BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
e36 1.8i M40 - silnik do remontu/wymiany ?? :/
Autor Wiadomo
Hołek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Mar 2006
Skd: /B/Y/T/O/M/
Wysany: 2007-05-03, 10:06   e36 1.8i M40 - silnik do remontu/wymiany ?? :/

Mam problem z silnikiem 1.8i M40 w moim e36 :help:

Autko ma przejechane ok 140tys km i przebieg jest raczej autentyczny, problem jest taki ze ta cholerna czarna menda pali mi olej :/ i to dosyc sporo (jak Trabant ;/ ). Olej wymieniany byl jakies 7 miesiecy temu (zrobilem moze z 6tys km) i od tego czasu dolalem juz chyba z 3litry. przy przyspieszaniu lub mocniejszym wcisnieciu gazu kopci lekko niebieskim dymem i jesli sie stoi za autem to troszke czuc zapach palonego oleju :cry: aleee zeby nie bylo tak prosto to to nie wszystkie problemy. Autko ma troche nierowne obroty i czesto brakuje mu mocy. Silnik na drugim biegu ledwo kreci sie do 5tys obrotow. Chcialem ostatnio zobaczyc do ilu mozna ja rozbujac na trasie ... 170km/h i ani grama wiecej :wow: dzieje sie jeszcze cos takiego ze czasem przy ruszaniu lub wjezdzaniu na parking (w chiwlach kiedy jedzie sie na pol-sprzegle lub bardzo wolno na 1biegu) silnikiem zaczyna szarpac (jak u kursantow na 1lekcji nauki jazdy :P ) Niestety nie mialem zbyt duzo czasu wczesniej zeby sie tym zainteresowac i zajac ale chyba nadszedl w koncu czas, bo juz tak dalej jezdzic nie idzie (zbankrutuje na oleju :wink: ) no i moje pytanie jest nastepujace - co z tym zrobic ?? czeka mnie remont silnika,czy to moze powod jakis drobnych usterek, spotkal sie ktos z takim czyms, czy moze zamiast inwestowac w ten silnik i ewentualnie go robic kupic inny i jaki (jesli w gre wchodzilaby wymiana silnika to co trzeba z tym dalej robic , zglaszac to i zmieniac dowod rejestracyjny?) ??
Wiem ze pytan z mojej strony sporo,ale nie znalazlem zadnego podobnego tematu na forum (chyba ze ominalem ale stron sie juz troche nazbieralo wiec wybaczcie)

Z gory dziekuje za jakiekolwiek rady i za pomoc!!

Pozdrawiam!!

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-05-03, 10:30   

Chyba najprostszym rozwiązaniem będzie swap na isa albo na jakieś m50b20 lub b25, m40 to bagno, zrobisz remont, wywalisz kupę kasy pojeździsz jakiś czas i znowu będziesz miał klekotanie, branie oleju itd itp.

E30 + E91

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-05-03, 10:33   

swap, is na ten przykład, najtaniej chyba wyjdzie.

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-05-03, 10:42   

Łukasz napisa/a:
swap, is na ten przykład, najtaniej chyba wyjdzie.

Też mi się tak wydaje, najmniej zmian.

http://forum.beemka-klub....t=swap&start=50

Na 3 stronie Baur bardzo ładnie opisał proces swapa m40 na m42

E30 + E91

Hołek 

Wysany: 2007-05-03, 11:01   

no powiem szczerez ze tez mi chodzi swap po glowie ale cholera boje sie troche "druciarni" bo jednak co oryginal to oryginal a tak przy wymianie silnika znowu trzeba kombinowac cos dorabiac i przerabiac....
Dostalem namiar na jakiegos dobrego kolesia z Mikolowa ktory siedzi w beemkach. Jak tylko bede mial chwile to podskoczwe do niego i zobacze co mi powie.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-05-03, 11:29   

przed wymianą też tak przepalał? może olej jakiś lipny albo złej klasy zalałeś? dużo km zrobiłeś na tym oleju? jaki olej miałeś wcześniej i co zalałeś? jak odpowiesz na te pytania, to będzie łatwiej rozmawiać

Hołek 

Wysany: 2007-05-03, 11:41   

wczesniej tez tak palil olej, zalewany byl i jest Mobil1 10W40 polsyntetyk.

podobno zanim samochod przyjechal z niemiec troche czasu stal poniewaz poprzedni wlasciciel kupil nowy a ten stal i jakos nie spieszylo mu sie ze sprzedaza. po jakims tam czasie stania auto zostalo odpalone i przyjechalo do PL, wiec moze to jest przeyczna ? dlugo stalo a pozniej ni z gruszki ni z pietruszki przywedrowalo do PL. ja po kupnie od razu wymienilem oleje,filtry,plyny,kable swiece itp. no ale do silnika sie nie wejdzie i nie wiadomo co w nim siedzi :(

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-05-03, 13:36   

objawy to typowe uszkodzenia pierscieni tlokowych..
jak pisali wczesniej koledzy nie oplaca sie juz inwestowac w m40. lepiej jakis swap..

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-05-03, 21:29   

Na początek lepiej sprawdzić co jest uszkodzone. Sprawdź kompresję i wtedy będzie wszystko jasne. Jak niskie ciśnienie to pierścionki a jeśli jest kompresja to uszczelniacze. Może silnik miał kiedyś kolizje i prowadnice są wyrobione lub ... Przyczyn może być kilka takiego stanu rzeczy i dopiero wtedy określać co dalej.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-05-03, 21:39   

tak, czy inaczej - lepiej popytać trochę co i jak, kupić zdrowy silnik od ISa (najtańsza opcja przy swapie) z potrzebnymi elementami i cieszyć się dynamiczną jazdą

Hołek 

Wysany: 2007-05-04, 08:24   

musze przejechac do jakiegos znawcy mechanika zeby cos tam popatrzyl w ten silnik i wymyslil co mu jest bo chyba jednak na domysly nie ma co tego brac :(
a jesli w gre wchodzilaby wymiana na ISa to powiecie mi jak jest z elektryka i osprzetem silnika ?? wystarczy wywalic m40 z komputerem i wsadzic ISa z komputerem czy trzeba sie bawic w wymienianie calej wiazki elektrycznej, bezpiecznikow przekaznikow ..... ?? sprzeglo,skrzynia,dyfer itp. moze zostac z seryjnego m40 ??

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-05-04, 10:26   

Hołek, przy swapie na IS-a z M40 musisz mieć silnik z wiązka do komputera i komputer (tak nawet wygodniej wkładać silnik, nie trzeba przepinac kostek), pozostałe wiązki zostają, z M40 wszystko inne pasuje ( skrzynia i cały osprzęt ) a z tego co widze to masz 1.8 to nawet przepływka zostaje ta sama.
Jezeli np. kupisz silnik M42 z ori. skrzynia to musisz tez zmienic wał ( ori skrzynia od IS-a jest wieksza)

Hołek 

Wysany: 2007-05-06, 08:21   

z tego co sie narazie zdazylem zorientowac to za silnik m40 licza sobie ok 1200zl (bez komputera sam goly silnik) i do tego wymiana ok 400zl, przy wymianie od razu przydaloby sie wymienic oleje,filtry, itp.... czyli lekka reka robi sie 2tys zl :cry:

o silniku IS juz nawet nie wspominam .... silnik to koszt ok 1600zl oczywiscie tez bez komputera , czyli do tego jeszcze komputer i to samo czyli wymiana , oleje .....

sprobuje w tym tygodniu zapukac do jakiegos dobrego mechanika i niech zobaczy co mu jest i niech powie czy lepiej robic ten silnik czy wymieniac.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-05-06, 08:58   

wspominałeś o jakimś mechaniku z Mikołowa - jak chodzi o Witka, to polecam ,zna się na BMW jak mało kto, jeździmy do Niego chyba ze 12lat...

Hołek 

Wysany: 2007-05-06, 09:17   

RoboCop napisa/a:
wspominałeś o jakimś mechaniku z Mikołowa - jak chodzi o Witka, to polecam ,zna się na BMW jak mało kto, jeździmy do Niego chyba ze 12lat...

Tak, chodzi o Witka Szymoche. Dostalem ostatnio namiar na niego i tez slyszalem same dobre opinie na jego temat. Mysle ze w tym tygodniu sie do niego wybiore. A nie weisz Robo jak u niego z cenami ?

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-05-06, 09:26   

ceny :( ;/ lepiej nie pytaj - Bawaria motors nawet robi u Niego auta, bo gość tak się zna...
jedz, żeby Ci chociaż obczaił co z tym silnikiem i co Ci radzi...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: