Wysany: 2007-09-13, 13:15 [E30] M20 świece NGK ale jakie???
Witam do wyboru mam VL15 i VL20
VL15 ZGR5A - według katalogu NGK - jedno elektrodowe, cena ok. 10zł
VL20 BKR6EK - według katalogu IC - dwuelektrodowe, cena ok. 15zł
które mam wybrać
P.S. Auto z LPG
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Wysany: 2007-09-13, 16:22 Re: [E30] M20 świece NGK ale jakie???
yoshi napisa/a:
które mam wybrać
P.S. Auto z LPG
Jeżeli masz LPG to lepsze będą dwuelektrodowe dłużej będą służyć.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Wysany: 2007-09-13, 20:07 Re: [E30] M20 świece NGK ale jakie???
MAJSU_WuWuA napisa/a:
yoshi napisa/a:
które mam wybrać
P.S. Auto z LPG
Jeżeli masz LPG to lepsze będą dwuelektrodowe dłużej będą służyć.
z tego co ja sie orientuje to do gazu nie powinno sie stosowac swiec z wieksza liczba elektrod niz 1
pozdro
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155
A dlaczego niby do gazu nie powinno się stosować dwu czy tzy elektrodowych świec ? Z tego co się orientuje to większa liczba ekeltrod zapewnia poprostu dłuższą pracę świecy jak jedna elektroda już pada i jest wypalona to iskra przeskakuje na inną która jest lepsza... no chyba że się mylę ale gdzieś o tm czytałem.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
soreczki za odswiezenie tematu ale to jedyny najblizszy traktujacy o swiecach
a wiec:
chcialbym zmienic niedlugo swieczki (m50b20, niestety LPG), obecnie mam dwuelektrodowe ngk VL20 BKR6EK, natknalem sie w realoem ze rowniez sa stosowane tzw. PLATYNOWE BKR6EQUP (czteroelektrodowe).
Obecnie na vl20 jestem srednio zadowolony.. od czasu do czasu kichnie lpg.. (ale w moim przypadku to raczej cewki bo sa 3 inne, 2 inne i 1 inna rozny rok prod.), czy taka zmiana na 4elektrodowe wplynie w jakis sposob? Niektorzy mowia ze do lpg tylko 1elektrodowa, niektorzy mowia ze bez znaczenia..
co sadzicie?
duchX [Usunity]
Wysany: 2008-03-03, 11:03
Czym mniej elektrod tym mocniejsza jedna iskra !! jesli sa 4 elektrodowe to iskra czesto sie dzilei na 2-3lub 4 male iskierki ktore tak naprawde sa mniej skuteczne od jednej ..... komus moze wydawac sie ze jak wiecej elektrod to zywotniejsza swieca bo jak sie jedna uszkodzi jest reszta ! nieprawda siweca jest swieca i caly czas pozostaje w komorze spalania i na kazda elektrode dzialaja takie same warunki przy czym te z mniejsza iskierka lub slabsza szybciej zajda takim jak by jasnym kamieniem i automatycznie iskra bedzie mniejsza .Platynowa swieca ma to do siebie ze jest przystosowana tzn elektroda do pracy w wiekszej temp.
Osobiscie polecam jak naj mniej elektrodowe swiece lub przynajmniej oryginalne ale zdecydowanie nie z wieksza iloscia niz wyszly z fabryki
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2008-03-03, 17:58
Dokładnie X_E_O_N! czym mniej elektrod tym lepiej, stosować tylko takie jakie zaleciła fabryka (4elektrody to tylko marketing- żadnego zysku, nieraz czytałem testy porównawcze o tym), nie jestem pewien czy te PLATYNOWE BKR6EQUP, są 4-elektrodowe.
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Prąd jest leniwy i zawsze wali najkrótszą drogą i w przypadku świec wieloelektrodowych praktycznie zawsze wybiera wyładowanie w jednym najłatwiejszym miejscu tam gdzie są najlepsze warunki jonizacji mieszanki. Na powietrzu wygląda to różnie ale w warunkach podniesionego ciśnienia bije w jedną losowo.
Osobiście zrobiłem ponad 60 tysięcy na dwóch kompletach BERU X czteroelektrodowych i nie było ani jednego strzału na moim starym 350 tysięcznym M20B20 mimo wyjeżdżaniu gaziwa do zera.
Najważniejsze jest aby cały układ zapłonowy był sprawny.
czyli zostane przy zalecanych BKR6EK.. platynowe sa 2xdrozsze.. Uzbieram na drugi komplet cewek i moze znikna moje problemy z lpg
duchX [Usunity]
Wysany: 2008-03-03, 21:42
Platynowe sa o tyle dobre ze wymiana jest przewidziana co 80-100 tys wiec bardziej oplacalne tylko dac za swiece zamiast 18pln 45 pln to juz duza roznica
Ostatnio zmieniony przez duchX 2008-03-03, 21:43, w caoci zmieniany 1 raz
Witam, ostatnio miałem problem z silnikiem - mianowicie strasznie kulal i miał dźwięk jak jakaś V'ka. diagnoza padła ze nie pali na co najmniej dwa cylindry (m20b25).
wymontowałem świece i 3 z nich wyglądały mniej więcej tak:
Swiece to : NGK ZGR5A (V‑Line 15)
Olej to: Castrol GTX (mineral) 15w40
i zastanawiam sie czy to jest olej, i jak tak czy regulacja zaworów pomoże...
macie jakieś doświadczenia? na czym najlepiej pracuje silnik. dodam, ze samochód jeździ na gazie jak i na benzynie (w proporcjach 70%-30%)
i jeszcze apropo tego oleju, czy są jakieś specyfiki, dodatki do paliwa, które "wyczyszcza" te cylindry na których puszczały zawory, czy się tym nie przejmować wypaliło sie to dawno ?:>
Ostatnio zmieniony przez Piotrek325 2009-11-21, 16:32, w caoci zmieniany 1 raz
Piotrek325, masz pewnie silnik do remontu.miałem podobnie wygladajace swiece na 3 cylindrach .na pozstałych czysciutkie. ostatnio zrobiłem trzecia wymiane oleju z płukaniem srodkiem liqui moly i powiem że auto znacznie mniej kopci.u mnie musiały byc zapieczone pierscienie które pusciły ale jeszcze uszczelniacze sa kiepskie i tez pije troche olej
przed wymiana oleju zdjąłem filtr obroty na 3 tys i psikałem w dolot woda bo to podobno czysci komore spalania i zawory w jakims tam stopniu
ja bym brał jednoelektrodowe swieczki nkg albo champion.beru sa chyba najtansze jak pytałem w sklepie wiec pewnie nie sa najlepsze ale na razie smigam własnie na beru i nie zauwazyłem różnicy miedzy ngk.teraz zmienie zpowrotem na nkg po czyszczeniu to zobacze czy bedzie jakas różnica czy nie
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
dzisiaj bede regulowal zawory, to zobaczymy jak to wplynie. ogolnie nie chce inwestowac w silnik duzo pieniedzy, bo odkladam juz na m50. wiec chce zeby dojezdzil te pare miesiecy jescze