Wysany: 2007-03-19, 21:54 Problem z podświetleniem przycisków szyb E30
Mam mały problem, a moze duży. Chodzi o to że po wyciągnięciu kluczyka nie gasną podświetlenia przycisków od elektrycznych szyb, przypuszczam ze jest to przyczyną rozładowywania akumulatora. W srebrnym cabrio podświetlenie gasnie po paru sekundach, jest tam również piąty guzik.... chyba do blokowania przycisków. W czarnym cabrio 325 tego nie ma....
nie wiem co jest grane
Ostatnio zmieniony przez BARABUS 2007-03-22, 11:51, w caoci zmieniany 1 raz
mysle ze w kazdej becie gasna z opzonieniem te przyciski. u mnie tez tak jest. gasnie dopiero po kilku chwilach. chyba ze tobie wogole nie gasna. a jesli chodzi o ten piaty przycisk , to sluzy on do blokowania tylnich szyb aby nie dalo sie tylnimi przyciskami otworzyc.
Mi gasną odrazu i zapalają sie po otworzeniu drzwi, mam tez przycisk do blokowania a mam coupe... mam też taki numer że szyby nie zamknę/otworze po wyciągnięciu kluczyka ale po otworzeniu drzwi kiedy lampki sie zapalą mogę to zrobić tez tak macie
_________________ ...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
mysle ze w kazdej becie gasna z opzonieniem te przyciski. u mnie tez tak jest. gasnie dopiero po kilku chwilach. chyba ze tobie wogole nie gasna. a jesli chodzi o ten piaty przycisk , to sluzy on do blokowania tylnich szyb aby nie dalo sie tylnimi przyciskami otworzyc.
chodzi o to że one nie gasną wcale ale też wpadłem teraz na jedna myśl..... bo jak stoi w garażu to mam uchylone szyby żeby wiecie oddychała se , czy to może mieć wpływ na to że nie gasna ?
Mi gasną odrazu i zapalają sie po otworzeniu drzwi, mam tez przycisk do blokowania a mam coupe... mam też taki numer że szyby nie zamknę/otworze po wyciągnięciu kluczyka ale po otworzeniu drzwi kiedy lampki sie zapalą mogę to zrobić tez tak macie
ja tez tak mam bo tak byc powinno
BARABUS napisa/a:
bo jak stoi w garażu to mam uchylone szyby żeby wiecie oddychała se , czy to może mieć wpływ na to że nie gasna ?
wsiądź do środka, zamknij drzwi i bez wkładania kluczyka do stacyjki spróbuj otworzyc zamknąc szybę
jak sie da tzn że masz gdzieś zwarci do masy na włącznikach drzwiowych
pasowało by wymienic wtedy te właczniki
PZDR
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
wsiądź do środka, zamknij drzwi i bez wkładania kluczyka do stacyjki spróbuj otworzyc zamknąc szybę
PZDR
ok, musze sprawdzić.... tylko najpierw musze ja naładować, bo siadła do zera
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-03-20, 08:36
SOER napisa/a:
ja też mam dokładnie tak jak Ty... szyby dokładane...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
ja też mam dokładnie tak jak Ty... szyby dokładane...
i ja tak mam!! sam zakładałem
i robiłem tak żeby było jak z fabryki
Tak są dokładane bo mam zaślepki w tapicerce w drzwiach.
Zaślepki (w E30) nie świadczą o "dokładaniu" elektrycznie sterowanych szyb.
Zaślepki posiadały również wersje wyposażone fabrycznie w elektrycznie sterowane szyby. Taka zaślepka jest oryginalną częścią zamienną BMW.
Co do zasilania elektrycznych mechanizmów szyb w tzw. "szerokiej lampie" w E30 to w oryginale są one sterowane masą, czyli po wyłączeniu zapłonu można sterować szybami po otwarciu drzwi. (W tzw. "wąskiej lampie" w E30 chyba nie było takiej możliwości).
Co do Twojego problemu BRABUS to nokerman powyżej dokładnie opisał jak to zdiagnozować.
Tak są dokładane bo mam zaślepki w tapicerce w drzwiach.
Zaślepki (w E30) nie świadczą o "dokładaniu" elektrycznie sterowanych szyb.
Zaślepki posiadały również wersje wyposażone fabrycznie w elektrycznie sterowane szyby. Taka zaślepka jest oryginalną częścią zamienną BMW.
Co do zasilania elektrycznych mechanizmów szyb w tzw. "szerokiej lampie" w E30 to w oryginale są one sterowane masą, czyli po wyłączeniu zapłonu można sterować szybami po otwarciu drzwi. (W tzw. "wąskiej lampie" w E30 chyba nie było takiej możliwości).
Co do Twojego problemu BRABUS to nokerman powyżej dokładnie opisał jak to zdiagnozować.
PZDR
Dziś naładowałem aku, wsiadłem do auta, kluczyki wyciągnięte, dzwi i szyby zamknięte.... kontrolki palą sie nadal
To teraz Noker powiedz mi dokładnie gdzie są te włączniki w dzwiach bo na ślepo to moge długo szukać
Prawdopodobnie to będzie to bo co innego. Wiadoma sprawa, jak sie świeci choć jeden przycisk całą dobe to aku wkońcu wysiada.
BARABUS, wez sobie sprawdz na otwartych drzwiach od kierowcy wylacznik ktory jest w dolnej części slupka (odkęc go i poodlączaj przewody - jezeli zgasna lampki masz przyczyne, jezeli nie operacje powtorz w drugich drzwiach) zepsuty wylacznik drzwiowy wymien bo regeneracja czyli odginanie blaszek pomoze na krótko
A wiecie co tak naprawde było ? Jakiś osioł juz tam grzebał.... kto wie czy nie podczas zakładania alarmu i zamiast podłączyć kabelek na tyle tego guziczka, przykręcił go pod śrubką która dawała mase, w ten sposób ominoł guzik i non stop świeciły sie przyciski
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-03-22, 20:02
Barabus, jak to taki pętak zakładał alarm, ze zepsuł tak prostą sprawę, to daj komus konkretnemu do przejrzenia ten alarm i instalacje!
auta lubią płonąć od źle zamontowanych / tanich alarmów!
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Odgrzeje trochę temat, bo mam to samo co miał BARABUS, tj. podświetlenie świeci się cały czas i nawet jak zamknę drzwi bez kluczyka w stacyjce szyby chodzą. Stał mi się to dzisiaj po myciu auta (pierwszy raz - tzn. nie mycie pierwszy raz ). Włączniki w drzwiach są na moje oko w porządku. Czy jest jakiś przekaźnik który za to odpowiada i ewentualnie gdzie on się znajduje, czy gdyby padł przekaźnik to w ogóle działałyby szyby?
[ Dodano: 2008-05-10, 21:19 ]
Dzisiaj trochę pomajstrowałem, posprawdzałem dokładnie wszystkie włączniki w drzwiach i wszystkie są w porządku .
Natomiast zaskoczyła mnie jedna rzecz. Jak włączę oświetlenie kabiny w środku (włączniki do wewnątrz) to wszystko działa jak należy, jak zamykam drzwi to gaśnie oczywiście oświetlenie kabiny ale gaśnie też podświetlenie włączników szyb i szyberka i jest tak jak powinno być - ustawiam włączniki oświetlenia wnętrza na środek i znów podświetlenie szyb i szyberka nie gaśnie Ktoś wie o co tu chodzi