Wysany: 2007-07-27, 00:23 Niepokojące objawy na autostradzie
Tydzień temu jadąc autostradą pomyslałem że trzeba sprawdzić v/max mam silnik m20b20
więc zaraz przy wjeździe na autostrade redukcja 3 i do odcinki.. wbijam 4 i oczekuje odcięcia (obrotomierz nie działa) na prędkościomierzu 185km/h i więcej niechce jechać pomyślałem że już odcięcia nie będzie i wbijam 5 a ona zwalnia do 180km/h i więcej nie poleci . Silnik był wymieniany zanim ją kupiłem przy ostrym katowaniu oleju nic nie ubywa nie dymi pracuje równo silnik sprawnie wkręca się na obroty. Ogólnie wydaje mi się że jest słaba jak na 129km. Trzeba go ciągać na wysokich obrotach żeby jechać a w 5 osób to cały czas pełny gaz żeby normalnie jechać . Nie wiem czy poprostu 2.0 tak chodzi ??poprzednio miałem audi 1.8 112km i była żwawsza lepiej reagowała na dodanie gazu.
Czy możliwe że wina jest w wydechu ? ponieważ mam pojedyńczą rure od kolektora ? kolektro->pusta puszka->przelotowy. Troche mnie zaniepokoiły objawy na autostradzie i wydaje mi się że raczej jest coś nie tak... Może jakieś pomysły ?
A czy silnik pracuje równo? Nie prycha na niskich obrotach gdy jest zimny? Jak wyglądają świece? Zaraz będzie pełno pomysłów, ale lepiej szukać więcej objawów. Czy praca na biegu jałowym jest równiutka?
Gr390R-no to faktycznie kiepściutkie wyniki.Ja swoim touringiem zgazowanym ciupałem ponad 190km/h i jeszcze czułym że może jechać szybciej-tylko gdzie?
na wyższych obrotach czuć że lepiej przyśpiesza
przy przyśpieszaniu nie ma różnicy czy mam pół gazu czy cały dopiero na wyższych obrotach jest różnica między połową gazu a całym przepływomierz ?
[ Dodano: 2007-07-27, 14:32 ]
Mam koła 225/45/17 ale nie sądze żeby przez nie tak zamulało ?
_________________ E34 520i
E30 325e powered by DINAN & S-25%
E39 528iA - M Technic
silnik na jałowo wkręca się dobrze nie ma jakiś stęków... Musze sprawdzić faktycznie dolot... a jeżeli to wina kabli to dają za małą iskre ? bo przecież jakby niechodziła na wszystkie gary to by było słychać
E39 528iA - M Technic
na pewno rowne, zeby nie bylo roznic pomiedzy poszczegolnymi cylindrami, a co do wartosci to niech sie wypowie ktos bardziej obeznany, bo dokladnie nie pamietam
ale rowniez stawialbym na dolot
_________________ --------------------
pozdrawiam
--------------------
Oskar
Ostatnio zmieniony przez oskar112 2007-07-27, 18:41, w caoci zmieniany 1 raz
1. Sprawdziłem wszystko to co było napisane na forum i dalej nie działa... straciłem chęci żeby dalej szukać ale jednak trzeba się za to wziąść
2. Wymieniłem filtr ale gumy nie sprawdziłem
3. ...
4. A4
Auto dopiero będe miałw poniedziałek więc będe sprawdzać a jeszcze raz zapytam czy może też ją zamulać ten pojedyńczy wydech ?
E39 528iA - M Technic
wiem przesada przód 215
na tył założyłem 225 bo miałem można powiedzieć że za darmo, ale chce zmienić na 205 tylko jeszcze musze sprawdzić jak to na feldze będzie wyglądać
E39 528iA - M Technic
Dobry żart z tymi kołami. Zostaw je na swoim miejscu bo niewiele to zmienia, szczególnie jeżeli idzie o vmax.
dlaczego niby zart przeciez tak szeroka opona stawia o wiele wiekszy opor od powiedzmy to normalnej szerokosci opony jaka jest przeznaczona do tego samochodu
wystarczy nawet spuscic powietrza z koł i samochód na pewno nie osiagnie takiej samej predkosci jaka by osiagnal na normalnie napompowanych - po prostu opory toczenia sa juz za duze ...
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Bez przesady, mialem 320i i nie przypominam sobie jakichkolwiek problemow z rozpedzeniem jej do 200. Co prawda na oponach 205/55R15 czyli sporo mniejszych, ale mysle ze V-max = 185 km/h to nie jest norma dla tego silnika, nawet na takich kapciach.
1 pytanko: ten samochod jest zagazowany czy nie?
Nieprawda, opony toczenia mogą być nawet mniejsze. Najbardziej zależy to od mieszanki, kształtu bieżnika i w dużym stopniu również budowy opony. Poza tym współczynnik tarcia nie zależy od powierzchni tylko od siły nacisku i współczynnika tarcia jak wiesz z fizyki. W oponie nie chodzi tylko o tarcie to zewnętrzne, ale także, a nawet przede wszystkim tarcie miedzycząsteczkowe (w gumie). Energia zmienia się w ciepło wewnątrz materiału ponieważ opona jest ugięta i to ugięcie przetacza się ogromną ilość razy wokół osi obrotu koła Poza tym ile razy można zaobserwować jak się kupuje nowy model opon w tym samym rozmiarze co poprzednio i zmienia się wszystko łącznie z ekonomiką. Co do spuszczenia to się zgadzam, rosną opory.
Nieprawda, opony toczenia mogą być nawet mniejsze. Najbardziej zależy to od mieszanki, kształtu bieżnika i w dużym stopniu również budowy opony. Poza tym współczynnik tarcia nie zależy od powierzchni tylko od siły nacisku i współczynnika tarcia jak wiesz z fizyki. W oponie nie chodzi tylko o tarcie to zewnętrzne, ale także, a nawet przede wszystkim tarcie miedzycząsteczkowe (w gumie). Energia zmienia się w ciepło wewnątrz materiału ponieważ opona jest ugięta i to ugięcie przetacza się ogromną ilość razy wokół osi obrotu koła Poza tym ile razy można zaobserwować jak się kupuje nowy model opon w tym samym rozmiarze co poprzednio i zmienia się wszystko łącznie z ekonomiką. Co do spuszczenia to się zgadzam, rosną opory.
Piotr_1 to dlaczego nie jezdzisz na oponach 135 tylko na szerszych z fizyki i nie tylko wiem duzo i wiem ze współczynnik tarcia to jedno a przyczepnosc to drugie
poza tym jak sie czyta to co napisales to masło maslane.wsółczynnik zalezy od współczynnika
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Wcale nie. Jeżeli bloczek metalowy na przykład ześlizguje się po równi pochyłej, to jego przyspieszenie nie zależy od wielkości bloczka tylko od współczynnika tarcia dla materiałów i jego ciężaru. Na oponach szerszych jeżdżę ale nie szerszych niż 205, a czasem nawet 185. Dla każdych warunków jest pewne optimum. Wąska opona duże ciśnienie (nacisk na powierzchnię), szeroka opona niski nacisk na powierzchnię. Teoretycznie powinno być tak samo ale nie jest, ponieważ przy ostrym starcie na przykład w wąskiej oponie energia jest tak duża na powierzchnię że guma w jakiś sposób nie jest tego w stanie przenieść. A szeroka przeniesie bo jest mniejsza energia na jednostkę powierzchni i granica nie zostaje przekroczona. Każda nawierzchnia jest inna, nawet asfalt. Ale mówimy o ekonomicznej jeździe. A jak widać zjawiska są zbyt skomplikowane żeby uprościć to w ten sposób że szersza opona = większe spalanie.