BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
elelktryczne lusterka e30
Autor Wiadomo
Smykoo 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Gru 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-08-01, 09:35   elelktryczne lusterka e30

Witam

Sprawdzalem kostke w drzwiach ok, luterka tez ok ale elektryka dalej nie dziala.

Mysle, ze zle umiescilem kable te w kostce w drzwiach (moze ktos wie, gdzie dokladnie jaki kolor powinien byc).

Mam tez problem ze swiatlem wewnetrznym nad drzwiami. Sprawdzalem zarowka ok ale nie swieci, mimo ze jeszcze 2 tyg wczesniej bylo ok...

danke za pomoc

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-08-01, 09:41   

Co do lusterek to może sprawdz bezpiecznik i sterowanie ; ] kostki nie da się źle podpiąć.
A światło w kabinie, światło świeci jak otworzysz inne drzwi niż tylko kierowcy? Może czujnik krańcowy jest walnięty, jak się zaświeci to wykręć go i przeczyść.

E30 + E91

Smykoo 

Wysany: 2007-08-01, 09:55   

Cypisek napisa/a:
Co do lusterek to może sprawdz bezpiecznik i sterowanie ; ] kostki nie da się źle podpiąć.
A światło w kabinie, światło świeci jak otworzysz inne drzwi niż tylko kierowcy? Może czujnik krańcowy jest walnięty, jak się zaświeci to wykręć go i przeczyść.

Nie dawno swiecilo, a teraz nie wazne w jakim jest polozeniu i tak nic nie swieci. Wyjalem je, przeczyscilem kabelki i nic (chodzi o to swiatlo nad pasazerem).

Gdzie jest ten czujnik krancowy...?

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-08-01, 09:59   

Smykoo napisa/a:

Czujnik krańcowy jest pod albo nad tym ogranicznikiem otwierania drzwi, taki jajowaty kawałek plastiku z wystającym dzyndziem, właśnie tym dzyndzlem trzeba poruszać, jest on na sprężynce, potrafi się zepsuć albo zatrzeć.

to jest akurat z tyłu, z przodu jest taki sam, jak otworzysz drzwi to zobaczysz

AAAA chodzi tylko o stronę pasażera hmmmmmmmm to źle ci mówię. To jak to w końcu jest? otwierasz drzwi i zapala się tylko ze strony kierowcy czy jak?

E30 + E91
Ostatnio zmieniony przez Cypisek 2007-08-01, 10:05, w caoci zmieniany 2 razy  

Smykoo 

Wysany: 2007-08-01, 10:13   

Cypisek napisa/a:
Smykoo napisa/a:

Czujnik krańcowy jest pod albo nad tym ogranicznikiem otwierania drzwi, taki jajowaty kawałek plastiku z wystającym dzyndziem, właśnie tym dzyndzlem trzeba poruszać, jest on na sprężynce, potrafi się zepsuć albo zatrzeć.

Obrazek

to jest akurat z tyłu, z przodu jest taki sam, jak otworzysz drzwi to zobaczysz

AAAA chodzi tylko o stronę pasażera hmmmmmmmm to źle ci mówię. To jak to w końcu jest? otwierasz drzwi i zapala się tylko ze strony kierowcy czy jak?

Dokladnie tak. Otwieram drzwi i swieci tylko od strony kierowcy. Sprawdzalem ten czujnik jest git. Nawet psiknalem wd 40. Nadal nie swieci. Wyjalem ja, bo myslalem, ze moze te plaszki po przesunieciu cypka nie dotykaja do zarowki ale wszystko jest elegancko i wyglada identycznie jak od strony kierowcy. Elektryka w starych autach to jednak zagadka... ;/

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-08-01, 10:39   

Zamień lampki lewą z prawą. Sprawdz na stronie pasażera czy nie ma + czy nie ma -, dla ułatwienia powiem ci że lampki są sterowane minusem

E30 + E91

Smykoo 

Wysany: 2007-08-01, 10:51   

Cypisek napisa/a:
Zamień lampki lewą z prawą. Sprawdz na stronie pasażera czy nie ma + czy nie ma -, dla ułatwienia powiem ci że lampki są sterowane minusem

Spoks. Sprawdze i zobaczymy.

danke

Grucha Jr 

Pomg: 4 razy
Doczy: 20 Lut 2006
Skd: Warszawa/Raszyn
Wysany: 2007-10-03, 16:14   

Podepne się pod temat... Nie działają elektryczne lusterka! Same lusterka są ok bo podłączałem na krótko i silnikczki kręcą. Mógłby ktoś sprawdzić jakie kolory kabelków gdzie sa podłączone pod kostkę?? Daje rysunek poglądowy kostki patrząc "od tyłu":

Który z nich to prąd a który masa?? Będę wdzięczny za pomoc :)
Ostatnio zmieniony przez Grucha Jr 2007-10-03, 16:17, w caoci zmieniany 1 raz  

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-10-03, 16:17   

Masa jest zawsze brązowa. Reszte musisz sprawdzać miernikiem sprawdzając kiedy i na jakim przewodzie pojawia się napięcie.

Pozdrawiam

Grucha Jr 

Doczy: 20 Lut 2006
Skd: Warszawa/Raszyn
Wysany: 2007-10-03, 16:20   

Tylko chodzi o to że kiedys wyjąłem te kabelki od kostki i nie wiem który gdzie musi teraz być... Jakby ktoś zerknął jak ma u siebie i napisał jaki kolor pod króry numerek to byłoby super! A który to prąd??

[ Dodano: 2007-10-03, 23:42 ]
Już mam schemacik połączeń więc jutro dalsza część walki z lusterkami... :) Może komuś się przyda:

Dobra rozwiązałem część problemu... Nie było masy! Teraz jest już prąd i masa ale jak chce przestawić lusterko to wywala bezpiecznik ;/ Mam 2 przełączniki i raczej oba są ok, więc gdzie jest problem??
Ostatnio zmieniony przez Grucha Jr 2007-10-04, 20:41, w caoci zmieniany 1 raz  

misza 

Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2010-05-01, 17:21   

Odgrzewam kotleta!

Nie działały mi lusterka, sprawdziłem bezpiecznik w pierwszej kolejności - wywalony, wymieniłem na nowy, sprawdzam czy działają to go wywaliło, ustawiłem kable w/g schematu powyżej i działa lewe prawidłowo a prawe tylko na zewnątrz się odchyla, przy próbie cofnięcia coś pstryka w lewym lusterku!
i tu moje pytanie o co może chodzić z tym pstrykaniem w lewym kiedy mam ustawione na prawe?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: