Wysany: 2007-05-03, 10:06 e36 1.8i M40 - silnik do remontu/wymiany ?? :/
Mam problem z silnikiem 1.8i M40 w moim e36
Autko ma przejechane ok 140tys km i przebieg jest raczej autentyczny, problem jest taki ze ta cholerna czarna menda pali mi olej i to dosyc sporo (jak Trabant ). Olej wymieniany byl jakies 7 miesiecy temu (zrobilem moze z 6tys km) i od tego czasu dolalem juz chyba z 3litry. przy przyspieszaniu lub mocniejszym wcisnieciu gazu kopci lekko niebieskim dymem i jesli sie stoi za autem to troszke czuc zapach palonego oleju aleee zeby nie bylo tak prosto to to nie wszystkie problemy. Autko ma troche nierowne obroty i czesto brakuje mu mocy. Silnik na drugim biegu ledwo kreci sie do 5tys obrotow. Chcialem ostatnio zobaczyc do ilu mozna ja rozbujac na trasie ... 170km/h i ani grama wiecej dzieje sie jeszcze cos takiego ze czasem przy ruszaniu lub wjezdzaniu na parking (w chiwlach kiedy jedzie sie na pol-sprzegle lub bardzo wolno na 1biegu) silnikiem zaczyna szarpac (jak u kursantow na 1lekcji nauki jazdy ) Niestety nie mialem zbyt duzo czasu wczesniej zeby sie tym zainteresowac i zajac ale chyba nadszedl w koncu czas, bo juz tak dalej jezdzic nie idzie (zbankrutuje na oleju ) no i moje pytanie jest nastepujace - co z tym zrobic czeka mnie remont silnika,czy to moze powod jakis drobnych usterek, spotkal sie ktos z takim czyms, czy moze zamiast inwestowac w ten silnik i ewentualnie go robic kupic inny i jaki (jesli w gre wchodzilaby wymiana silnika to co trzeba z tym dalej robic , zglaszac to i zmieniac dowod rejestracyjny?)
Wiem ze pytan z mojej strony sporo,ale nie znalazlem zadnego podobnego tematu na forum (chyba ze ominalem ale stron sie juz troche nazbieralo wiec wybaczcie)
Chyba najprostszym rozwiązaniem będzie swap na isa albo na jakieś m50b20 lub b25, m40 to bagno, zrobisz remont, wywalisz kupę kasy pojeździsz jakiś czas i znowu będziesz miał klekotanie, branie oleju itd itp.
no powiem szczerez ze tez mi chodzi swap po glowie ale cholera boje sie troche "druciarni" bo jednak co oryginal to oryginal a tak przy wymianie silnika znowu trzeba kombinowac cos dorabiac i przerabiac....
Dostalem namiar na jakiegos dobrego kolesia z Mikolowa ktory siedzi w beemkach. Jak tylko bede mial chwile to podskoczwe do niego i zobacze co mi powie.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-05-03, 11:29
przed wymianą też tak przepalał? może olej jakiś lipny albo złej klasy zalałeś? dużo km zrobiłeś na tym oleju? jaki olej miałeś wcześniej i co zalałeś? jak odpowiesz na te pytania, to będzie łatwiej rozmawiać
wczesniej tez tak palil olej, zalewany byl i jest Mobil1 10W40 polsyntetyk.
podobno zanim samochod przyjechal z niemiec troche czasu stal poniewaz poprzedni wlasciciel kupil nowy a ten stal i jakos nie spieszylo mu sie ze sprzedaza. po jakims tam czasie stania auto zostalo odpalone i przyjechalo do PL, wiec moze to jest przeyczna ? dlugo stalo a pozniej ni z gruszki ni z pietruszki przywedrowalo do PL. ja po kupnie od razu wymienilem oleje,filtry,plyny,kable swiece itp. no ale do silnika sie nie wejdzie i nie wiadomo co w nim siedzi
Na początek lepiej sprawdzić co jest uszkodzone. Sprawdź kompresję i wtedy będzie wszystko jasne. Jak niskie ciśnienie to pierścionki a jeśli jest kompresja to uszczelniacze. Może silnik miał kiedyś kolizje i prowadnice są wyrobione lub ... Przyczyn może być kilka takiego stanu rzeczy i dopiero wtedy określać co dalej.
_________________ Coś się stało że się ze...ło
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-05-03, 21:39
tak, czy inaczej - lepiej popytać trochę co i jak, kupić zdrowy silnik od ISa (najtańsza opcja przy swapie) z potrzebnymi elementami i cieszyć się dynamiczną jazdą
musze przejechac do jakiegos znawcy mechanika zeby cos tam popatrzyl w ten silnik i wymyslil co mu jest bo chyba jednak na domysly nie ma co tego brac
a jesli w gre wchodzilaby wymiana na ISa to powiecie mi jak jest z elektryka i osprzetem silnika wystarczy wywalic m40 z komputerem i wsadzic ISa z komputerem czy trzeba sie bawic w wymienianie calej wiazki elektrycznej, bezpiecznikow przekaznikow ..... sprzeglo,skrzynia,dyfer itp. moze zostac z seryjnego m40
Hołek, przy swapie na IS-a z M40 musisz mieć silnik z wiązka do komputera i komputer (tak nawet wygodniej wkładać silnik, nie trzeba przepinac kostek), pozostałe wiązki zostają, z M40 wszystko inne pasuje ( skrzynia i cały osprzęt ) a z tego co widze to masz 1.8 to nawet przepływka zostaje ta sama.
Jezeli np. kupisz silnik M42 z ori. skrzynia to musisz tez zmienic wał ( ori skrzynia od IS-a jest wieksza)
z tego co sie narazie zdazylem zorientowac to za silnik m40 licza sobie ok 1200zl (bez komputera sam goly silnik) i do tego wymiana ok 400zl, przy wymianie od razu przydaloby sie wymienic oleje,filtry, itp.... czyli lekka reka robi sie 2tys zl
o silniku IS juz nawet nie wspominam .... silnik to koszt ok 1600zl oczywiscie tez bez komputera , czyli do tego jeszcze komputer i to samo czyli wymiana , oleje .....
sprobuje w tym tygodniu zapukac do jakiegos dobrego mechanika i niech zobaczy co mu jest i niech powie czy lepiej robic ten silnik czy wymieniac.
wspominałeś o jakimś mechaniku z Mikołowa - jak chodzi o Witka, to polecam ,zna się na BMW jak mało kto, jeździmy do Niego chyba ze 12lat...
Tak, chodzi o Witka Szymoche. Dostalem ostatnio namiar na niego i tez slyszalem same dobre opinie na jego temat. Mysle ze w tym tygodniu sie do niego wybiore. A nie weisz Robo jak u niego z cenami ?
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-05-06, 09:26
ceny lepiej nie pytaj - Bawaria motors nawet robi u Niego auta, bo gość tak się zna...
jedz, żeby Ci chociaż obczaił co z tym silnikiem i co Ci radzi...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...