BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Rozpórka - czy ona cokolwiek daje ?
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-06-13, 17:12   Rozpórka - czy ona cokolwiek daje ?

Witam

Przed chwilą zaczałem sie zastanawiac czy rozpórka cokolwiek daje.Prosze mi wytłumaczyć na czym polega jej fenomen skoro kielichy do których montuje się rozpórke zawsze są wzgledem siebie w tym samym położeniu.Wiec czy z rozporka czy bez jest tak samo.

Pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-06-13, 17:22   

Pawel735 napisa/a:
skoro kielichy do których montuje się rozpórke zawsze są wzgledem siebie w tym samym położeniu
właśnie o to chodzi, że nie zawsze

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-06-13, 17:24   Re: Rozpórka - czy ona cokolwiek daje ?

Pawel735 napisa/a:
Witam

Przed chwilą zaczałem sie zastanawiac czy rozpórka cokolwiek daje.Prosze mi wytłumaczyć na czym polega jej fenomen skoro kielichy do których montuje się rozpórke zawsze są wzgledem siebie w tym samym położeniu.Wiec czy z rozporka czy bez jest tak samo.

Pozdro

Karoseria samochodu podczas jazdy "pracuje", zwłaszcza na sztywnym zawieszeniu podczas dynamicznej jazdy. Rozpórka pozwala utrzymać fabryczne parametry przednich kielichów, dodatkowo usztywniając nadwozie. Według mnie kolejną jej zaletą jest to, że jak wpadniesz w dziurę jednym kołem to dzięki rozpórce część sił przeniesie się na drugą stronę i po prostu strona która wpadła w dziurę doznaje mniejszego obciążenia.
Powyższe wynika z mojego chłopskiego rozumowania i jeśli napisałem głupoty to proszę znawców tematu o poprawkę.
pozdrawiam
Sosen

e36 318ti compact szrotex

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-06-13, 17:24   

a jak masz niskie, twarde zawieszenie to po jakimś czasie kielichy mogą zacząć się schodzić i temu rozpórka przeciwdziała

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

metaldaw 
Emigrant

Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2007-06-13, 18:23   

dokładnie jak napisali poprzednicy... rozpórka usztywnia budę skutecznie zapobiegając jej rozłażeniu się...

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

MAJSU 

Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-06-13, 18:32   

Zgadzam się z przedmówcami ! Najlepiej rozpórkę założyć jeżeli się ma zmienione zawieszenie na bardziej sportowe bo wtedy naprężenia na budzie są większe jak się łupie po dziurach a rozpórka zapobiega "rozklejaniu" się budy... U znajomego który ma naprawdę ekstremalne zawieszenie założenie rozpórek wyeliminowało także skrzypienie plastików w samochodzie...

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-06-13, 19:34, w caoci zmieniany 1 raz  

Pawel735 

Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-06-13, 19:18   

Rozumiem - czyli jednak te kielichy w jakims tam stopniu pracują.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-06-13, 19:31   

cała karoseria pracuje i tak w zasadzie powinno być, tyle, że przy stanie naszych dróg i jednoczesnej ingerencji w zawias auto bardziej jest narażone na trwałe odkształcenia

nawet jak założysz rozpórkę, to ona też będzie pracowała, tylko w o wiele mniejszym zakresie

jak sobie założysz rozpórkę na kielichy i pojeździsz po zakrętach, to powinieneś odczuć różnicę - chyba, że masz pływające zawieszenie (np. miękkie olejowe amory,m enduro itp.), to nie odczujesz tej zmiany twardości ... co nie znaczy, że nie usztywni się karoseria

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-06-13, 21:15   

Pawel735 napisa/a:
Rozumiem - czyli jednak te kielichy w jakims tam stopniu pracują.

pracują pracują i to podobno w sporym zakresie...
temat był nieraz omawiany na forum, chyba nic tu się już nie da dodac...

ogolny 
SEX AMBULANCE

Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2007-06-13, 21:36   

:idea: :idea: :idea:
Ostatnio zmieniony przez ogolny 2007-06-15, 13:26, w caoci zmieniany 1 raz  

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-06-14, 22:08   

Jeszcze jedna sprawa - nie wiem jakie były org BMW rozpórki - (były?) ale te ze schnitzera , czy dbilas'a różnią się zupełnie budową od tych które są powszechnie stosowane w autkach. Chodzi o tą część która jest mocowana do kielichów
Pozatym, na forum ostatnio był temat o BMW M20 turbo, i tam na jednym ze zdjęć widziałem jeszcze inny typ rozpórki, która wyglądała baaardzo solidnie.
Mam zamiar sobie sprawić taką z dartstuning ( zta dwururowa), ale do końca nie jestem do niej przekonany . . .
W związku z tym, wybór przynajmniej niezłej rozpórki to nie taka łatwa sprawa . . . ma działać a nie wyglądać . . .

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-06-14, 22:28   

ogólny napisa/a:
Jakby na to nie patrzyć to maska też jest swego rodzaju rozpórkąPawel735 Jeżeli chcesz wiedzieć co daje rozpórka to jest prosty sposób na to aby się przekonać.
Jakiś odcinek przejedż z zamkniętą klapą a potem ten sam z otwartą(tylko pociągni za cięgno- nie uchylaj) Poczujesz róznice! :idea:

No teraz to mnie zszokowales :) co ma maska do usztywnienia nadwozia ?? ?? czy w twoim aucie maska jest wciskana miedzy blotniki ?? ?? .............

MAJSU 

Wysany: 2007-06-14, 23:56   

Mauser napisa/a:

Mam zamiar sobie sprawić taką z dartstuning ( zta dwururowa), ale do końca nie jestem do niej przekonany . . .
W związku z tym, wybór przynajmniej niezłej rozpórki to nie taka łatwa sprawa . . . ma działać a nie wyglądać . . .

Jeżeli ma działać a nie ładnie wyglądać to lepiej już dać komuś do zrobienia zwykłą meatlową a nie płacić za jakąś podróbkę z Darstunng 3 stówki...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-06-15, 00:30   

Mauser napisa/a:
Mam zamiar sobie sprawić taką z dartstuning

ja taką miałęm i jest OK, ale z tego co pamiętam, to identyczną (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiętam gdzie

gość z darstuning, to straszny żydzioch - wyrwigrosz
i na dodatek niezły ściemniacz

brain69 - usunięty
[Usunity]

Wysany: 2007-06-15, 00:36   

może u ogólnego po otwarciu maski szyba wyskakuje z uszczelką w końcu ma auto ze śląska :D :beer:

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2007-06-15, 05:42   

PioterW napisa/a:
to identyczną (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiętam gdzie
to musisz sobie przypomnieć, jak 2/3 ceny to ile kosztowała??? koło 200???

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-06-15, 08:08   

Nasz kolega Barabus swego czasu spawał rozpórki, robił je na wymiar oryginału i np. u mnie z tyłu siadła na kielichy idealnie bez podnoszenia auta a podobno jakiemuś klientowi sprzedał i brakowału mu 1cm :wow: czyli kielichy zeszły sie do siebie o 1 cm w porównaniu do serii.

W każdym aucie z każdym zawiasem rozpurka nie zaszkodzi a napewno mniej lub bardziej w zależności o twardości zawieszenia pomoże

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-06-15, 16:22   

MAJSU_WuWuA napisa/a:
Mauser napisa/a:

Jeżeli ma działać a nie ładnie wyglądać to lepiej już dać komuś do zrobienia zwykłą meatlową a nie płacić za jakąś podróbkę z Darstunng 3 stówki...

Zwykłą metalową czyli jaką wg Ciebie ( na jaki wzór)?

MAJSU 

Wysany: 2007-06-15, 16:56   

Mauser napisa/a:
MAJSU_WuWuA napisa/a:
Mauser napisa/a:

Zwykłą metalową czyli jaką wg Ciebie ( na jaki wzór)?

Wiem że kolega Nakrętka robi metalowe rozpórki do E30

Cytat:
ja taką miałęm i jest OK, ale z tego co pamiętam, to identyczną (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiętam gdzie

gość z darstuning, to straszny żydzioch - wyrwigrosz
i na dodatek niezły ściemniacz

Sprzedaje niby sprężyny Jamexa a są to jakieś no name`y a rozpórki są ponoć Wiechersa ale też już nie jeden się przekonał że tylko z nazwy...

Hroop 
bokiem blepiej..

Doczy: 14 Cze 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-06-16, 08:10   

Rozpórkę od Nakrętki mam u siebie..
Z konkretów to zdecydowanie mniej sie auto gnie w zakrętach..
Jedyny minus jeśli można to tak nazwać to to że jak wzmocnisz "góre" zawieszenia a dół jest zużyty to przyspiesza jego zużycie (przynajmniej tak jest u mnie, ale i tak planuje remont zawiasu) - nie wiem na ile to zbieg okoliczności na ile prawda ale tak akurat wyszło u mnie..
Generalnie nie ma sie co zastanawiać nawet

Jedyne co w niej zmieniłem to przemalowałem na czarno, siadła bez problemów, pasuje też do is..
Jestem z zakupu zadowolony całkowicie, zwłaszcza że cena rozsądna (z malowaniem mnie koło 150zł wyszło)
Pzdr

Sosen 
BORN TO DRIVE

Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-06-16, 11:31   

coś takiego robił barabus, ja również jestem zadowolony z rzemieślniczej rozpórki, tym bardziej że bez problemu podapasowała pod silnik 3.5 w moim driftowozie.

e36 318ti compact szrotex

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-06-16, 12:30   

ja mam rozporke z Dars Tuning ( sklep z sopotu ), przypasowala idealnie do 3.5l. niby wiechersa czy czegos tam. ale zadnej nalepki nawet nie ma ze to akurat jest tej firmy. podobno specjalnie dla Dars Tuning je robia ( dlatego bez zadnej nalepki ).

MAJSU 

Wysany: 2007-06-16, 13:28   

casus maximus napisa/a:
podobno specjalnie dla Dars Tuning je robia ( dlatego bez zadnej nalepki ).

hehehe DOBRE :spoko:

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-06-16, 13:46   

MAJSU_WuWuA napisa/a:
hehehe DOBRE

tez nie uwierzylem. kit nad kitami. :mg:

jerzy 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Cze 2007
Skd: Brzostek/ koło Jasła
Wysany: 2007-06-16, 23:01   

teraz po przeczytaniu postów ,niech mi ktos powie dlaczego nie montuje się oryginalnie takowych urządzeń[ nie piszcie o kosztach firm ], rzecz druga czy aby strefy zgniotu funkcjonują lepiej-moze ktoś cos dorzuci?--pozdro :arrow: :arrow: :arrow:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: