Witam. Chcę ustawić zawory, silnik m20b20, zagazowany. Z tego co wiem mają być ustawione na 0,25mm. Teraz zawory klepią mi że szok, jednak znajomy mechanik twierdzi że jeśli ustawi się je na podaną wartość 0.25mm wtedy są bardziej podatne na wypalenie gniazda. Ile w tym prawdy i jak ustawić luz żeby było ok?? Czy poszczególne zawory mogą być ustawione z różnymi wartościami??(mechanik powiedział mi że trzeba je pomierzyć i jak którys będzie odbiegał od innych to ustawi się go ciaśniej- jego słowa) Proszę o max szybkie i konkretne odp. bo jutro rano chcę to zacząć robić. Dzięki.
Ostatnio zmieniony przez Sebol 2007-07-04, 16:52, w caoci zmieniany 1 raz
houk!
ja mam ustawione na BARDZOOO zimnym silniku, na ciasne 0,30 i jest gicio.
jak miałem na 0,25 "majtało autem na jałowym biegu... to znaczy motor pracował dość nierówno...
jednak z tego co już na tym forum zdołałem wyczytać (a nie raz o "tym" było), to ustawianie zaworów w m20b20 nie jest identyczne...
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-07-04, 17:53
te silniki maja już po kilka km na karku, więc są bardzo różne - jedni ustawiają na 20 inni na 25, a jeszcze inni na 30 - trzeba sobie znaleźć odpowiednią dla siebie przerwę - metodą prób i błędów
U mnie tak jak pisał Bizon najlepiej wypada ciasne 0,3 na całkowicie zimnym silnku. Fakt, że wtedy nieco te zaworki słychać, ale silnik pracuje wtedy najlepiej. Do właściwej regulacji warto się naprawdę przyłożyć, bo szkoda dwa razy niepotrzebnie się z tym bawić.
Napiszcie jeszcze czy macie też zasilanie gazem czy bena??A jak jest z tym wypalaniem gniazd kiedy silnik zasilany jest gazem?? Te wartości ustawień mają wiele do znaczenia wtedy??
Ostatnio zmieniony przez Sebol 2007-07-04, 20:37, w caoci zmieniany 1 raz
Jeśli ustawisz zawory za ciasno, czyli podparte to wtedy rzeczywiście jest większa możliwość, że się łatwiej wypalą (szczególnie na gazie). Z resztą na podpartych zauważysz, że zdecydowanie gorzej będzie pracował silnik ze względu na zmniejszenie się ciśnienia sprężania. W moim przypadku silnik chodzi tylko na benzynie.
Zaworki ustaw wszystkie na 0,25mm.
Regulacji dokonuj na zimnym motorze Najlepiej po nocy (ja tak zawsze robię).
Jeśli chodzi o wypalanie się gniazd zaworowych to przy 0,20 moim zdaniem coś takiego niewystępuje, ale prawdą jest że przy zaciasno ustawionych zaworach istnieje możliwość wypalania się gniazd zaworowych, ponieważ domykanie się zaworu może być zbyt opoznione wstosunku do począdku spalania (chodz wydaje mi się to mało prawdopodobne). Złaszcza na gazie gdy jego temperatura spalania jest wyższa.
Jeśli chodzi o klepanie zaworkow, to przyzwyczaj sie do tego, tak jak pisali przedmowcy klepanie zaworków w M20 to norma. Oczywiscie to powinieno byc bardziej szumienie niz kle kle kle
M20 zawsze ustawiam na 0,25 i jest ok.
Mówię tu o silnikach zasilanych tylko Pb. Z LPG niemiałem doczynienia.
PZDR!
[ Dodano: 2007-07-05, 19:02 ]
Sebol napisa/a:
Czy poszczególne zawory mogą być ustawione z różnymi wartościami??
Nie. Wszystkie powinny byc ustawione tak samo.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-07-06, 14:12
proponuje odrazu spradzic stan dzwigienek zaworowych. jezeli ktoras bedzie wytarta to po ustawienie(na0,25) moze klepac i co bys z nia nie robil to bedzie problem.
Mnie zaworki klepaly bardzo glosno wszystkie jak w zajechanym m40 Bo mechanik ustawil mi na 0.30 Wiec postanowilem sam sie wziasc za nie poszukalem informacji o luzach zaworowych dla tego silnika poswiecilem sobie z rana duzo czasu i ustawilem je tak: ssace na 0.25 a wydechowe na 0.30 po tej regulacji silnik pracuje jak marzenie przepieknie rowno z leciutkim cykaniem Sprawdz kolego stan dzwigienek moze sa bardzo wytarte i wyklepane bo jak tak to bedzie wtedy problem dokladnym ustawieniem.
Ja też miałem taki problem i okazało się że kilka mimośrodów na dźwigienkach do ustawiania zaworów było podklepanych i mimo ustawienia luzu na 0,25 to tak naprawdę było co innego. Trzeba poluzować nakrętkę i sprawdzić na całym obwodzie zwłaszcza tam gdzie naciska na zaworek jest gładko. Jeśli nie jest gładko to trzeba całkiem wyjąć i wymienić na nowe albo starannie wypolerować pilnikiem albo i papierem ściernym i ustawić na nowo. Powinno zadziałać.
ja ustawiłem u siebie zaworki na 0.25mm tak jak fabryka przykazała i jest ok
chodzi równo, nie słychać klepania na gorącym silniku i co najwazniejsze kopyto jest wystarczające