BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Lozysko kola tylniego
Autor Wiadomo
Sklarz 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Wrz 2006
Skd: gdańsk
Wysany: 2007-01-31, 00:15   Lozysko kola tylniego

Witam
musze zmienić łożysko w tylnim prawym kole swojej bety . i tu pjawia sie pytanie czy wersja z abs ma takie same jak wersja bez . poprostu czy byly inne dla tych z abs-em i tych bez . pozdrawiam

Sebabmw 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Limanowa
Wysany: 2007-01-31, 07:01   

Łożysko wymieniasz bez piasty i powinno buć takie samo jak bez ABS. Przednie łożysko wymienia się z piastą i to już inna sprawa. Polecam SKF.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-01-31, 09:01   

Nie ma znaczenie żadnego czy masz ABS czy nie masz ABS-u, takie same są lożyska, w roku 11.1991 zmieniły sie tylko łożyska z przodu .

Poza włoskim SKF-em bardzo dobre lożyska robi FAG, coraz więcej mechaników woli te łożysk od SKF, tańszym zamiennikiem jakościowo nie dużo gorszym są łożyska SNR

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2007-01-31, 11:57   

yo!
No FAG w niemczech to liga numer 1
pozdrawiam

Tommec 
Mietko

Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2007-01-31, 19:07   

korzuch napisa/a:
yo!
No FAG w niemczech to liga numer 1
pozdrawiam

FAG niemiecki, portugalski owszem, ale na egzotyki hinduskie, brazylijskie itp. proponuję uważać. SKF każdy europejski jest bardzo dobry (ale i niestety drogi).

Miki 

Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2007-01-31, 21:02   

przy okazji podepne sie pod temat
czy w e30 2,5 łozysko w tylnym kole jest takie samo w wersji z abs i bez abs-u?
i jak jest z wymiana nie powinno byc problemu czy jakies niespodzianki moga mnie czekac?

Tommec 
Mietko

Wysany: 2007-02-01, 15:18   

W E30 2,5 w tylnej piaście występuje tylko jeden rodzaj łożyska (kulkowe dwurzędowe).

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-02-01, 23:19   

Tommec napisa/a:
W E30 2,5 w tylnej piaście występuje tylko jeden rodzaj łożyska (kulkowe dwurzędowe).

w e36 jest takie samo np jak audi 80 qwatro itp... i zamienniki z tych samych firm sa tansze niz zamienniki bmw... przy wymianie o ile masz odpowiednie narzedzia to znaczy np. cazki do pierscieni (tych blokujachych lozysko), odpowiedni sciagacz zeby nie zdejmowac calosci i wozic na prase... to pojdzie szybko i sprawnie... ogolnie malo skomplikowa sprawa...

Sklarz 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Wrz 2006
Skd: gdańsk
Wysany: 2007-02-02, 18:06   

witam ponownie .
mam problem ..... u mnie lozysko osi tylnej sklada sie z dwoch ``wiankow`` kulkowych a bierznią jest piasta . wszystkie zamienniki jakie do tej pory widzialem sa w postaci jednego bardzo szerokiego walca :shock: . Skonczylo sie tak ze wyjolem uzywne lozyzko z 2giej piasty jaką mam w zapasie .

http://sklep.intercars.co...16&pic=0&moto=0

tak wygladaja niby zamienniki do mojego 524td 91r a ja mam w postaci dwoch niezaleznych wiankow . Nie jest to zaden miks . gdyz wachacz zapasowy ktory rozebralem pochodzi od tej samej wersji silnikowej z tego samego rocznika i te lozyska pasują . Mozliwe ze jest opcja wcisniecia takiego lozyska zanmiast dwoch wiankow ?? ? HELP .... jezdze na uzywce . wszelkich wtajemniczonych prosze o odpowiedz . Pozdrawiam

Tommec 
Mietko

Wysany: 2007-02-02, 20:25   

Nie bardzo rozumiem Twój opis. Napisałeś, że u Ciebie nie ma takiego łożyska jak na rysunku, tylko bieżnią jest piasta. To w takim razie, jeśli przełożyłeś z innej piasty same wianki z pireścieniem wewnętrznym to jesteś magik. :wink:
Wg katalogu w 524 td 91 r. w piaście tylnej jest łożysko kulkowe dwurzędowe (właśnie takie jak na obrazku). Składa się ono z bieżni zewnętrznej, dwóch tekstolitowych koszyków z kulkami i dzielonego pierścienia wewnętrznego. Jest to nierozbieralne !! ! Takie kompletne łożysko wyciska się z piasty (np. na prasie) i wkłada nowe.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-02-02, 23:12   

Tommec napisa/a:
Nie bardzo rozumiem Twój opis. Napisałeś, że u Ciebie nie ma takiego łożyska jak na rysunku, tylko bieżnią jest piasta. To w takim razie, jeśli przełożyłeś z innej piasty same wianki z pireścieniem wewnętrznym to jesteś magik. :wink:
Wg katalogu w 524 td 91 r. w piaście tylnej jest łożysko kulkowe dwurzędowe (właśnie takie jak na obrazku). Składa się ono z bieżni zewnętrznej, dwóch tekstolitowych koszyków z kulkami i dzielonego pierścienia wewnętrznego. Jest to nierozbieralne !! ! Takie kompletne łożysko wyciska się z piasty (np. na prasie) i wkłada nowe.

dokladnie tak.... moze cos sie koledze rozjechalo... z tego co ja widzialem to sa wlasnie takie lozyska jak napisal Tommec.... u mnie co prawda bylo tak ze jak zdjalem piaste z tylnego kola (a raczej sama wypadla po odkreceniu poloski) to wieksza czesc lozyska sie wysypala :mg: a ja na takim lozysku zrobilem ok 1000km i nieraz latalem z duzymi predkosciami... bo myslalem ze to dyfer zaczal mi sie szperowac :mg:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: