BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Kerscher Carmona 9X16 ET15 problem :(
Autor Wiadomo
SOER 
trzy dwa zero i

Pomg: 1 raz
Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2007-07-12, 17:56   Kerscher Carmona 9X16 ET15 problem :(

Strzeliłem sobie nowe felgi ale jest problem... wszystkie są 9" i maja ET15 na tył podchodzą tylko muszę kupić dłuższe śruby bo one maja taki dziwny patent jak widać na foto ze zmiennym rozstawem i seryjne śruby są o 1cm za krótkie to nie problem OK, ale z przodu nie wchodzą bo zacisk przeszkadza i chyba muszę kupić dystanse z 20mm ale wtedy będzie ET-5 będzie strasznie wystawać :( .. dokładnie nie wiem czy muszę kupić 15 czy 20 mm może 17... wiem ze maja rant 10cm a Borbet A 9" ma 8cm. Znalazłem na e30.de takie felgi ale z przodu ma 7,5" .. Wydałem na nie z oponami trochę kasy wiedz nie chciałbym ich trzymać w domu..

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Ostatnio zmieniony przez SOER 2007-07-15, 16:38, w caoci zmieniany 5 razy  

Pablo325i 

Pomg: 3 razy
Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Borken DE / Warszawa
Wysany: 2007-07-12, 18:16   

a ile beda wystawac?? zalozyles?? jak nie to zmierz dokladnie

ps. ja lekko nie na temat
Twoje fele sa firmy Kerscher, a ja mam w kompie od M20B25 chip tej firmy, jest napis :D
wiesz cos wiecej o tej firmie?? widze ze ma rozmach hehehe

gg 3777982

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-07-12, 20:25   

Soer , ale na przod wystarczy ze dasz dystans 5 mm i bedzie git. bylo to juz walkowane na forum. pamietaj aby dystans mial kolnierz.z et10 nie bedzie tragicznie tylko dobra gleba by sie przydala. kola pojda w negatyw i gora kola sie schowa.
do wystajacych 9x16 trzeba sie przyzwyczaic. odkop moj temat jak podobnie opisalem moje. teraz juz mi malo i mysle o dolozeniu dystansow po 5 i 10mm :]

[ Dodano: 2007-07-12, 20:30 ]
a tak poza tym to wyjebiste sa te Kerschery :spoko:
i felgi i stan opon :spoko:

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-07-12, 20:33   

moze ktos wrzucic foto E30 na kerscherach :?: :D

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Menel 

Wysany: 2007-07-12, 21:00   

maja szerszy parapet nic Borbet A, lepsze bardziej plaskie ramiona i bardziej oryginalny dekiel.. no i mniej tego jezdzi.

SOER 
trzy dwa zero i

Wysany: 2007-07-12, 21:58   

Wiem że do zamontować Borbet A 9X16 z przodu wystarczy dystans 5mm.. po tych fotach Menel co wstawiłeś i jak zobaczyłem ze z przodu nie wygląda jakby ET było z -5 wkurzyłem sie i jeszcze raz przymierzałem koła i nic nie da rady ale przymierzyłem Borbet 9" przykręciłem elegancko tylko lekko trze o zacisk i faktycznie dystans 5mm na pewno by wystarczył ale tych Kerscherów nie przykręcę jak borbetow nie dojda mi brakuje z 2cm przyglądałem sie od środka czym rożni sie od borbetow i nie widzę za dużo... o co tu chodzi ?.. może ktoś z Poznania i okolić ma dystanse jakieś obojętnie ile mm żeby przymierzyć ?? :help:

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2007-07-12, 22:18   

Mój kumpel z Poznania ma takie felaszki, ale z przodu ma 7.5".... z tego co mówisz wynika że felgi nie chcą się zmieścić bo trą o zacisk.... to nie to samo co w borbetach .... bo w borbetach przy et 15 felga trze ale nie o zacisk tylko o goleń !! wiem bo miałem :roll:

A tobie trze o zacisk, i nic z tym nie zrobisz.... a jak dasz 20mm dystans to będzie total kupa.... bo 9x16" z et15 już dość mocno wystaje w stosunku do tyłu, a teraz jak dasz 20mm dystans to będzie total lipa.... jak terenówka .... tył schowany a przód będzie wystawał sporo za dużo. polecam ci poszukać kogoś i się wymień dwoma

tak wygląda u kumpla

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

SOER 
trzy dwa zero i

Wysany: 2007-07-12, 22:35   

To jak o co tu chodzi to dlaczego na fotach które wkleił Menel wszystko jest si ? czy np. w 4-cyllindrówkach jest inny zacisk czy jak ?

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2007-07-12, 23:07   

SOER napisa/a:
To jak o co tu chodzi to dlaczego na fotach które wkleił Menel wszystko jest si ? czy np. w 4-cyllindrówkach jest inny zacisk czy jak ?

A tego to ja nie wiem, to ty powiedziałeś że felga ociera ci o zacisk i dopiero po podłożeniu 20mm znika ten problem.

Menel 

Wysany: 2007-07-12, 23:07   

ta czarna coupe ma chyba zwykle przednie blotniki, reszta ma lekko poszerzone..napewno ta cabrio.

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2007-07-12, 23:10   

Menel napisa/a:
ta czarna coupe ma chyba zwykle przednie blotniki, reszta ma lekko poszerzone..napewno ta cabrio.

... no to już wiesz SOER dlaczego to się zmieściło, bo na moje oko to nawet czarna ma poszerzone nadkola ;/

Menel 

Wysany: 2007-07-12, 23:17   

tu widac ze przednie ranty sa tylko mocno rozgiete ale bez rozgiecia duzo by nie wystawalo :

ta coupe 320 ma seryjne ranty :

wiec moze masz jakies wieksze,grubsze zaciski/hamulce ?

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2007-07-12, 23:24   

Są dwie możliwości :mg:

1. źle obliczyłeś grubość dystansu.... bo przykładanie na oko koła do piasty nie jest miarodajne :wink:

2. albo masz jakieś dziwne zaciski bo aż mi sie nie chce wierzyć że to nie chce wleźć

zapytałbym się kumpla ale akurat baluje nad morzem.... jutro zadzwonie do niego i postaram się czegoś konkretnego dowiedzieć.... bo on i jego kumpel mają kerchery... być może robili takie przymiarki i wie coś więcej

Menel 

Wysany: 2007-07-12, 23:43   

dorwij Soer jeszcze ze dwoch kumpli i sprawdz jak u nich beda lezec twoje Kerscherki :]

High-Tech 
///HTT

Pomg: 2 razy
Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2007-07-13, 07:27   

:x TO MIAŁY BYĆ MOJE FELE, ale widocznie lepiej się z typem ugadałeś.

Pozdro.

Fele kozak :spoko:

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2007-07-13, 09:16   

jest bardzo prosty sposób jak organoleptycznie zbadać sobie grubość dystansu :
potrzebne ci będą dłuższe śruby i duzo podkładek . przykręcasz felgę na 2 śrubach dodając pod felgę podkładki do momentu az przestanie trzeć. wtedy suwmiarka robisz pomiar grubości podkładek i masz wynik minimalnego dystansu jaki ci będzie potrzebny (u mnie do brockow b1 wyszło 6 mm a dystans zrobiłem 7 mm - tez tarło o zacisk hamulca ) nie wiem jaki jest otwór centrujący w kercherach ale na zamówienie możesz sobie wykonać minimalnej grubości dystans od razu z centrowaniem dopasowanym do otworu w feldze.

pozdrawiam wrona

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-07-13, 12:20   

SOER napisa/a:
czy np. w 4-cyllindrówkach jest inny zacisk czy jak ?

Tak w 4-ro cylindrówkach jest mniejszy zacisk bo tarcze są węższe bo są lite, a w 6-cio cylindrówkach jest większy zacisk bo tarcze są grubsze, wentylowane. Różni się też grubość amortyzatora, o ile dobrze pamiętam to odpowiednio 45mm i 51mm.

Kiedyś przymierzałem AZEV "A" 9 cali z et15 i nic nie tarło, tylko że wystawały trochę na zewnątrz.

BMW Klub Podbeskidzie

Menel 

Wysany: 2007-07-13, 12:52   

z tym ze Soer ma 320 wiec taka jak wkleilem z seryjnymi rantami. niemcowi weszlo to Soerowi tez powinno.

SOER 
trzy dwa zero i

Wysany: 2007-07-13, 17:58   

High-Tech napisa/a:
:x TO MIAŁY BYĆ MOJE FELE, ale widocznie lepiej się z typem ugadałeś.

Pozdro.

Fele kozak :spoko:

heh, może za mało mu dałeś lub nie chciało mu sie wysyłać ja odebrałem osobiście 250km zrobione i felgi moje :mg:

BARABUS napisa/a:
zapytałbym się kumpla ale akurat baluje nad morzem.... jutro zadzwonie do niego i postaram się czegoś konkretnego dowiedzieć.... bo on i jego kumpel mają kerchery... być może robili takie przymiarki i wie coś więcej

Wielką proźbe miałbym do Ciebie BARABUS żebyś sie dowiedział :prosze:

wrona napisa/a:
nie wiem jaki jest otwór centrujący w kercherach ale na zamówienie możesz sobie wykonać minimalnej grubości dystans od razu z centrowaniem dopasowanym do otworu w feldze.

Otwór ma 72,5 ale chyba taniej zamówić i od reki będzie mi 57,1 i założę pierścienie na dystanse.

Dzięki Menel za te foty są budujące i wiem ze muszę te felgi jakoś upchnąć jak niemiec wsadził to i ja wsadzę :lol:

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2007-07-14, 07:59   

Witam, a więc tak, gadałem wczoraj z kumplem... on mówi że rzeczywiście jest taki problem w tych felgach.... nawet przy 7.5x16" ! Bo stopa felgi obciera o zacisk ;/ Powiedział mi że on nie ma przy tych 7.5x16" dystansu, ma tam ET20.... i delikatnie przycierało..... aż sie wydarło :lol: , ale mówił ze 5mm wystarcza !!
Różnicy miedzy 7.5x16 a 9x16" nie ma wcale, bo stopy mają takie same, tylko rant i bęben jest szerszy o niecały jeden 1" w każdą stronę :)

Więc nawet jakbyś miał 7.5x16" to i tak będzie ci lekko ocierała o ten zacisk bo felga ma po prostu taką konstrukcję.
Pożycz od kogoś taki dystans (5mm) albo podłóż tak jak mówił Wrona podkładki ale pod wszystkie śruby (bo jak podłożysz pod dwie to felga nie będzie równo dolegać do piasty i będziesz miał błędne odczucia :roll: ) i zobaczysz co i jak, bo przymiarki w stylu przykładania felgi na oko nigdy nie wychodzą.... to sie wydaje że musi byc 20mm a pewnie 5 załatwi sprawę. \

Mam nadzieje ze pomogłem, musi pasić i koniec.... a jak dalej będzie obcierać to spoleruj delikatnie zacisk.... w końcu tu pewnie chodzi o mikrometry :lol:

kemot324 

Wysany: 2007-07-14, 10:55   

Pod uwagę trzeba też wziąć grubość tarczy i klocków, jak będą nowe to będzie bardziej tarło, a jak zużyte to mniej :)

BMW Klub Podbeskidzie

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2007-07-14, 11:10   

kemot324 napisa/a:
Pod uwagę trzeba też wziąć grubość tarczy i klocków, jak będą nowe to będzie bardziej tarło, a jak zużyte to mniej :)

.... mniej czy bardziej :roll: jak obszlifujesz 2-3mm w miejscu gdzie trze to nic się nie stanie zaciskowi.... bo czasem zardzewniałe mają większe ubytki, walcz z tym i dawaj foty na Kerszerach 8-)

kemot324 

Wysany: 2007-07-14, 12:01   

Ale zauważ że pomiędzy bardzo zużytymi klockami i tarczami a nowymi jest różnicy dobre 5mm.
Kiedyś mój tata w e30 miał na zimówkach jedną stalówkę z VW 14", wszystko pasowało bez problemu, dopóki nie wymienił klocków i tarcz na nowe, po założeniu felgi nie dało się nią obrócić bo opierała się na zacisku, który się rozszerzył przy nowych częściach. Felga wylądowała na tyle. Tutaj koledze SOER jedynie chyba zostaje założyć dystans, pytanie tylko jaki?

BMW Klub Podbeskidzie

Ostatnio zmieniony przez kemot324 2007-07-14, 12:03, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil328 
WWW. FELGEN-MAN. PL?

Doczy: 30 Maj 2006
Skd: lublin
Wysany: 2007-07-14, 18:25   

tez mam kerscher 9jj i tez mi trze o zacisk. Mysle ze 5mm jest wystarczajaco zeby ci nie tarlo. Ja zakladam 12mm bo chce uzyskac negatyw. Z tylu dam jeszcze wiecej zeby bylo jeszcze szerzej. Mam et35

SOER 
trzy dwa zero i

Wysany: 2007-07-14, 20:14   

kamil328, Masz na wszystkich ET35 i założyłeś na przód bez dystansu :wow: ?? , jutro pojadę do castoramy kupie jakieś śruby i podkładki i będę mierzył.. Bo nie popuszczę :mg: a z tym co Barabus napisałeś o zeszlifowaniu trochę zacisku to nie jest głupie nawet kupić dystanse jak najmniejsze i jeszcze zeszlifować.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: