BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nokerman
2012-02-05, 19:31
[E-36] Luk325 ->> S50 3.2l
Autor Wiadomość
urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2007-01-10, 21:45   

CWAJ BLAK MAMBEN w rzeszowie pod tesko w podrozy do Lorda Lukasza a pozniej na lotnisko do Arlamowa :)

BMWkowal 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2007-01-11, 12:35   

LUK:
Odpalaliśmy ten silnik zanim kupiłeś i trochę nierówno chdził - czy to była jakas pierdoła czy coś poważniejszego?
Co do twojego kolegi to też go znam bo byłem u niego kilka razy po różne rzeczy, min. M50B25 z osprzętem a od tego kabrio co masz silnik to zderzak przedni i kilka innych części. Kabrio było fajne, aż szkoda rozbierać ale co zrobić jak to anglik. No i ta skrzynia 6 manualna- rarytas. Chciałem kupić od niej jeszcze zegary ale miały prędkość w milach a w kilometrach w środku i nie za ładnie to wyglądało. W każdym razie powodzenia w swapie, bo sam ostatnio to przerabiałem przekładając 1.8is na 2.5i.

luk325 

Wysłany: 2007-01-11, 18:49   

BMWkowal napisał/a:
LUK:
Odpalaliśmy ten silnik zanim kupiłeś i trochę nierówno chdził - czy to była jakas pierdoła czy coś poważniejszego?
Co do twojego kolegi to też go znam bo byłem u niego kilka razy po różne rzeczy, min. M50B25 z osprzętem a od tego kabrio co masz silnik to zderzak przedni i kilka innych części. Kabrio było fajne, aż szkoda rozbierać ale co zrobić jak to anglik. No i ta skrzynia 6 manualna- rarytas. Chciałem kupić od niej jeszcze zegary ale miały prędkość w milach a w kilometrach w środku i nie za ładnie to wyglądało. W każdym razie powodzenia w swapie, bo sam ostatnio to przerabiałem przekładając 1.8is na 2.5i.

Jesli chodzi o nierowna prace silnika to byla drobnostka . silnik po diagnostyce komputerowej chodzi idealnie rowno.

Swap niby prosta rzecz ale czasochlonna :smile:

[ Dodano: 2007-01-13, 21:29 ]
Korzystajac z wolego podgonilem troszke prace przy autku
Pare fot z prac :

Cale zawieszenie i uklad napedowy z m3 juz na swoim miejscu

Kolumna kierownicy wraz ze stacyjka i immobilizerem tez juz przerzucona z m3

Silnik wraz z nowym sprzeglem i paroma nowymi uszelniaczami skrecony i gotowy do wlozenia.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2007-01-13, 20:53   

no no prace ostro do przodu. hehe dawno nie widzialialem BCT .. jak zawsze balagan 8)
czekam az silnik bedzie na miejscu ! siema jo i pozdro i powodzenia !

BMWkowal 

Wysłany: 2007-01-14, 15:10   

LUK:
Jeśli przykręciłeś już belkę od zawieszenia to silnik razem ze skrzynią ci nie wejdą. Wkładasz najpierw sinik a potem skrzynię. Przedni pas niepotrzebnie odkręcałeś bo silnik bez problemu wchodzi, chyba że cos tam robiłeś.
Na marginesie byłem dzisiaj u naszego wspólnego znajomego i kupiłem dyfer 3,15 z półośkami i wałem i kilka innych rzeczy bo 3,45 był dla mnie za krótki.

luk325 

Wysłany: 2007-01-14, 15:24   

BMWkowal napisał/a:
LUK:
Jeśli przykręciłeś już belkę od zawieszenia to silnik razem ze skrzynią ci nie wejdą. Wkładasz najpierw sinik a potem skrzynię. Przedni pas niepotrzebnie odkręcałeś bo silnik bez problemu wchodzi, chyba że cos tam robiłeś.
Na marginesie byłem dzisiaj u naszego wspólnego znajomego i kupiłem dyfer 3,15 z półośkami i wałem i kilka innych rzeczy bo 3,45 był dla mnie za krótki.

Spokojnie , nie pierwszy silnik wkladamy do bmw :wink:
Silnik ze skrzynia elegancko wchodzi jak jest belka .
My zawsze wkladamy silnik ze skrzynia bo nie chce nam sie meczyc z przykrecaniem skrzyni pod autem a 2 kg ona nie wazy.
ps. dlaczego zmieniasz dyfer? na 3,45 lepiej przyspiesza.

BMWkowal 

Wysłany: 2007-01-14, 15:44   

Co do silnika jak masz sposób to ok. A na 3,45 lepiej przyspiesza ale ja dużo jeżdżę na trasie i praktycznie cały czas mam 4,5-5 tys obr. Jakbym miał skrzynie 6 to dyfra nie zmieniałbym a tak to musze zrezygnować z lepszego przyspieszenia na rzecz spadku obrotów silnika w całym zakresie. Jakbyś słyszał gdzieś o skrzyni 6 z E36 to biorę od ręki. Przy okazji jak wiesz jakie twoja skrzynia ma przełożenia, zwłaszcza na 5 i 6 biegu to napisz.

świr E-36 

Wysłany: 2007-01-14, 16:11   

Zgadza się silnik łącznie ze skrzynią wchodzi i jest o wiele lepiej gdyż skręcanie później skrzyni do silnika jest tragiczne pod autem, zważywszy że ciężko tam ręke wcisnąć a co dopiero klucze(a do tego mniejsze większe). Ja u siebie mam dyfer ze szperą 3.45 przy silniku 2.5 i przyspieszenie jest super bo zdrowe 328 dostaje na starcie, ale niestety później trace na 400m długość auta.

Mam takie pytanko, o ile się nie myle to teraz będziesz miał dwie sondy lambda, jak wygląda rozwiązanie tego problemu gdyż zastanawiam się nad kolektorem wydechowym(barany) od M3 u siebie i jak to rozwiązać. Chce najpierw wsadzić kolektor potem jakiś program zrobić, aby to fajnie chodziło.
Powodzenia w pracach bo wiem ile jest roboty sam przez to przechodziłem.

Pozdrawiam

luk325 

Wysłany: 2007-01-14, 23:00   

BMWkowal napisał/a:
Co do silnika jak masz sposób to ok. A na 3,45 lepiej przyspiesza ale ja dużo jeżdżę na trasie i praktycznie cały czas mam 4,5-5 tys obr. Jakbym miał skrzynie 6 to dyfra nie zmieniałbym a tak to musze zrezygnować z lepszego przyspieszenia na rzecz spadku obrotów silnika w całym zakresie. Jakbyś słyszał gdzieś o skrzyni 6 z E36 to biorę od ręki. Przy okazji jak wiesz jakie twoja skrzynia ma przełożenia, zwłaszcza na 5 i 6 biegu to napisz.

co do skrzyni 6cio biegowej to pasuje od e46 koszt ok 1200-1500zl . przy tej modyfikacji musisz skrocic wal reszta pasi.

Odezwij sie tez do tego kolesia ma cala e36 m 3.2 na czesci moze kupisz od niego skrzynie
link: http://moto.allegro.pl/it...6_sedan_m3.html

świr E-36 napisał/a:
.Mam takie pytanko, o ile się nie myle to teraz będziesz miał dwie sondy lambda, jak wygląda rozwiązanie tego problemu gdyż zastanawiam się nad kolektorem wydechowym(barany) od M3 u siebie i jak to rozwiązać. Chce najpierw wsadzić kolektor potem jakiś program zrobić, aby to fajnie chodziło.

W kolektorze od m3 3.0 nie ma miejsc na sondy a w kolektorze od m3 3.2 sa miejsca na sondy wiec lepiej kup od 3.0.
rozwiazaniem dla jednej sondy w 2u rurowum wydechu jest zastosowanie x-pipe'a lub wadzenie sondy w jedna z rur (tansze rozwiazanie i tez sie sprawdza).
Ostatnio zmieniony przez luk325 2007-01-18, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  

BMWkowal 

Wysłany: 2007-01-15, 08:36   

Skontaktuję się z sprzedawcą a skrócić wał (bo to miałeś na myśli) to nie problem.
A co do dwóch sond to można przecież zastosować kompa od jakiegos M52.

luk325 

Wysłany: 2007-01-21, 20:25   

Silnik siedzi juz w ramie . Weze wodne dopasowane. Magiel zalozony (nie ma na foto).
Zostalo zalozyc kolektor ssacy , zmodernizowac ukl. paliwowy , zamontowc ukl. wydechowy no i poskladac przod autka. Na koniec podpiecie ewuesu i JAZDA!

Foto ze srody.

puz 
swapownik

Wysłany: 2007-01-21, 22:50   

auto ladne no i projekt konkreto :brawo:

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysłany: 2007-01-22, 11:54   

Mi się wizualnie bardzo podoba :) Czarne, lekkie, mocne. Bedziesz musiał zamieścić filmy jak się odpycha...
E30 M332 1991........ ....U__________\

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysłany: 2007-01-22, 14:45   

Kujon napisał/a:
cholera zazdrośc mi dupe ściska :wink: :mg:

... a to dziwne bo mi też :cry:

naprawde pełen podziw... to się nazywa swap 8)

KOZAK :]

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

daniel325 

Wysłany: 2007-01-31, 12:05   

Piotr_1 napisał/a:
Mi się wizualnie bardzo podoba :) Czarne, lekkie, mocne. Bedziesz musiał zamieścić filmy jak się odpycha...

skladaj i dawaj bo cos czuje ze powoli konczysz :wink:

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2007-02-01, 21:43   

Ostatnio zmieniony przez nokerman 2007-02-02, 13:12, w całości zmieniany 1 raz  

luk325 

Wysłany: 2007-02-01, 21:52   

Na poczatku dzieki dla urbiego za "szybkie " wrzucenie.

Autko dzis zostalo skonczone !! jest prawie gotowe do jazdy (brakuje linki gazu).
Foto z czwartu wiec nie wszystko bylo jeszcze wtedy zrobione.
Najwiecej czasu zajelo nam podpiecie EWSu i odpalenie silnika.
Pierwotnie autko mialo byc dane do fachowca na podlaczenie ewsu i odpalenie ale niestety krzykna 1 tys zl . wkur... sie i postanowilem ze sami odpalimy... i sie udalo .
Silnik pracuje jak marzenie. Problemy byly jeszcze przy "przerzuceniu" wiazki na prawa stone gdyz silnik jest z anglika.
Ze stony mechanicznej wszystko poszla jak po masle.

Niedlugo pare fot "w ruchu".

Przemass 

Wysłany: 2007-02-01, 22:48   

wielkie brawa za pracę i umiejętności

Menel 

Wysłany: 2007-02-01, 23:48   

Cytat:
Pierwotnie autko mialo byc dane do fachowca na podlaczenie ewsu i odpalenie ale niestety krzykna 1 tys zl . wkur... sie i postanowilem ze sami odpalimy... i sie udalo .
Silnik pracuje jak marzenie

bardzo dobrze ze nie daliscie zarobic jakiemus lamusowi za robote ktora wykonaliscie sami.
:spoko:

marekfl 
Scyzoryk

Wysłany: 2007-02-02, 06:31   

Siemka
Też mi się marzy żeby zrobić coś takiego z moja e30 :-D może nie aż taki silnik ale żeby zrobić samemu 8)
Bezecenne przeżycie :wink:

:beer: :beer: :beer: :beer: :drunk:

ADC 

Wysłany: 2007-02-02, 07:35   

No to teraz czekamy na relacje i jakis filmik :D

tomcat944 
mental ill

Wysłany: 2007-02-02, 13:02   

hej,
no to bedzie wiadomo do kogo udarzac po rady przy wsadzaniu takiego silniczka do e30.... hihihi... mam nadzieje, ze podzielisz sie informacjami....
gratuluje SWAPu i BMW - jest super.... :twisted:

daniel325 

Wysłany: 2007-02-02, 13:50   

moje zdanie znasz :D czekam teraz na te obiecane zdjecia z "ruchu" :wink:

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2007-02-02, 14:04   

nie ma co najszybsiejsze auto na forum :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

emaloo 

Wysłany: 2007-02-02, 14:20   

Oj będzie zamiatać... Zazdroszcze :roll:

Odpowiedz do tematu