Witam
musze zmienić łożysko w tylnim prawym kole swojej bety . i tu pjawia sie pytanie czy wersja z abs ma takie same jak wersja bez . poprostu czy byly inne dla tych z abs-em i tych bez . pozdrawiam
Nie ma znaczenie żadnego czy masz ABS czy nie masz ABS-u, takie same są lożyska, w roku 11.1991 zmieniły sie tylko łożyska z przodu .
Poza włoskim SKF-em bardzo dobre lożyska robi FAG, coraz więcej mechaników woli te łożysk od SKF, tańszym zamiennikiem jakościowo nie dużo gorszym są łożyska SNR
FAG niemiecki, portugalski owszem, ale na egzotyki hinduskie, brazylijskie itp. proponuję uważać. SKF każdy europejski jest bardzo dobry (ale i niestety drogi).
przy okazji podepne sie pod temat
czy w e30 2,5 łozysko w tylnym kole jest takie samo w wersji z abs i bez abs-u?
i jak jest z wymiana nie powinno byc problemu czy jakies niespodzianki moga mnie czekac?
W E30 2,5 w tylnej piaście występuje tylko jeden rodzaj łożyska (kulkowe dwurzędowe).
w e36 jest takie samo np jak audi 80 qwatro itp... i zamienniki z tych samych firm sa tansze niz zamienniki bmw... przy wymianie o ile masz odpowiednie narzedzia to znaczy np. cazki do pierscieni (tych blokujachych lozysko), odpowiedni sciagacz zeby nie zdejmowac calosci i wozic na prase... to pojdzie szybko i sprawnie... ogolnie malo skomplikowa sprawa...
witam ponownie .
mam problem ..... u mnie lozysko osi tylnej sklada sie z dwoch ``wiankow`` kulkowych a bierznią jest piasta . wszystkie zamienniki jakie do tej pory widzialem sa w postaci jednego bardzo szerokiego walca . Skonczylo sie tak ze wyjolem uzywne lozyzko z 2giej piasty jaką mam w zapasie .
tak wygladaja niby zamienniki do mojego 524td 91r a ja mam w postaci dwoch niezaleznych wiankow . Nie jest to zaden miks . gdyz wachacz zapasowy ktory rozebralem pochodzi od tej samej wersji silnikowej z tego samego rocznika i te lozyska pasują . Mozliwe ze jest opcja wcisniecia takiego lozyska zanmiast dwoch wiankow ? HELP .... jezdze na uzywce . wszelkich wtajemniczonych prosze o odpowiedz . Pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem Twój opis. Napisałeś, że u Ciebie nie ma takiego łożyska jak na rysunku, tylko bieżnią jest piasta. To w takim razie, jeśli przełożyłeś z innej piasty same wianki z pireścieniem wewnętrznym to jesteś magik.
Wg katalogu w 524 td 91 r. w piaście tylnej jest łożysko kulkowe dwurzędowe (właśnie takie jak na obrazku). Składa się ono z bieżni zewnętrznej, dwóch tekstolitowych koszyków z kulkami i dzielonego pierścienia wewnętrznego. Jest to nierozbieralne ! Takie kompletne łożysko wyciska się z piasty (np. na prasie) i wkłada nowe.
Nie bardzo rozumiem Twój opis. Napisałeś, że u Ciebie nie ma takiego łożyska jak na rysunku, tylko bieżnią jest piasta. To w takim razie, jeśli przełożyłeś z innej piasty same wianki z pireścieniem wewnętrznym to jesteś magik.
Wg katalogu w 524 td 91 r. w piaście tylnej jest łożysko kulkowe dwurzędowe (właśnie takie jak na obrazku). Składa się ono z bieżni zewnętrznej, dwóch tekstolitowych koszyków z kulkami i dzielonego pierścienia wewnętrznego. Jest to nierozbieralne ! Takie kompletne łożysko wyciska się z piasty (np. na prasie) i wkłada nowe.
dokladnie tak.... moze cos sie koledze rozjechalo... z tego co ja widzialem to sa wlasnie takie lozyska jak napisal Tommec.... u mnie co prawda bylo tak ze jak zdjalem piaste z tylnego kola (a raczej sama wypadla po odkreceniu poloski) to wieksza czesc lozyska sie wysypala a ja na takim lozysku zrobilem ok 1000km i nieraz latalem z duzymi predkosciami... bo myslalem ze to dyfer zaczal mi sie szperowac