BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Podskakujące wskzówki
Autor Wiadomo
DUNLOP 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Gru 2006
Skd: Osie
Wysany: 2007-01-29, 18:55   Podskakujące wskzówki

Dzisiaj wymieniłem akumulatorki w zegarach w e30, bo zegary warowały, teraz jest niby Ok, wszystko chodzi, ekonomizer troche zamula ale działa, problem polega na tym ze po zgaszeniu silnika wskazówka od obrotomierza i ekonomizera podskoczy, nawet jak wyjmę kluczyk ze stacyjki. Podskoczy i opada, to chyba nie jest normalne?

CyRyL 

Pomg: 4 razy
Doczy: 22 Pa 2005
Skd: Kutno
Wysany: 2007-01-29, 18:58   

tak samo miałem u siebie i to nie po wymianie akumulatorkow mi sie tak zrobilo samo
i nie codziennie sie to dzialo .... nie doszedłem do tego i z chęcia bym sie również dowiedział o so chodzi :roll:

Prosiak 

Doczy: 30 Lip 2006
Skd: Kraków/Witkowo
Wysany: 2007-01-29, 19:04   

ja mam tak samo od kiedy sprowadziłem auto (rok czasu) a nic nie grzebałem przy zegarach i wszystko chodzi mi ok.
Pzdr.Prosiak :roll:

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-29, 19:05   

u mnie tez przy gaszeniu silnikaze najpierw wskazówka obr.podrywa sie do góry,tak do 2 tys i opada a jak ona opadnie to wskazówka od ekonomizera wychyla sie do 10L i wraca sama do zera :)

podejrzewam ze ma to zwiazek z rozładowywaniem jakichs kondensatorków w zegarach

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2007-01-29, 20:12   

I ja sie podepne pod temat - mam swoja becie okolo 1,5 roku i od jakiegos czasu tzn od okolo pol roku tak sie dzieje, NIE po kazdym zgaszeniu wskazowka obrotomierza podskoczy delikatnie tak do 2-3 tys i opada - mam nadzieje ze to nic groznego :|

Every man dies... But not every man really lives...

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-01-29, 20:53   

speed ja mam tak samo w obrotomierzu...

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-29, 20:57   

mi tez sie podnosi ale nie az tak wysoko tzn. delikatnie podskakuje na jakiś 1mm ale nigdy do 2-3 tys obrotów.
nie wiem od czego jest to zalezne, zauwazyłem to przez przypadek ale jakoś sie nad tym nigdy nie zastanawiałem

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-01-29, 21:05   

i mnie...i mnie.... :D
trzeba z tym jakos zyc...

DUNLOP 

Wysany: 2007-01-29, 21:17   

Ale raczej to nie jest normalne, kumpel ma też 320i i jemu nic nie skacze. Mi zanim zaczęły głupiec zegary nic nie podskakiwało a teaz skacze 1 raz tak na 5 mm, moze ktoś rozwiązał tą zagadkę bo mnie to wkurza.

CyRyL 

Doczy: 22 Pa 2005
Skd: Kutno
Wysany: 2007-01-29, 21:34   

nigdy nie widzialem takiego tematu zeby sie ktos skarzyl a jednak okazuje sie ze to powszechny problem :P heh

DUNLOP 

Wysany: 2007-01-29, 21:45   

Z tymi zegarami to jest normalnie horor, w orgyginalnych zaczął mi wariowac obr. i ekonomizer myślę sobie stare baterie 17 lat, kupiłem drugie zegary, wskażniki OK, ale po skasowaniu inspekcji po tygodniu zapalała sie spowrotem powód stare baterie, dziś wymieniłem na nowe oryginał SANYO i ekonomizer chodzi trochę leniwie i podskakują wskazówki po zgaszeniu. masakra. jutro zakładam od malucha.Hehe.

sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2007-01-29, 22:44   

to co mi na biegu przyszło do głowy to i faktycznie tak może być ale nie jest to nic strasznego wydaje mi się że może to być wina kondensatorów będących gdzieś w układzie ze strości poprostu nie trzymają nominalnej pojemności i zamiast napięcie spadać powoli(tak miały jak były nowe) to napięcie na nich po wyłączeniu zapłonu sapda gwałtownie powodując jakąś zmiane w ukł konwertujących sygnał do wskaźników i stąd odchyłka wskazówek ale są to moje daleko idące wymysły przyczyn może być 100 innych;)

była E30 320i coupe

DUNLOP 

Wysany: 2007-01-29, 23:45   

Też tak może byc, tylko dlaczego w poprzednich zegarach sie nic takiego nie działo, i w tych co mam teraz przed wymianą tych aku. też nie podskakiwało, a że działy się inne cuda to druga bajka.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-01-29, 23:52   

eeej to ja tak nie mam w swojej buni i wiem ze to przez wyladowania z cewki :lol: ale daliscie czadu. fizyki nie mieliscie w szkole czy co ? :lol:

DUNLOP 

Wysany: 2007-01-30, 01:11   

Napisz coś dokładniej, jak sie pozbyc tego podskakiwania, chociaż watpię żeby to było przyczyna.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-01-30, 07:34   

to jest wina starej cewki wiec tylko wymienic na nowa.maluchy tak mialy. Hemp z tym sie bawil.

DUNLOP 

Wysany: 2007-01-30, 18:20   

Po odpieciu cewki dalej podskakuje, tak że no nie to.

sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2007-01-30, 19:14   

tez mnie sie tak wydaje przeciez cewka ma wyladowanie owszem ale po stronie wtórnej czyli od strony świec a żeby miała od strony pierwotnej czyli od zasilania coś ją powinno zasilić od strony świec(i to nie małym napięciem)

była E30 320i coupe

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-30, 19:16   

dzisiaj sie przyjrzałem i obrotomierz nie podskoczył.normalnie opada wskazówka ale od ekonomizera 5 sekund po zgaszeniu wychyla sie energicznie do 10l i wraca do zera

w poprzedniej bemmce tak nie bylo albo tego nie zauważyłem bo tak naprawde to ciezko to zauważyc.kto po 5 sekundach po zgaszeniu silnika gapi sie na zegary :D

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

dudziak2005 

Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Sieniawa/Northampton
Wysany: 2007-01-30, 22:11   

witam chcialbym sie podpiac pod temat a mianowicie po wymianie owej bateri ijakiegos uzadzonka zamocowanego w lewym dolnym rogu licznika :) (niewiem co to jest male prostokatne biale i cos w srodku jest) :oops: wsakzowka od obrotomierza zamiast na 600 obrotow jest jakby na 1000 czy 1100 i malo tego przegina sie grubo podnad 8 tys dochodzi do ekonomizera!! :shock: pisze odrazu ze zadnego chipa niemam ani nic z tych rzeczy powiem ze troche mnie to denerwuje tylko lenia mam :oops: zeby rozebrac jeszcze raz i narazie sie z tym mecze.pytanie m: czy to bateria czy to male ustrojstwo :?: :?: dzieks pozdr

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-30, 22:23   

dudziak2005 napisa/a:
witam chcialbym sie podpiac pod temat a mianowicie po wymianie owej bateri ijakiegos uzadzonka zamocowanego w lewym dolnym rogu licznika (niewiem co to jest male prostokatne biale i cos w srodku jest) wsakzowka od obrotomierza zamiast na 600 obrotow jest jakby na 1000 czy 1100 i malo tego przegina sie grubo podnad 8 tys dochodzi do ekonomizera!! pisze odrazu ze zadnego chipa niemam ani nic z tych rzeczy powiem ze troche mnie to denerwuje tylko lenia mam zeby rozebrac jeszcze raz i narazie sie z tym mecze.pytanie m: czy to bateria czy to male ustrojstwo dzieks pozd

ta biała kosteczka to jest chip slnika , a od tego jaki masz slnik ( chodzi tu o 4 czy 6 cylindrów) jest zakładany odpowiedni chip (fabrycznie) zapisany jest w nim własnie wskazania obrotomierza
np.
jak włązysz tę kość od silnika 4 cylindrowego do licnika który jest załozony w 6 cylindrowce obrotomierz będzie przekłamywal i na odwrót jak zapodasz z 6 do 4 cylindrówki analogiczny problem.

zamień na swój stary i obrotmierz będzie wskazywał normalnie :D

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2007-01-30, 22:24   

hehehe tez tak mam :) podskakuje mi troszeczke wskazowka od obrotomierza - poki dziala nic nie ruszam :)

dudziak2005 

Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Sieniawa/Northampton
Wysany: 2007-01-30, 22:41   

jackx, wielkie dzieki za szybka odpowiedz :mg: ale teraz zimno :cry: i nie bardzo mi sie chce zabierac za to ale ktowie sami wiecie jak takie male niedokladnosci potrafia denerwowac :twisted: pozdro i dzieks

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-01-30, 22:44   

jackx napisa/a:
dudziak2005 napisa/a:
witam chcialbym sie podpiac pod temat a mianowicie po wymianie owej bateri ijakiegos uzadzonka zamocowanego w lewym dolnym rogu licznika (niewiem co to jest male prostokatne biale i cos w srodku jest) wsakzowka od obrotomierza zamiast na 600 obrotow jest jakby na 1000 czy 1100 i malo tego przegina sie grubo podnad 8 tys dochodzi do ekonomizera!! pisze odrazu ze zadnego chipa niemam ani nic z tych rzeczy powiem ze troche mnie to denerwuje tylko lenia mam zeby rozebrac jeszcze raz i narazie sie z tym mecze.pytanie m: czy to bateria czy to male ustrojstwo dzieks pozd

ta biała kosteczka to jest chip slnika , a od tego jaki masz slnik ( chodzi tu o 4 czy 6 cylindrów) jest zakładany odpowiedni chip (fabrycznie) zapisany jest w nim własnie wskazania obrotomierza
np.
jak włązysz tę kość od silnika 4 cylindrowego do licnika który jest załozony w 6 cylindrowce obrotomierz będzie przekłamywal i na odwrót jak zapodasz z 6 do 4 cylindrówki analogiczny problem.

zamień na swój stary i obrotmierz będzie wskazywał normalnie :D

Dokładnie, jest to stosowane z tego względu iż obrotomierz jest taki sam dla 4 i 6 cylindrowego silnika, a nazywa się to codierstecker (coding plug). Czemu wogóle to zmianiałeś?

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

DUNLOP 

Wysany: 2007-01-30, 23:22   

Tak na 90 % patent podskakiwania wskazówek tkwi w zegarach, założyłem na próbę stare zegary i nie skakało. Rozmawiałem z kumplem który jest elektronikiem i najprawdopodobniej tak jak kolega wyżej pisał nie trzyma któryś z kondensatorów elektrolitycznych, i to może byc przyczyną, po prostu elektronika się starzeje,

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: