego na czujniku jest jedna końcówka a na wtyczce dwie), poza tym nie ma żadnego wtrysku rozruchowego wbrew informacją zawartym w w/w książce .
To moje spostrzeżenia tylko czy słuszne
w e28 3,5 na motroniku ML czy jakos tak bez sondy.
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-15, 23:34
To w razie czego masz ułatwione zadanie, sprawdzenie wymianka i po kłopocie.
U mnie sprawdziłem już ciśnienie pompy(przy kręceniu bije ponad 3 po trzyma cały czas 2,4) czyli ok, regulator ciśnienia, czujnik temp. od sterownika(wszystkie parametry ok przy -10 i +20), pozostaje mi sprawdzić jeszcze wtryski i przepływka ale zaczynam się obawiać czy to czasami nie sterownik dlatego że przy wtryskach niedość że miałbym utrudniony rozruch(teraz jeżeli jest poniżej 5-7 stopni powyżej pali od strzału )to w czasie pracy silnika czuć by było że kuleje, przepływka wątpie przy bardzo ale to bardzo delikatnym dodaniu gazu przydławi go troszeczkę ale jeżeli jest powyżej 1000obr/min wkręca się na obroty że aż miło bez żadnych potknięć, nie pływa na obrotach, z tym ża spalanie jest okrutne ok 13l/100(tyle co gazu ).
Dodam że przed założeniem gazu były te same objawy(to dla antygazowników )