BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wycieraczki - regulacja
Autor Wiadomo
Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2004-11-05, 16:34   Wycieraczki - regulacja

Witam,

mam problem z prawą wycieraczką. Nie dochodzi do konca szyby. Śmiga do gory, wraca i zatrzymuje się ok 10-15 cm nad końcem szyby na dole :x Czy jest mozliwość regulacji tego?? Jeszcze troche i zacznie stawać na środku szyby i bede miał wiejski tunning :D

Pozdro 4 all

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-11-05, 16:37   

Przerabialem niedawno temat wycieraczek. Zobacz czy ramie wycieraczki masz dobrze docisniete na wieloklinie, bo moze lapie tylko na krawedzi i sie zabki wytarly. Dopchnij do konca i dokrec dobrze nakretke (chyba 13 jak dobrze pamietam). Rozumiem ze lewa pracuje normalnie, a prawa tylko nie wraca do konca a potem rusza znowu do gory?

Domel 

Wysany: 2004-11-05, 16:44   

Bruner napisa/a:
Rozumiem ze lewa pracuje normalnie, a prawa tylko nie wraca do konca a potem rusza znowu do gory?

Dzięki za odpowiedź.
Dokładnie, lewe jest OK Rozumiem że wieloklin to to coś na czym jest zamocowane ramię wycierczki??? Jestem zielony w tych sprawach :D

Bruner 

Wysany: 2004-11-05, 16:49   

Chodzi o ten bolec z rowkami na ktorym jest osadzone ramie wycieraczki, wystarczy podniesc plastikowa oslone i bedziesz go widzial. Odkrec srube, docisnij do konca i zakrec porzadnie (tylko nie ukrec). Jak dalej bedzie zle to sciagnij cale ramie i zobacz czy Ci sie zabki nie wytarly.
Aha, zeby otworzyc oslone trzeba odchylic troche ramie.

Domel 

Wysany: 2004-11-05, 16:53   

Ok dzięki, jutro jak bedzie jasno zabiore się za to.
pozdro :twisted:

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-11-05, 18:04   

a czy ta prawa nie ma przypadkiem tak ze jak stanie te 10-15 cm od konca to potem po ponownym wlaczeniu spada te 10-15 w dol a potem znowu leci do gory i zpowrotem? jesli tak jest to po prostu z deka jest przestawiona wycieraczka i wtedy trzeba wyregulowac ten mechanizm... albo po prostu cos sie wyrobilo...

Bruner 

Wysany: 2004-11-05, 18:14   

Wyciagalem ostatnio caly mechanizm wycieraczek, tam nie ma zadnej mozliwosci regulacji. Mozna jedynie przestawic takie krociutkie ramie ktore jest przykrecone do silnika o 1 lub wiecej zabkow, ale wtedy obie wycieraczki beda wykonywac najpierw maly ruch w dol i potem dalej beda szly normalnie, ewentualnie beda sie cofac przed zakonczeniem cyklu, to zalezy w ktora strone sie przesunie. Nie ma takiej mozliwosci zeby 1 ramie poruszalo sie w gore a drugie w tym samym czasie najpierw w dol a potem w gore, tak jak piszesz (chyba ze zle Cie zrozumialem). Mysle ze nie ma takiej mozliwosci zeby cos sie tak wyrobilo zeby ramiona nie chodzily rownolegle, jesli juz to spadnie ktorys drazek i wycieraczki calkiem przestana dzialac (tak bylo u mnie)

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-11-05, 18:28   

hmmm wiesz nie pamietam dokladnie jak to tam jest... skoro nie ma to nie ma... hmm... byc moze po prostu ma za bardzo ramie ustawione w lewa strone i bardziej niz normalnie idzie do lewej strony kosztem tego ze nie do konca dochodzi z prawej strony...

Domel 

Wysany: 2004-11-05, 21:44   

Od czasu do czasu prawa wyciraczka dochodzi na dół do końca ale rzadko. Nie wiem od czego to zależy. Niedawno wymieniałem pióra i może te nowe stawiają większy opór i silnik nie może jej dociągnąc (ale lewa chodzi ok). Gdy wycieraczki miały stare pióra chodziły OK. Jutro rzuce okiem na ten wiloklin.

Domel 

Wysany: 2004-12-03, 07:59   

A wiec tak,
odkrecilem ramie wycieraczki ale za nic nie moge jej zdjąc. Chyba nigdy nie byla zdejmowana.
W zasadzie nadal neichodzi tak jak powinna. Zdarza sie ze zjedzie an sam dol szyby ale to sporadycznie. Strasznie mnie to denerwuje podczas jazdy.
Czy nikt nie miał takiego problemu??
W dodatku zauważyłem że prawe pioro nie dociska na całej długosci. ok 7 cm z prawej strony nie dotyka szyby. Sa to nowe piora BOSCHa.
Czy ktoś ma jakiś pomysł??
Może wygiąc to pioro zeby dotykało całą długością (może w jednym miejscu jest zbyt duży nacisk i to hamuje wycieraczke?).
Sam już nie wiem co mam robić.
Pomóżcie

Wyglada to mniej wiecej tak jak na tej fotce, nieraz zatrzyma sie jeszcze wyzej...:(

*zdjęcie pochodzi ze stronki naszego klubu :D

Bruner 

Wysany: 2004-12-03, 12:42   

Ramie jest mocowane na wcisk, jak odkreciles nakretke to musi zejsc. Bolec jest aluminiowy wiec lubi sie zakleszczyc, ale sprobuj czyms popukac i podwazyc. Ja tez musialem troche powalczyc zanim sciagnalem, 2 minuty ze srubokretem i poszlo. Pioro moze zle dociskac do szyby wtedy gdy ramie jest zle nalozone albo za slabo dokrecone. Albo masz ramiona zamienione stronami - nie sa identyczne, sa troche inaczej wygiete na koncach (chociaz jesli piszesz ze nie byly sciagane to pewnie raczej to pierwsze)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: