BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Świeci Airbag
Autor Wiadomo
Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2007-02-23, 19:39   Świeci Airbag

Kumpel kumpla ma lekkie paranoje bo ma trójramienną kierownice z airbagiem w e36 i w dolnym ramieniu świeci mu na czerwono airbag. I teraz chłopak nie wie czy jest wszystko ok czy wręcz przeciwnie.

Jak to w końcu jest ?

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-02-23, 20:44   

jak świeci to jest żle, przy uruchamianiu samochodu powino pare razy pomrugac i potem zgasnie. Prawdopodobnie była zdejmowana kierownica przy włączonej stacyjce i sterownik poduszki wyłapał błąd. Trzeba jechac do jakiegoś serwisu nie koniecznie ASO i wyczyścić pamięc sterownika. powinno pomóc

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysany: 2007-02-23, 20:58   

Dzięki :wink: Już przekazałem gościowi :)

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-02-23, 21:40   

jackx napisa/a:
jak świeci to jest żle, przy uruchamianiu samochodu powino pare razy pomrugac i potem zgasnie.

to prawda...
jackx napisa/a:
Prawdopodobnie była zdejmowana kierownica przy włączonej stacyjce i sterownik poduszki wyłapał błąd

raczej nie... opcje sa dwie:
byla zdjeta poduszka i dalej jest nie podlaczona ew. tasma jest uszkodzona...
poduszka jest strzelona (lub byla strzelona ktos zalozyl dobra ale w sterowniku zostal blad)
jesli poducha jest dobra ktos by ja zdjal, przekrecil kluczyk a pozniej zgasil i zalozyl dobrze to nie byloby bledu... (ja tak w smarcie niechcacy zrobilem z boczna poducha... przy montazu zmieniarki pod fotelem uszkodzilem/rozlaczylem kostke idaca do poduchy... odpalam auto i... lipa... juz myslalem ze bedzie zle... ale po podlaczeniu poduchy (oczywiscie na zgaszonym zaplonie!) wszystko wrocilo do normy)....

najlepiej nie grzebac nic samemu tylko podjechac gdzies gdzie moga sprawdzic (zajmuja sie elektronika samochodowa)...

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-02-24, 13:09   

ale buma to nie smart - sterownik jak raz zlapie blad to juz go sam nie wykasuje. Jak odpinasz poduszke zawsze trzeba najpierw odlaczyc akumlator.

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysany: 2007-02-24, 13:14   

Dzięki chłopaki :)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-24, 16:27   

też to niedawno miałem
warto najpierw sprawdzić bezpieczniki 8)
jeśli natomiast zerwana jest taśma, to nie tylko poduszka będzie się świecić - także klakson nie będzie działał (czytaj -> jeśli działa klakson, to nie jest sprawa taśmy)
niestety jak wyżej chłopaki napisali - jak komputer (sterownik) wyłapie błąd poduszki, to sam się nie wykasuje (światełko nie zgaśnie) - musisz podjechać na diagnostykę, żeby błąd został wykasowany

błąd poduszki może pochodzić z wielu źródeł - może to być oczywiście sprawka nieumiejętnego odpinania poduszki (np. na podłączonym akumulatorze) ale wina może być również gdzieś indziej - np. czyjnik w siedzeniu itp - dlatego i tak musisz podjechać na diagnostykę
wielu elektromechaników/mechaników ma programy diagnostyczne i nie trzeba jechac do ASO - na pewno będzie u nich taniej

Bertizzz 

Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Mielec
Wysany: 2007-02-26, 16:50   

Witam...w mojej E-36 ,przy kierownicy z E-46 mam to samo juz 3 razy to naprawialem i znow mam to samo,swiecimi airbag ale tym razem dziala klakson takze tasma chyba jest podpieta,najgorsze jest to ze towarzyszy temu "skrzypienie",nniepotrafili mi bledu wykasowac jak ostatnio to naprawialem, na 4 naprawe wybieram sie do serwisu...

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-02-26, 19:46   

Bertizzz napisa/a:
naprawe wybieram sie do serwisu...

zaloza Ci nowa kiere z poducha/ew sama poduche; tasme, sterownik i bedzie wszystko dzialac jak nalezy :mg:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: