BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
sterowanie zamkiem
Autor Wiadomo
-bodziu- 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 03 Wrz 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-02-22, 20:18   sterowanie zamkiem

mam nadzieje że w dobrym dziale pisze
potrzebuje pomocy w podłączeniu sterowanika centralnego a alarmu
W sterowniku znalazłem przewody (nieb. i biały) na których pojawia się prąd przy zamykaniu i otwieraniu w alarmie mam też przewody sterujące centralnym gdzie też pojawia sie prąd.
Jak prawidłowo to podłączyć?? Wpiąc się poprostu w kable ze sterownika?? Zastosować jakieś diody prostownicze czy jak??
Próbuje na wszystkie sposoby i ciągle robi się zwarcie a przy użyciu tej diody grzeje się ona strasznie i pali.
dzięki pozdrawiam

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-02-22, 20:24   

wg schematu który znalazłem kiedyś na necie do sterowania zamkiem są przewody przy fabrycznym sterowniku c.zamka w nogach kierowcy za lewą osłona głośnika.

zielono/niebieski - otwórz
zółto/niebieski - zamknij

-bodziu- 

Wysany: 2007-02-22, 21:17   

sprawdziłem i masz racje tylko jeszcze jedno pytanie
w tych kablach co pisałeś w kablu ziel -nieb otwórz i tym drugim
zamknij jest tak że gdy się zmknie to w tym kablu jest prąd cały czas a na alarmie pojawia się na chwile nie stanowi to jakiegoś problemu?? Bo w tych kablach co ja mówiłem(nieb. i biały) tam sygnał z zamka pojawia się na chwile tak jak w alarmie.
Cholera pierwszy raz zakładam alarm i nie jest to takie proste z pozostałymi kablami nie było takiego problemu :)

Bartek_P

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Lis 2005
Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2007-02-22, 23:08   

A czym sterujesz ten zamek?? masą czy plusem??
Wal na gg to ci powiem jak to podłączyć, ale pewnie złapiesz mnie dopiero w sobote po południu

Albo zaraz czegoś poszukam i ci napisze.

[ Dodano: 2007-02-22, 23:12 ]
Zielono/niebieski - otwórz
Żółto/niebieski - zamknij
z wiązki wychodzącej z drzwi kierowcy
to jest od E30 325 `89r

Może jeszcze coś znajde

Acha , sterowanie plusem

HeMP 

Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-02-22, 23:58   

w e30 sterowanie z fabrycznego sterownika zamka jest MINUSEM !!

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2007-02-23, 10:32   

HeMp właśnie o to chodzi ze nie we wszystkich sterowanie jest minusem ( w moim kombi napewno jest sterowany plusem i w sedanie z 89 roku w którym zakladalem alarm tez sterowanie plusem - wychodzi na to ze albo byly montowane rownolegle dwie wersje centralek albo w roku 89 zaszla zmiana produkcyjna. Wymieniałem info ze znajomym elektomechanikiem i wychodzi na to ze w nowszych e30 sterowane jest wlasnie + a w starszych -

pozdrawiam Wrona........11

-bodziu- 

Wysany: 2007-02-23, 13:42   

mam 87 i jest plus
a tak ogólnie to się poddaje z tym podłączeniem wpinałem się w żółto nieb. i zielono nieb. ale przy sterowniku (ma to jakieś znaczenie gdzie się wpinam?) i zjarały mi się ścieżki w centralce alarmu ale polutowałem.
W tych kablach żółto i zielono jest tak że jak się zamknie to na kablu odpowiadającym za zamknięcie pojawia się plus i jest cały czas i odwrotnie jak się otworzy to na kablu odpowiadającym otwieraniu jest plus cały czas
A w alarmie jest tak że jak wcisne zamknij to na kablu pojawia się plus i zaraz ginie i na otwórz tak samo. Może to jest jakaś przeszkoda. Może coś się tam wlutowuje przed wpięciem.
Jak to robiliście u siebie bo ja się już poddaje chyba :(
Tylko jak mam jechać do jakiegoś fachowca to mnie krew zalewa że sam nie potrafie ;/

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2007-02-23, 17:04   

dorwij bartka na gg to ci pomoze ja u siebie sam zrobilem tylko nie bardzo pamietam jak.
(jezeli bartka nie zlapiesz to wal na gg do mnie razemm cos wymyslimy :) )

Bartek_P

Doczy: 17 Lis 2005
Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2007-02-23, 20:31   

Kurde następnemu trzeba przez telefon tłumaczyć??
Teraz jestem gościnnie na necie, na GG będe dopiero jutro po płudniu.
Jak mnie najdzie natchnienie to opisze to tutaj, ale e 30 jeszcze nie robiłem, tzn. robiłem ale dawno temu i nie pamiętam dokłądnie jak to było.
Musi działać bez żadnych problemów od razu i bez kombinacji, twój alarm posiada wbudowane przekaźniki centralnego zamka więc to się musi dać podłączyć.
Szkoda tylko że następna osoba kupiła magicara...
Jak tylko wróce do siebie to się do ciebie odezwe.
Pozdrawiam

I nie pisać mi że sterowanie jest minusem, bo nie we wszystkich jest.
Sam niewiem czym się fabryka kierowała podejmując decyzje jak ma być sterowany zamek.
Postawisz dwie takie same z tego samego rocznika i sterowanie będzie w każdej inne.A w trzeciej jeszcze inne.

[ Dodano: 2007-02-23, 23:56 ]
-bodziu- napisa/a:

Tylko jak mam jechać do jakiegoś fachowca to mnie krew zalewa że sam nie potrafie ;/

I weź pod uwagę że np. tacy jak ja z tego zyją :) Każdy chce zarobić na paliwo do beemy :)

HeMP 

Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-02-24, 01:33   

napisalem tak bo mie pamietam w ilu e30 zakladalem alarm i ZAWSZE BYL TO MINUS a w e36 PlUS ....

ale moze byly takie i takie sterowniki w e30 (e36), zawsze zakladam Menelowi do jego bet i kazda byla na minus w swoich tez minus...i paru osobom z poza forum tez minus( e30) ... a w e36 plus .... dlatego bylem pewny swej wypowiedzi,ale skoro piszecie ze byly Plusowe i minusowe to ok ,ja jeszcze takiej nie trafilem.

-bodziu- 

Wysany: 2007-02-24, 23:17   

spoko panowie poradziłem się sąsiada i dziła
coś tam źle robiłem zostawiłem auto i wszystko gra

"I weź pod uwagę że np. tacy jak ja z tego zyją Każdy chce zarobić na paliwo do beemy"

Nie kwestionuje twoich umiejętności.
Nie no wiadomo że każdy jakoś zarabia.
Ja zapi... na budowie że mi ledlwo na studia starcza.
Co do fachowców to chodziło mi o moich osiedlowych elektryków.
Wpadnie mi z jakąś żarówą do samochodu i sam nie wie o co chodzi.
Tak mi robili kiedyś fieste nie działały mi kierunki. Fakt naprawili kierunki ale co z tego że mi się długie cały czas paliły ale to mało ważne :D
Lubie sam pogrzebać.
Wszystko jest ok
Dzięki za pomoc
Ale elektryk to ze mnie marny :)
Pozdrawiam

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-02-24, 23:50   

Cytat:
Wpadnie mi z jakąś żarówą do samochodu

Podstawowy przyrząd elektryka :spoko:

Biały i niebieski przewód które namierzyłeś na początku to jest zasilanie silniczków w siłownikach centralnego. Jest na nich cały czas masa, tylko na czas otwarcia lub zamknięcia minus na jednym lub drugim zmienia się w plus. Do tych przewodów nie podłącza się alarmu czy innego sterownika z pilotem.

Sterowanie munisem łatwo można znaleźć na przewodach idących z siłownika tylnej klapy. Są to: żółto-czarny oraz zielono-czarny. Idą one od siłownika do centralki.

Z tym sterowaniem centralnego z przednich drzwi było różnie, bo z tego co pamiętam były wersje z ryglowaniem i bez.

BMW Klub Podbeskidzie

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: