BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
regulacja luzu zaworów M20
Autor Wiadomo
piotr323 

Pomg: 1 raz
Doczy: 14 Cze 2005
Skd: Wrocław
Wysany: 2007-02-24, 12:08   regulacja luzu zaworów M20

witam :)
czy ktoś może napisać instrukcję pkt po punkcie jak sie reguluje luz zaworowy w M20,
oczywiście takie sprawy jak zdjęcie pokrywy zaworów, że tam jest mimośród i klucz 10 można pominąć,
mam M20B23 ale chyba wszystkie M20 robi się tam samo

PS. nie znalazłem takiego opisu :(

z góry thx :spoko:

aha oczywiście mech. regulował ale chyba jedna dzwigienka klepie :cry: więc chciałem sam to zrobic jeszcze raz i porządnie :help:

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-02-24, 12:27   

Krzywki wzniosem całkowicie pionowo w dół. Sprawdź swój szczelinomierz czy pokazuje dobrze :) . Szczelinomierz musi po dokręceniu dźwigni wychodzić ze sporym oporem ze szczeliny 0,25mm. Zaznaczaj sobie gdzieś, który zawór już wyregulowałeś. Robić na zimnym silniku, tj. 20st C. Ja sobie wałek ustawiałem na 4 biegu przepychając samochód. Wszystko robić po 1 razie a dobrze. Bez poprawiania i na trzeźwo. Żeby potem nie było... że coś mogłem jeszcze pomylić. Dźwignie dokręcać ze sporą siłą. Po dokręceniu sprawdzić jeszcze czy luz się zgadza. Być może jeszcze o czymś zapomniałem, ale kto inny dopisze.
E30 M332 1991........ ....U__________\

piotr323 

Wysany: 2007-02-24, 12:31   

a temperatura 5-10 stopni - bo tyle mam w garażu - cos zmienia,
ale mozna wałem kręcić też :?:
a jak mam szczlinomierz sprawdzić :?: :wow:

to 0,25 czy 0,2 :?: :cry:

aha a lepiej za luźno czy za ciasno :| :?:

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-02-24, 12:59   

Jeśli chcesz to za jakieś 30 minutek mogę Ci wrzucić zdjęcia z Etzolda z całym opisem tej operacji

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

piotr323 

Wysany: 2007-02-24, 13:00   

Adi napisa/a:
Jeśli chcesz to za jakieś 30 minutek mogę Ci wrzucić zdjęcia z Etzolda z całym opisem tej operacji

czekam :roll: :jupi:

Adi 
urzędas

Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-02-24, 13:39   

Proszę :) Mam nadzieje, że pomoże

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-02-24, 13:40   

pod warunkiem że wałek jest przynajmniej w dobrym stanie, krzywki to samo:)
u mnie po niby regulacji klepie jak klepało....
Mechanicy to banda patałachów....

Poniżej opis SmasherE30 któremu się chciało mi odpisać na priv :)

" Po pierwsze to zabezpiecz szmatką kanały olejowe, wetknij szmatkę w każdy kanał kolo którego zaworki robisz żeby Ci nie daj boże nic tam nie wpadło.

Silnik musi byc absolutnie zimny, po nocy lub minimum 6 godzinach postoju.
Polecam regulację 0,25mm dolot i wydech i po kolei czyli zaczynamy od kółka pasowego, czyli od przodu i dalej w kierunku tyły auta dolot wydech dolot wydech itd. odpowiednio kręcąc wałem i ustawiając sobie krzywki tak aby stopka była podczas regulacji luzu CAŁKOWICIE PO PRZECIWNEJSTRONIE KRZYWKI!

Sama regulacja trudna nie jest. Należy robi to z wyczuciem aby nic nie ukręcic. Wyregulowane zaworki rokręcac w miare mocno ale lepiej lżej niż za mocno.

Przyda Ci się wygięty na końcu pod kątem 90 stopni gwóźdź grubości ok. 2mm lub spinacz do papieru.

Wiec dla każdej dxwigienki jest tak samo:

1. ustawiasz krzywkę na dół gładką częścią do stopki dźwigienki, robisz to kręcąc wałem (wtykasz łapę z kluczem płaskim 22 czy tam 24 za wiatrak na dole),
2. sprawdzasz wstępnie jaki luz ma dźwigienka, najpierw recznie czy stuka jak ruszasz nią ręką a następnie próbujesz włożyc szczelinomierz 0,25. Tę metodę polecam jesli masz autko dłużej i sam regulujesz mu zawory. W ten sposób mozna sprawdzi, które dźwigienki mają tendencję do rozregulowywania się.
3. luzujesz nakrędkę od mimośrodu i sprawdzasz czy mimosród się obraca. JEsli nie to musisz z wyczuciem jakimś kluczem rozewrze ramiona dźwigienki aby troche poluźniły zacisk.
4. Gdy juz mimośród jest w miarę luźny wkładasz pod niego listek szczelinomierza i przyłóż uwagę aby i mimośród i trzonek zaworu były jak najbardziej na środku tego listka pomiarowego.
5. dociskasz mimosrodem listek szczelinomierza do trzonka zaworu za pomoca tego ustrojstwa z gwoździa czy spinacza. Szczelinomierz oprzyj o klawiaturę tak abys nie musiał go trzymac i miał obie ręce wolne. Teraz weź do rąk klucz i jedna ręką dociskaj nie za mocno mimośród do trzonka, a drugą dokręcaj nakrętkę.
6. po dokręceniu (przypaominam z wyczuciem! w ASO cieżko dostac te pieprzone śrubki! Lukasowi dałem ostatnio swoją śrubkę bo ukręcił u siebie a nowa dostał dopiero po 3 czy 4 tygodniach i założyliśmy u mnie!) szczelinomierz powinien siedziec ciasno i dac sie wyjąc z trudem ruchami lewo prawo. Po wyjęciu praktycznie nie powinno dac się go włożyc spowrotem.

No i analogicznie każdy mimośród tak samo ...

Wytrzyj dokladnie z oleju uszczelkę (tylko ostrożnie bo z reguły to wiotka papierówka) jesli nada się do ponownego użycia, krawędzie głowicy oraz pokrywy.

Przy okazji możesz tez wymontowac tę rynienke natryskową biegnącą przez środek glowicy nad wałkiem. Zwie sie to magistrala olejowa i warto przepłukac ją benzyną ekstrakcyjną aby wałek rozrządu był dobrze smarowany i miał jaknajmniej pretekstów do zużycia.

Pozdrawiam :wink: "

piotr323 

Wysany: 2007-02-24, 18:55   

Świetny opis :brawo: dzieki bardzo :spoko: jutro się zabiorę.....

tylko to zdanie mnie zastanawia: 'Po wyjęciu praktycznie nie powinno dac się go włożyc spowrotem. " czyli bardzo ciasno musi być.......

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2007-02-24, 19:11   

Opis super tylko mam jedno zastrzeżenie - mianowicie - zaczynając od pierwszego cylindra proponuję regulować zgodnie z kolejnością zapłonów tj; 1-5-3-6-2-4 a nie po kolei bo nakręci się biedak tym wałem co nie miara ( lub na pcha auta ).

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-02-24, 21:18   

Zgadzam się ... nie każdy jest się w stanie połapać która krzywka za chwilę będzie całkowicie na dole i może sie zdarzyć że sie pomylisz w końcu i pominiesz którąś krzywkę dlatego proponowałem robić po kolei ,ale oczywiście zgodnie z zapłonem jest łatwiej bo jest mniej kręcenia wałem :wink:

piotr 323 ... owszem. Lukas zawsze tak regulował, że było bardzo ciasno, szczelinomierz wyjmowało się ruchami lewo prawo i nie dało się go spowrotem włożyć. Bardzo prawdopodobne że przy takiej regulacji zamiast 0,25 jest 0,24 hehe ale co tam ... ważne żeby wszystkie luzy były regulowane w ten sam sposób i tym samym szczelinomierzem (nie powinien on być tez bardzo wyryty szczególnie jeśli jest wyryty nieregularnie, co z kolei trudno ocenić)

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-02-24, 22:40   

Bardzo fajny opis, robię praktycznie tak samo lecz tak jak mówi ArturC zdecydowanie polecam wyrobić sobie nawyk regulacji według kolejności zapłonu, jest to wersja dla ludzi, którzy wolą sobie ułatwiać życie i o wiele bardziej zmniejsza ryzyko pomyłki i nie trzeba nic zapisywać :wink:

e36 318ti compact szrotex

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-02-25, 00:21   

Ja zawsze ustawiam zawory po kolei i robie sobie znaki markerem na brzegach głowicy, które zawory są już gotowe. Później zmywam te znaki, i przy sprawdzaniu jeszcze raz to samo.

BMW Klub Podbeskidzie

piotr323 

Wysany: 2007-02-25, 00:38   

dzięki wszystkim , będę sie uczył, mam nadzieje że niczego nie popsuję :spoko: :lol:

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2007-06-13, 20:37   

Witam, podłączam się do tematu z przed kilku miesięcy żeby nie zakładać nowego i mam nadzieję że ktoś się zlituje i odpowie.
Powiedzcie mi czy faktycznie rozregulowane zawory mogą mieć wpływ na pogorszenie osiągów. Zauważyłem że auto robi się mniej żwawe jak silnik mocno się rozgrzeje. Wówczas luz zaworowy robi się chyba większy? Czy może to mieć właśnie wpływ na dynamikę auta czy szukać przyczyny gdzie indziej?

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-06-13, 20:51   

Jak auto sie rozgrzeje to zmniejsza sie luz zaworowy.

cichecki0511 

Wysany: 2007-06-13, 21:52   

Pawel735 napisa/a:

No to już krok do przodu, :D to czy w takim razie może to mieć wpływ na dynamikę czy szukać przyczyny osłabienia dynamiki po rozgrzaniu auta gdzie indziej? Dodam że nigdy nie regulowałem zaworów (jeżdżę tym autem od dwóch lat) i nie wiem czy poprzedni właściciel kiedykolwiek to robił.

ADC 

Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2007-06-13, 23:04   

Skoro nie byly regulowane dwa lata to czas najwyzszy :D .Po rozgrzaniu zawor nie odchyla sie we wlasciwej odleglosci i stad te pogorszenie dynamiki.Bardzo mocno klepia zaworki?

cichecki0511 

Wysany: 2007-06-14, 07:48   

ADC napisa/a:
Skoro nie byly regulowane dwa lata to czas najwyzszy :D .Po rozgrzaniu zawor nie odchyla sie we wlasciwej odleglosci i stad te pogorszenie dynamiki.Bardzo mocno klepia zaworki?

No właśnie nie klepią, przynajmniej jak dla mnie.

Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2007-06-27, 18:02   

Takie pytanie,odnośni luzu zaworowego
jeżeli klepią dosyć mocno to oznaką tego może być z byt mały luz czy zbyt duży?

Tommec 
Mietko

Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2007-06-27, 20:53   

Jeśli klepią to mają zbyt luźno... :)

Pawel735 

Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-11-12, 13:24   

Wnoszę o podwieszenie tego tematu ponieważ w dziale Zrób to Sam.

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2008-11-12, 16:17   

To sie podepne tez do tematu :) Czy w M30 powinny być takie same luzy zaworowe jak w M20 ?? Ostatnio jak je sprawdzalem to mialy prawie wszystkie po 0,30 :|

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2008-11-12, 19:08   

Pawel735 napisa/a:

BZDURA !! !!

Po rozgrzaniu rośnie luz zaworowy!!!

M20 na zimno wszystkie na 0,25 mm na ciepło 0,3mm.
M30 na zimno wszystkie na 0,3mm na ciepło 0,35 mm.

Jeśli zawory klepią mimo regulacji to sugeruję wytarte dźwigienki.
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2008-11-12, 19:14, w caoci zmieniany 2 razy  

cichecki0511 

Wysany: 2008-11-12, 20:14   

Artur C. napisa/a:
Pawel735 napisał/a:

BZDURA !! !!

No to jak to w końcu jest? ktoś może jeszcze potwierdzić którąś z wersji?

MAJSU 

Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-11-12, 20:26   

Hmm... metal po rozgrzaniu się rozszerza więc logocznie myśląc luz się zmniejsza.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: