Wysany: 2007-03-06, 14:30 Opadajace obroty na LPG...
Wiem, że temat poruszany był 1000 razy ale nie znalazłem odpowiedzi...
Na benzynie jest wszystko ok.
Po przełaczeniu na LPG wolne obroty opadają do ok 5 tys i zauwazyłem jakby spadało napięcie w aucie. Tzn lekko przygasają zegary i światła.
Co moze byc powodem?
Silniczek krokowy czyszczony wiele razy - pomaga to na ok 2 tygodnie.
Wysany: 2007-03-06, 14:46 Re: Opadajace obroty na LPG...
Domel napisa/a:
Po przełaczeniu na LPG wolne obroty opadają do ok 5 tys i zauwazyłem jakby spadało napięcie w aucie. Tzn lekko przygasają zegary i światła.
Co moze byc powodem?
Pozdro
5 tys? moze miales na mysli 500obr/ min
w Twojej sytuacji duzo moze pomoc regulacja- podlaczenie do kompa i ustawienie pracy silniczka krokowego (attuatora) na wiekszy zakres tzn zeby wiecej gazu podawal. mam to samo w m50b20 instalka 2generacji landi-renzo i wiem ze musze jechac na regulacje bo na lpg obroty mam straaasznie niskie i telepie silnikiem.
Wysany: 2007-03-06, 14:54 Re: Opadajace obroty na LPG...
southOFheaven napisa/a:
Domel napisa/a:
Co moze byc powodem?
Pozdro
5 tys? moze miales na mysli 500obr/ min
w Twojej sytuacji duzo moze pomoc regulacja- podlaczenie do kompa i ustawienie pracy silniczka krokowego (attuatora) na wiekszy zakres tzn zeby wiecej gazu podawal. mam to samo w m50b20 instalka 2generacji landi-renzo i wiem ze musze jechac na regulacje bo na lpg obroty mam straaasznie niskie i telepie silnikiem.
Tak, 500 obr/min oczywiście
Dzieki za informacje. W takim razie podjade do gazownika.
A powiedzcie panowie czy macie tak cały czas czy moze chwilowo obroty sie podnoszą np po szybszej jezdzie ?
oczywiscie- po szybszej jezdzie chwilowo sie podnosza i wtedy stoja ok 900...pozniej gdy jade wolniutko przez miasto i zatrzymam sie np. przed swiatlami znowu telepie na wolnych obrotach- 500obr.. dlatego najpierw odwiedze gazownika w sprawie regulacji...jak nie pomoze wrzucam BLOS. coz lpg robi takie cyrki no ale cos za cos 1,80litr w porownaniu 4zl benzynka..
a zapytam jeszcze czy zlewaliscie syf z parownikow bo u mnie przez dwa lata to sie tyle tego nazbieralo ze sie naprawde grubo zastanawialem jak to sie tam zmiescilo. Takze polecam tez przeprowadzic ten zabieg !
Ja tez mam ten problem ale jade w tygodniu na przegląd gwarancyjny wiec niech zobaczą co może być przyczyna na benzynie jest idealnie nic sie nie robi na zimnym silniku ale gdy jest włączony gaz obroty strasznie spadają u mnie dochodzi do 300obr dodam ze instalacje mam BRC i zrobione jest na niej 15 tys km na rozgrzanym nawet nie do konca po przjechanieu 2 km jest dobrze wszystko wraca do normy tylko jak jest zimny
a zapytam jeszcze czy zlewaliscie syf z parownikow bo u mnie przez dwa lata to sie tyle tego nazbieralo ze sie naprawde grubo zastanawialem jak to sie tam zmiescilo. Takze polecam tez przeprowadzic ten zabieg !
A mozesz troszke przybliżyć temat jak się za to zabrać?
Szczerze to nie mam zielonego pojęcia na ten temat.
zaleznie od parownika (ale zawsze w jego dolnej części) jest sruba do spuszczania tej kleistej mazi. Zabieg polecam wykonywac na rozgrzanym parowniku co 15 -20 tys kilometrow. aha przy spuszczaniu radze miec jakies naczynko na to ten specyfik bo moze sie okazac ze zafajdacie silnik a gwarantuje ze w usuwaniu przyjemne nie jest
Przy okazji wyczyść filterek...A jeżeli chodzi i czyszczenie to normalnie odkrecasz przewód zasilajacy(poleci troche gazu,ale tylko troche bo elektrozawór zabezpiecza)My w firmie zawsze jak klient przyjedzie z gazem i mwói że ma problemy to po
1.Ile ma lat instalacja(jezli więcej jak 3-4 to membrany to podstawa.Znaczy to kupuje sie takie cały komplet do reduktora
2.Jezeli instalacja jest młoda to nie zaczynamy regulacji dopóki sie nie wymieni przewodów WN i świec bo to podstawa w samochodzie z instalacja gazową
sorry dopiero przeczytalem że filterek już był wymieniany
_________________ Chetnie pomoge kolegom z forum w jakichkolwiek problemach z tunerami sat.
Elektronika samochodowa:alarmy,liczniki,diagnostyka,immo,chip tuning itd.
ZAPRASZAM
z tymi robótkami sie wstrzymałem bo w poniedziałek mam przegląd gwarancyjny wiec nie będę grzebał niech fachowcy zobaczą co i jak po całej akcji powiem czy lepiej i co robili. Pozdrawiam
Ja właśnie dzisiaj byłem na tym całym przeglądzie wymienili filierek oczywiście ustawili mieszankę i właśnie pytałem co z tym spuszczaniem tego syfu i koleś mówi ze to nic nie da bo tam sa membrany zaklejone tym smarem i jedynym wyjściem jest wymiana parownika bo ta guma która jest ta membrana jest coraz twardsza i potrzebuje więcej temperatury żeby ja rozgrzać. pozdrawiam
nie no gadałem z kolesiem od gazu i mówi ze zabawa z zestawami naprawczymi to gra nie warta świeczki mówił ze 3 lata temu jeden parownik wystarczał na 5 lat a teraz na zaledwie 2 i kiedyś takie zestawy były ok bo ten syf z gazu nie mył taki jak smoła najlepiej jak dla mnie takie cos http://moto.allegro.pl/it...malopolska.html i na następne 2 lata z głowy sprawa z obrotami i zimnym silnikiem