BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zgrzytający 2-gi bieg
Autor Wiadomo
--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-05-11, 21:24   Zgrzytający 2-gi bieg

Witam
Dziś coś się stało z moją skrzynią biegów.
Przy każdej próbie wrzucenia 2-giego biegu skrzynia zgrzyta.
Nie ma znaczenia czy z 1 na 2 czy z 3 na 2 zawsze zgrzyta.
Pozostałe biegi chodzą bez najmniejszych problemów.
CO może być tego przyczyną i jak to naprawić? Synchronizator?
Jakie będą ewentualne koszta?

Mirek
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 26 Gru 2005
Skd: Rz-ów
Wysany: 2006-05-11, 23:15   

Najprawdopdobniej synchronizator-koszty takich elementow skrzyni biegow sa dosc drogie-napewno kilkaset złotych

--==maly==-- 

Wysany: 2006-05-12, 10:25   

A da się jakoś sprawdzić co to jest bez jej rozbierania?

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-05-12, 13:17   

to jest synchronizator.... niestety :/

--==maly==-- 

Wysany: 2006-05-12, 14:34   

Co polecacie nowa skrzynia czy naprawa?

burgund 

Doczy: 28 Lis 2005
Skd: Bielsko
Wysany: 2006-05-12, 15:49   

ja mam dokładnie to samo.. i już szukam skrzyni mozna dostac już za 200-300 pln a za ta kase nikt w skrzyni nie bedzie grzebał, już nie mówiąc o kosztach cześci.. do E36 powinna pasowac z e30 m40.

jasiel 

Doczy: 18 Gru 2005
Skd: Bialystok
Wysany: 2006-05-12, 16:08   

szukaj drugiej skrzyni chyba ze bedzie bardzo droga to mozesz podjac sie naprawy jeden synhroniztor do e30 90r kosztuje 360 zl w aso podejrzewam ze do e36 cena bedzie podobna dochodzi jeszcze koszt uszczelek itp. nie wiem tylko ile mechanik wezmie za robote ale podejrzewam ze nie malo

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-05-12, 17:51   

mam zdrową skrzynie do m40 - e30 :wink: info na pw :)

--==maly==-- 

Wysany: 2006-05-12, 18:27   

Paweł a czy w e-36 i w e-30 skrzynia jest taka sama? Ja mam M43 i nie wiem czy skrzynia została bo pasowąła od m40 czy jest zmieniona.

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-05-12, 18:42   

slyszałem że w e36 jest inna skrzynia ale info mam nie potwierdzone więc może ktoś napisze jak jest naprawde :wink:

--==maly==-- 

Wysany: 2006-05-12, 21:10   

Wolał bym,żeby byłą taka sama. Ma ktoś jakieś sprawdzone info?

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-03-29, 12:13   

sorry za odgrzanie kotleta ale mam podobny problem jak mial ( badz ma ) --==maly==--.
przy powolnym przerzucaniu biegów nie zgrzyta ale jak chce szybko to juz zgrzyta. czy to wlasnie wina synchronizatorów? ile tego jest w skrzyni i jaki koszt wymiany?

--==maly==-- 

Wysany: 2007-03-29, 12:27   

Casus ja do tego nie doszedłem ale kilka następnych szybszych przerzuceń ze zgrzytem i możesz szukać nowej skrzyni bo synchronizator się rozleci i bez zgrzytu już nie włożysz biegu nawet po woli. U mnie tak było i skończyło się wymianą skrzyni bo mniej kosztowała niż naprawa.

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-03-29, 12:42   

casus maximus, zrób tak że jadąc np 60 km/h gdy chcesz zredukować na dwójke np z czwórki to wciśnij sprzęgło, wsadź trójke, nie puszczając sprzęgła wyjmij trójke i wrzuć dwójke, jeśli nie zgrzytnie wtedy wcale to winny jest synchronizator 2 biegu bo całą brudną robote wykonał za niego synchronizator trójki w opisanej próbie. Poza tym ważne jest jeszcze w jakim stanie masz sprzęgło, może nie wysprzęgla do końca i dlatego zgrzytają biegi, spróbuj zmieniać z między gazem i czy wtedy zgrzytnie

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-03-29, 12:57   

frantic napisa/a:
spróbuj zmieniać z między gazem i czy wtedy zgrzytnie

to znaczy? o co tu chodzi?

frantic 

Wysany: 2007-03-29, 13:08   

zakładam że chcesz szybko zredukować z trójki na dwójke, przykładowo jadąc na trójce 60 km/h masz zakładam ok 2800 obr/min, wyrzucasz auto na luz, wciskasz gaz na puszczonym pedale sprzęgła żeby rozpędzić silnik do ok 4 tyś obr (zakładam że tyle miałbyś jadąc 60 km/h na drugim biegu) i wtedy szybkim ruchem normalnie wrzucasz dwójke. teraz jaśniej? :)

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-03-29, 13:11   

oki dzieki frantic, teraz duzo jasniej. i wtedy powinno zgrzytnąć czy raczej nie?

SOER 
trzy dwa zero i

Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2007-03-29, 13:57   

Też tak mam ale w e30 też myślałem o tym że może sprzęgło ale jeśli było by sprzęgło to na każdym biegu ?? bo mi zgrzyta tylko jak dam w palnik i od 5500rpm w gore jest zgrzyt z 2-3 mało denerwujące bo często nie zapier... ale gdy lecę na trasie i chce wyciąć kilka aut i robie z 5-3 lub 4-3 to zgrzyt jest denerwujący jeśli jedziemy np. w trasę 300km :| :|

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...

frantic 

Wysany: 2007-03-29, 17:40   

Cytat:
oki dzieki frantic, teraz duzo jasniej. i wtedy powinno zgrzytnąć czy raczej nie?
nie ma prawa zgrzytnąć a jesli nie uda ci się zgrać idealnie obrotów ale mimo to dodasz międzygazu to może zgrzytnąć ale i tak dużo delikatniej, kiedyś jak mi padło sprzęgło w poprzednim clio kumpel który mi to uświadomił przewiózł mnie moim samochodem i wrzucał biegi bez żadnego zgrzytu wyrównując prędkości obrotowe silnika i skrzyni biegów przez co biegi wchodziły jak w masło jak idealnie zgrał obroty silnika do zmiany na inny bieg, a zmieniając w normalny sposób z wciskaniem sprzęgła i noga zdjęta z gazu nie było szans zmienić biegu bo albo sie skrzynia opierała i nie wbiło się biegu albo był jeden wielki zgrzyt. zrób sobie taki test jeszcze, stojąc w miejscu odpal silnik i spróbuj wrzucić szybko wsteczny z luzu lub jedynke, jesli czujesz opór to zgaś silnik, jeśli na zgaszonym wejdzie jak w masło to sprzęgło "płozi" czyli nie rozłącza idealnie silnika od skrzyni

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2007-03-29, 18:33   

Mam podobnie z wrzuceniem drugiego biegu, może nie zgrzyta ale czuć że bieg 2 wchodzi o wiele ciężej niż pozostałe. Zimą przy temperaturach rzędu -20 wogóle ciężko było wrzucić 2. Olej wymieniałem poprzedniej zimy na 75w90 valvoline.
MOŻE KTOŚ PRÓBOWAŁ ZALAĆ CERAMIZER DO SKRZYNI :?: :?: :?: Jak uważacie pomogło by???
Może na wasze problemy także????
Jeżeli ktoś stosował niech się wypowie w temacie

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-03-29, 21:14   

frantic, w pierwszym przypadku nie zgrzytlo ale nie weszlo dobrze. ciezko troche. byc moze gdybym bardziej ciagnal w kierunku dwojki toby zgrzytalo. w drugim przypadku nie zgralem dobrze obrotow i mi ciezko weszlo. jeszcze poprubuje temat ze sprzeglem.

burgund 

Doczy: 28 Lis 2005
Skd: Bielsko
Wysany: 2007-03-30, 09:05   

U mnie też cieżko wchodziła dwujka potem zaczęła zgrzytać.. pomogła wymiana oleju na olej do skrzyń automatycznych dwujka zaczeła wchodzić lekko.. :D ale po roku skrzynia padła :] (niedało sie wrzucić biegu bez zgrzytu)

Jeszcze co do skrzyni, czy da sie wymienić skrzynie z 88r na 90r tam jest inne mocowanie całego ukąłdu lewarka w 88 jest taka blacha w 90 jest taka łapa z aluminium ona troche wystaje i niewiem czy sie to tam zmieści? Ktoś robił taką przekładke?

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-03-30, 23:02   

Problem mam i ja w E30

Było tak:
1 , 2 wsteczyn na postuju ze sprzęgłem - auto sie toczy do przodu, i zgrzyta - pomogło wymienienie tulejki i tego plastiku przy "kulce" przy drążku zm. biegów - teraz nic nie zgrzyta auto sie nie toczy do przodu przy wciśniętym sprzęgle, objawy ustały, drążek latał teraz nie lata

Jednak z 1 na 2 przy 6000, 5000, 4500 obrotów nie da się wrzucić :( żadnego zgrzytu, po prostu sie nie da .... reszta biegów OK
Wysprzęglik to chyba nie jest, raczej jest wporządku - opinia fachowca
Miał ktoś już cosik takiego?

frantic 

Wysany: 2007-03-30, 23:08   

Cytat:
1 , 2 wsteczyn na postuju ze sprzęgłem - auto sie toczy do przodu, i zgrzyta
dla mnie to jest ewidentnie uszkodzone sprzęgło(nie rozłancza 100% silnika od skrzyni), ale skoro piszesz że po wymianie innych elementów ustało to dziwna sprawa

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-03-30, 23:13   

Bardzo dziwne - mechanik mówił mi że na bank to docisk - ale sprzęgło kompletne mam nówke - 6000km, teraz ten objaw zniknął, ale że dwójki sie nie da przy wysokich obrotach z jedynki wrzucić.... ;/
Mozliwe ze cos przy mechanizmie zmiany biegow krzywo, zle poskladane i dlatego taki cyrk? Cala przyjemnosc nie omija, o sciganiu sie od zera moge zapomniec...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: