Rozbebrałem cały silnik a że już wszystko mam na wierzchuto i chciałem wymienić olej w skrzyni biegów w swojej 520 z '83 problem w tym że niewiem jaki olej tam wlać żeby nie namieszać i ile go tam wchodzi. Wiem że dłużej się wozicie z tymi problemami więc was zapytam co radzicie. (...ale mi się rozpisało.)
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-04-10, 00:50
jeśli to jest ten sam silnik co w trójkach przed VIII 87' to wchodzi 1,5l do wymiany lub 1,7l do suchej. Natomiast do mojej skrzyni wchodzi do wymiany 1,05l a do suchej 1,15. A dla porównania do 325 wchodzi do wymiany 1,25l a do suchej 1,35l.
Do skrzynki przekładniowej należy lać olej o lepkości SAE 80 o oznaczeniu MiL-L-2105-A lub API GL4.
na stronie castrola jest napisane 1.7L
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Ok, dzięki panowie, już wiem na czym stoję W ASO BMW Łódź Tłokiński mają Castrol SAF-XJ nie na litry dlatego dopytywałem sie o dokładną ilość, bo trochę drogi ten olej i raczej nie ma potrzeby kupować go więcej niż potrzeba. Jeszcze raz dzięki.