BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Za niskie obroty i nierówna praca silnika, episode II.
Autor Wiadomo
maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2007-08-01, 18:34   Za niskie obroty i nierówna praca silnika, episode II.

Pozwolę sobie odświeżyć temat (http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=23844), bo już mnie "truskawkowica"( :lol: ) bierze. Tak jak na początku napisałem, rozłupałem wtyczkę, która łączy m. in. kable od zasilania wtrysków. Ale nie tylko, bo jest tam też kabel od czujnika temperatury cieczy chłodzącej. No więc okazało się, że gdy czujnik ten jest rozpięty (nieważne, czy w tym miejscu, czy wyjmę wtyczkę z gniazda w samym czujniku), to właśnie wtedy obroty stoją na 740-750. Tyle że auto wtedy nie chce zapalić (ale pracuje elegancko). Gdy czujnik temperatury jest podpięty, obroty na zimnym są w miarę ok, gdy kawałek przejadę - silnik zaczyna bulgotać, telepać i w ogóle, brzydko chodzić, nie jak R6. W miarę rozgrzewania się praca się stabilizuje (w miarę), ale obroty są cały czas za niskie - ok. 600 rpm, góra 650. Czasami telepie.

Byłem na diagnostyce, komp nie pokazał żadnych błędów. Lambda (ponoć) sprawna, przepływka też, filtry czyste, dolot szczelny (tak mi się wydaje), niedawno wymieniłem kopułkę rozdzielacza, palec jest w dobrym stanie. Wymieniłem też świece na dedykowane do tego silnika (BOSCH W8LCR). Pompa paliwa ok, regulator ciśnienia też (sprawdzane w warsztacie).

Kiedyś, gdy podpiąłem się na stacji do analizatora spalin, diagnosta się śmiał, że "ona to na powietrzu chodzi". I w sumie gdy wyjąłem świece, na których jeździłem do tej pory, był na nich lekki, białawy nalot.

Czy możliwe, że przepływomierz jest rozregulowany?

Czy szanowni Koledzy mają może jakieś pomysły? Tak mnie to zjawisko już wkurr...rza, bo autkiem mi się w sumie bardzo dobrze jeździ, tylko te wolne obroty psują przyjemność.

Niestety, w mojej okolicy nie ma dobrych speców od BMW czy też w ogóle od mechaniki/elektryki pojazdu (chyba że są - proszę o namiary ), dlatego nie mam do kogo za bardzo się o pomoc zwrócić.

Tommec 
Mietko

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2007-08-01, 19:17   

W swoim m20b20 miałem dokładnie takie same objawy, wymieniłem już cały !! ! osprzęt silnika. Nie ruszałem tylko bloku i głowicy. Kilkakrotnie były przeprowadzana różne regulacje i eksperymenty. Wiele razy wałkowałem temat na tym forum. I nic. Auto jeździ z takim defektem już 3 lata.

maaaad 

Wysany: 2007-08-01, 21:20   

A to z czujnikiem temperatury też tak samo było u Ciebie? Wymieniałeś komputer? Sprawdzałeś, czy gdzieś na kablach zwarcia nie ma?

Tommec 
Mietko

Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2007-08-01, 21:55   

Tego myku z czujnikiem to raczej nie kojarzę (bo w ten sposób co Ty nie sprawdzałem), ale sam czujnik i wiązkę oraz sterownik silnika przekładałem. Tak naprawdę to nie wymieniałem wtryskiwaczy na nowe, tylko używane i z 18 sztuk jakie miałem tylko 2 robiły wzorową mgłę.

maaaad 

Wysany: 2007-08-01, 22:49   

No właśnie, bez czujnika silnik chodzi ładnie. Nic, czekam na jeszcze jakieś podpowiedzi, sam też chyba poeksperymentuję ;)
Tak czy inaczej, dzięki za odpowiedź :beer:

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-08-02, 20:47   

A mierzyłeś ten czujnik? Co pokazuje przyrząd?

maaaad 

Wysany: 2007-08-03, 13:01   

No właśnie myślałem, że to może czujnik padnięty, chociaż wskazywał prawidłowy opór (nie pamiętam już, ile), ale na wszelki wypadek wymieniłem czujnik na nowy i brak jakiejkolwiek zmiany.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-08-03, 13:24   

Nie wiem czy to coś ma do tego ale ja walcze ze swoim m20 już długo, jede pokolei i jestem na etapie czujnika położenie przepustnicy, jak go wymieniłem i ustawiłem to obroty sie ustabilizowały i został mi tylko problem dziury po wciśnięciu gazu

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

///M///
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Cze 2006
Skd: wawa
Wysany: 2007-08-04, 07:10   obroty...........

to ja powiem wam , że miałem kłopoty właśnie z obrotami na biegu(automat) i to była sprawa podciśnienia paliwa sprawdź te przewody bo one lubią sparcieć i wtedy są kłopoty trzęsie fura i takie tam przygody.

Niby nic a takiego dymu narobiły że już się miałem wieszać :lol:

jerzy 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Cze 2007
Skd: Brzostek/ koło Jasła
Wysany: 2007-08-04, 11:41   

-u mnie bylo podobnie ,z tym że spadł mi węzyk podciśnienia całkiem,do tego stopnia było żle ze na zakrecie raz mi zgasł i po wspomaganiu, myślałem że jajo znise, do Debicy, do gaziarza, cuda nikt nie zauważył przyczyny dopiero misiek z BKP , zrobił zdjęcie i rozjaśniło mi pałę", węzyk w moim modelu wchodził do czujnika bodajze temp. nagrzewnicy, [koło serwa]poobcinałem konce tego przewodu i osadziłem mocniej i RAJ" na ziemi-koniec z z niskimi obrotami, radziłbym posprawdzać podciśnienie ,wszystkie przewody które macie w swoich silnikach,być moze?!, po zimie wszystkie opaski są do dokręcenia ,to tez radze posprawdzac-pzdr :arrow: :arrow: :arrow:
Ostatnio zmieniony przez jerzy 2007-08-04, 11:43, w caoci zmieniany 1 raz  

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-08-04, 11:55   

Moim zdaniem to lambda. Pewnie źle odczytuje albo grzałka na niej nie działa. Są naprawdę śpece co sprawdzają sondę omomierzem :lol: (tak się nie da) Jeżeli to grzałka to spróbuj zobaczyć czy po przekatowaniu jak sonda ma szansę się nagrzać, to czy zaczyna działać poprawnie. Zgadzałoby się ponieważ na zimnym silniku komp nie odczytuje lambdy, a gdy czujnik temp nie działa też pewnie nie odczytuje lambdy i jedzie na ustawieniach domyślnych tak jak na zimnym. Tutaj masz jak się sprawdza sondę, o żadnej diagnostyce komputerowej nie ma mowy. Najlepiej we dwie osoby żeby jedna dodawała gazu. Silnik musi być dobrze rozgrzany. Woltomierzem: http://hosting.data.bg/bm...l%20systems.pdf

strona 2 i 3 (oxygen sensor). Jak coś to jestem na bierząco bo wczoraj założyłem nową sondę i wszystko pięknie zaczęło chodzić :)
E30 M332 1991........ ....U__________\
Ostatnio zmieniony przez Piotr_1 2007-08-04, 12:03, w caoci zmieniany 2 razy  

maaaad 

Wysany: 2007-08-04, 13:45   

Też mi się tak wydaje, że to może być lambda, ale póki co, muszę poczekać bo zrzuciłem kolektor ssacy i będę wymieniał uszczelki, które dojadą niestety dopiero w poniedziałek :/ Jedna z uszczelek (ta podwójna) była pęknięta na odmie, ponadto zużyte są oringi od odmy właśnie. Powymieniam - zobaczymy.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-08-04, 20:45   

Lord Lukasz napisa/a:
Nie wiem czy to coś ma do tego ale ja walcze ze swoim m20 już długo, jede pokolei i jestem na etapie czujnika położenie przepustnicy, jak go wymieniłem i ustawiłem to obroty sie ustabilizowały i został mi tylko problem dziury po wciśnięciu gazu

taka dziura robi sie jak przepływka jest odłaczona :)

robiłes reset kompa :?:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-08-05, 12:25   

Dziura - rozumiem ze po gwałtownym dodaniu gazu silnik jakby chwile myśli "zachłyśnie się " powietrzem i potem dopiero wchodzi na obroty? U mnie to raz się zdarza a raz nie, na zimnym jakby bardziej odczuwalne to jest . . .

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-08-05, 12:56   

no to po kolei:

Odpiecie czujnika temperatury powoduje blad w sterowniku i komputerek zaczyna lac wiecej paliwka tak jak na ssaniu - a zeby to paliwo sie spalilo silnik krokowy automatycznie podnosi obroty - zeby silnik zassal sobie wiecej powietrza.

Piszesz ze po odpaleniu jest ok - a jak troche sie motor zagrzeje to zaczyna nierowno chodzic - na twoim miejscu sprawdzilbym nastepujace rzeczy:
= kompresje
- szczelnosc uszczelniaczy zaworowych
- ustawienie luzow zaworowych

W przypadku mojego I m20 winowajca byl wytluczony walek rozrzadu - bardzo ciezko bylo porpawnie wyregulowac zawory ale w koncu po 2 dniowej walce fachowiec z miejscowego bosch service wyregulowal je tak ze autko slicznie zaczelo chodzic na PB. Dodam jeszcze ze kazal do silnika zalozyc stary osprzet odpowiadajacy za iskre (jeszcze orygonlany) bo po pomierzeniu nowego - POWERTECH i podobne firmy ktory siedzial u mnie zlapal sie za glowe :D nic nie dopowiadalo wymogom producenta,

P.S. masz gaz ?? Jesli tak to napisz jak auto zachowuje sie na gazie - bo jezeli chodzi idelanie rowno to problem bedzie lezal w zasilaniu autka w benzyne - np zapchane wtryski.

maaaad 

Wysany: 2007-08-05, 16:16   

Gazu nie posiadam.
Kompresję sprawdzałem i na wszystkich garach jest ładna, tylko na 5 troszkę słabsza, ale i tak mieści się ze sporym zapasem w normach podanych w "Sam naprawiam..." - podejrzewam, że puścił tutaj właśnie uszczelniacz. Tak czy siak, wszystko jest w normie.
Wałek nie jest wytarty, luzy są wyregulowane tak jak fabryka przykazała - 0,25 mm.
Kable zapłonowe oryginalne - BREMI, w stanie bdb (przynajmniej na oko i na deszcz), nowa kopułka, palec w stanie ok.
Nie wiem, może gdzieś zwarcie się robi i czujnik temp. daje fałszywy odczyt...
Jutro zakładam nową uszczelkę na kolektor ssący bo stara była pęknięta, może tędy powietrze lewe brał.
Dzięki za podpowiedzi;)

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2007-08-05, 20:58   

sarna1 napisa/a:
na twoim miejscu sprawdzilbym nastepujace rzeczy:

- szczelnosc uszczelniaczy zaworowych
- ustawienie luzow zaworowych

maaaad napisa/a:
podejrzewam, że puścił tutaj właśnie uszczelniacz

wiecie po co sa uszczalniacze trzonkow zaworów :?: :]

jak chcesz sprawdzic szczelnosc dolotu to był na forum opisywany sposób z gazem od zapalniczki :D

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2007-08-06, 11:06   

Cytat:
taka dziura robi sie jak przepływka jest odłaczona :)

robiłes reset kompa :?:

Nie wiem jak sie kompa resetuje ale zamieniałem kompy bo miałem z innej 325 i nic sie nie zmieniło, przez pare dni nic nie dłubałem , zrobiłem troche kilometrów i powiem tak:

na ciepłym i na zimnym obroty auto trzyma idealnie, jest tylko własnie problem takiego zadławienia sie przy naciśnięciu gazu, trwa to nawet nie sekunde ale tak być nie powinno, mój stary 2.3 reagował na gaz szybciej niż moja noga naciskała :lol:

No i drugi problem na który nikt nie potrafi znaleźć odpowiedzi to spalanie, wczoraj robiłem test na trasie i wyszło 12L przy w miare spokojnym jechaniu w mieście nadal nie ma szans zejść poniżej 18 :(

E36 325i qp

Mauser 

Wysany: 2007-08-06, 19:36   

Lord Lukasz napisa/a:
:

na ciepłym i na zimnym obroty auto trzyma idealnie, jest tylko własnie problem takiego zadławienia sie przy naciśnięciu gazu, trwa to nawet nie sekunde ale tak być nie powinno, mój stary 2.3 reagował na gaz szybciej niż moja noga naciskała :lol:

Drogi panie mam to samo, wymieniałem, podmieniałem . . .hmm chyba wszystko . . .. nie pamiętam czego nie podmieniałem, i było to samo non stop.
Po wymianie wtrysków trroszeńke się polepszyło. Ew. jeszcze ustawienie przepływki, jednak i przepływomierz podmieniałem i dalej to samo . . .

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2007-08-06, 20:11   

a rozrzad macie dobrze poustawiany :?:

Mauser 

Wysany: 2007-08-06, 21:35   

Ja raczej nie sądzę żeby była pomyłka, sprawdzane było dwa razy, dwa pełne obroty, znaki się pokrywały, no chyba że jakimś trafem . . .
Zresztą . .. teraz chyba się nie da w żaden sposób upewnić no nie?

maaaad 

Wysany: 2007-08-21, 18:11   

Uszczelniłem kolektor, wymieniłem lambdę... Bez zmian. Czy możliwe, żeby zbyt uboga mieszanka była spowodowana wadliwą pracą wtryskiwaczy?

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2007-08-30, 11:31   

No i znowu sie zepsuło, chwile działał w miare dobrze, wczoraj podłączyłem innego kompa, numery takie same i ogólnie taki sam z tym że nie zapalił na tym kompie, w sumie zapalił i odrazu gasł albo chodził na 2 cylindry, tak czy tak wpiąłem starego kompa spowrotem i ogónie silnik chodzi mega kulawo... Dodam że ten komp który wpiąłem jak sie dowiedziałem po jego rozebraniu był zalany czymś...

Odpala jak zawsze bez problemu ale jak odpali wtedy obroty spadają prawie do zera, podnoszą sie, znowu spadają i potem sie już ustawiają w miare równo ale nie na wszyskie cylibndry, tak mi sie bynajmniej wydaje, na obroty wchodzi w miare normalnie i kręci sie do końca ale jest troche zmulony, sprawdzałem iskre i jest na każdym cylindrze ale jakaś blada, wydaje mi sie że powinna być mocniejsza

Kilka dni temu rozebrałem rozrząd i jest ustawiony dobrze i w sumie wszystko teoretycznie jest dobrze, jedynie kopułka nie jest w stanie idealnym ale tragedi też nie ma.
Tak czy tak spalanie sie podniosło i nie ma szans zejść poniżej 20L :cry: :cry: :cry:

E36 325i qp

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-08-30, 11:36   

Podrzucę ci jeszcze jednego kompa. Silnik pracował na nim normalnie, moze coś się zmieni u ciebie

E30 + E91

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2007-08-30, 11:47   

Podrzuć spróbuje, już mi ręce opadają :cry: już chyba wszystko wymieniłem w tym silniku :cry:

E36 325i qp

Ostatnio zmieniony przez Lord Lukasz 2007-08-30, 11:47, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: