Wysany: 2007-06-13, 17:12 Rozpórka - czy ona cokolwiek daje ?
Witam
Przed chwilą zaczałem sie zastanawiac czy rozpórka cokolwiek daje.Prosze mi wytłumaczyć na czym polega jej fenomen skoro kielichy do których montuje się rozpórke zawsze są wzgledem siebie w tym samym położeniu.Wiec czy z rozporka czy bez jest tak samo.
Pozdro
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-06-13, 17:22
Pawel735 napisa/a:
skoro kielichy do których montuje się rozpórke zawsze są wzgledem siebie w tym samym położeniu
Wysany: 2007-06-13, 17:24 Re: Rozpórka - czy ona cokolwiek daje ?
Pawel735 napisa/a:
Witam
Przed chwilą zaczałem sie zastanawiac czy rozpórka cokolwiek daje.Prosze mi wytłumaczyć na czym polega jej fenomen skoro kielichy do których montuje się rozpórke zawsze są wzgledem siebie w tym samym położeniu.Wiec czy z rozporka czy bez jest tak samo.
Pozdro
Karoseria samochodu podczas jazdy "pracuje", zwłaszcza na sztywnym zawieszeniu podczas dynamicznej jazdy. Rozpórka pozwala utrzymać fabryczne parametry przednich kielichów, dodatkowo usztywniając nadwozie. Według mnie kolejną jej zaletą jest to, że jak wpadniesz w dziurę jednym kołem to dzięki rozpórce część sił przeniesie się na drugą stronę i po prostu strona która wpadła w dziurę doznaje mniejszego obciążenia.
Powyższe wynika z mojego chłopskiego rozumowania i jeśli napisałem głupoty to proszę znawców tematu o poprawkę.
pozdrawiam
Sosen
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Zgadzam się z przedmówcami ! Najlepiej rozpórkę założyć jeżeli się ma zmienione zawieszenie na bardziej sportowe bo wtedy naprężenia na budzie są większe jak się łupie po dziurach a rozpórka zapobiega "rozklejaniu" się budy... U znajomego który ma naprawdę ekstremalne zawieszenie założenie rozpórek wyeliminowało także skrzypienie plastików w samochodzie...
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-06-13, 19:34, w caoci zmieniany 1 raz
Rozumiem - czyli jednak te kielichy w jakims tam stopniu pracują.
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-06-13, 19:31
cała karoseria pracuje i tak w zasadzie powinno być, tyle, że przy stanie naszych dróg i jednoczesnej ingerencji w zawias auto bardziej jest narażone na trwałe odkształcenia
nawet jak założysz rozpórkę, to ona też będzie pracowała, tylko w o wiele mniejszym zakresie
jak sobie założysz rozpórkę na kielichy i pojeździsz po zakrętach, to powinieneś odczuć różnicę - chyba, że masz pływające zawieszenie (np. miękkie olejowe amory,m enduro itp.), to nie odczujesz tej zmiany twardości ... co nie znaczy, że nie usztywni się karoseria
Jeszcze jedna sprawa - nie wiem jakie były org BMW rozpórki - (były?) ale te ze schnitzera , czy dbilas'a różnią się zupełnie budową od tych które są powszechnie stosowane w autkach. Chodzi o tą część która jest mocowana do kielichów
Pozatym, na forum ostatnio był temat o BMW M20 turbo, i tam na jednym ze zdjęć widziałem jeszcze inny typ rozpórki, która wyglądała baaardzo solidnie.
Mam zamiar sobie sprawić taką z dartstuning ( zta dwururowa), ale do końca nie jestem do niej przekonany . . .
W związku z tym, wybór przynajmniej niezłej rozpórki to nie taka łatwa sprawa . . . ma działać a nie wyglądać . . .
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
duchX [Usunity]
Wysany: 2007-06-14, 22:28
ogólny napisa/a:
Jakby na to nie patrzyć to maska też jest swego rodzaju rozpórkąPawel735 Jeżeli chcesz wiedzieć co daje rozpórka to jest prosty sposób na to aby się przekonać.
Jakiś odcinek przejedż z zamkniętą klapą a potem ten sam z otwartą(tylko pociągni za cięgno- nie uchylaj) Poczujesz róznice!
No teraz to mnie zszokowales co ma maska do usztywnienia nadwozia ?? czy w twoim aucie maska jest wciskana miedzy blotniki ?? .............
Mam zamiar sobie sprawić taką z dartstuning ( zta dwururowa), ale do końca nie jestem do niej przekonany . . .
W związku z tym, wybór przynajmniej niezłej rozpórki to nie taka łatwa sprawa . . . ma działać a nie wyglądać . . .
Jeżeli ma działać a nie ładnie wyglądać to lepiej już dać komuś do zrobienia zwykłą meatlową a nie płacić za jakąś podróbkę z Darstunng 3 stówki...
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-06-15, 00:30
Mauser napisa/a:
Mam zamiar sobie sprawić taką z dartstuning
ja taką miałęm i jest OK, ale z tego co pamiętam, to identyczną (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiętam gdzie
gość z darstuning, to straszny żydzioch - wyrwigrosz
i na dodatek niezły ściemniacz
brain69 - usunięty [Usunity]
Wysany: 2007-06-15, 00:36
może u ogólnego po otwarciu maski szyba wyskakuje z uszczelką w końcu ma auto ze śląska
to identyczną (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiętam gdzie
to musisz sobie przypomnieć, jak 2/3 ceny to ile kosztowała??? koło 200???
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
Nasz kolega Barabus swego czasu spawał rozpórki, robił je na wymiar oryginału i np. u mnie z tyłu siadła na kielichy idealnie bez podnoszenia auta a podobno jakiemuś klientowi sprzedał i brakowału mu 1cm czyli kielichy zeszły sie do siebie o 1 cm w porównaniu do serii.
W każdym aucie z każdym zawiasem rozpurka nie zaszkodzi a napewno mniej lub bardziej w zależności o twardości zawieszenia pomoże
Jeżeli ma działać a nie ładnie wyglądać to lepiej już dać komuś do zrobienia zwykłą meatlową a nie płacić za jakąś podróbkę z Darstunng 3 stówki...
Zwykłą metalową czyli jaką wg Ciebie ( na jaki wzór)?
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
Zwykłą metalową czyli jaką wg Ciebie ( na jaki wzór)?
Wiem że kolega Nakrętka robi metalowe rozpórki do E30
Cytat:
ja taką miałęm i jest OK, ale z tego co pamiętam, to identyczną (bez żadnych zniżek) można kupić za 2/3 tej ceny - tylko nie pamiętam gdzie
gość z darstuning, to straszny żydzioch - wyrwigrosz
i na dodatek niezły ściemniacz
Sprzedaje niby sprężyny Jamexa a są to jakieś no name`y a rozpórki są ponoć Wiechersa ale też już nie jeden się przekonał że tylko z nazwy...
Rozpórkę od Nakrętki mam u siebie..
Z konkretów to zdecydowanie mniej sie auto gnie w zakrętach..
Jedyny minus jeśli można to tak nazwać to to że jak wzmocnisz "góre" zawieszenia a dół jest zużyty to przyspiesza jego zużycie (przynajmniej tak jest u mnie, ale i tak planuje remont zawiasu) - nie wiem na ile to zbieg okoliczności na ile prawda ale tak akurat wyszło u mnie..
Generalnie nie ma sie co zastanawiać nawet
Jedyne co w niej zmieniłem to przemalowałem na czarno, siadła bez problemów, pasuje też do is..
Jestem z zakupu zadowolony całkowicie, zwłaszcza że cena rozsądna (z malowaniem mnie koło 150zł wyszło)
Pzdr
coś takiego robił barabus, ja również jestem zadowolony z rzemieślniczej rozpórki, tym bardziej że bez problemu podapasowała pod silnik 3.5 w moim driftowozie.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
ja mam rozporke z Dars Tuning ( sklep z sopotu ), przypasowala idealnie do 3.5l. niby wiechersa czy czegos tam. ale zadnej nalepki nawet nie ma ze to akurat jest tej firmy. podobno specjalnie dla Dars Tuning je robia ( dlatego bez zadnej nalepki ).
teraz po przeczytaniu postów ,niech mi ktos powie dlaczego nie montuje się oryginalnie takowych urządzeń[ nie piszcie o kosztach firm ], rzecz druga czy aby strefy zgniotu funkcjonują lepiej-moze ktoś cos dorzuci?--pozdro
_________________ jedż z butem ,ale nie na kapciu, mów co myślisz, rób co mówisz