Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-10-04, 12:39
strojenie przeplywki?????
jezeli silnik oryginal to zakladasz oryginalna nie ruszana przeplywke i musi byc dobrze nie ma bata. jezeli masz przeplywke ruszona tzn mieszane cos w srodku to juz mozesz ja na zlom wywalic.
pozdro
Pomg: 3 razy Doczy: 19 Mar 2007 Skd: Borken DE / Warszawa
Wysany: 2007-10-04, 13:37
przeplywka oczywiscie uzywka.
czy ktos w niej grzebal nie wiem.
silnik ma chipa Kerschera, brak kata i stozek.
pojade przed strojeniem i po na hamownie i opisze doświadczenie na forum
Nie do wyrzucenia - na każdej jest wypisana głębokość na jaką była wkręcona śruba. Jak jest niebieska zaślepka którą ciężko wydłubać, to raczej nie ruszana.
też się zastanawiam nad regulacją . .. . . . .
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
Wysany: 2007-10-04, 21:32
pisza ze przeplywka ruszana mialem na mysli rozbierana. jak byla tylko regulowana ta sroba to mozna regulowac jeszcze.najlepiej na stacji kontrolipojazdow na analizatorze spalin. pozdo.
A jak jest z tym mechanizmem pod klapką? NIe bede go rozbierał, jednak jest możliwość wyjęcia go ?
Pozatym - przepływka od M3 E30 - czym się różnią ? - mam okazje ( tzw. okazję . . ) taką właśnie kupić
Piotr_1, zasugerowałem się tym co napisał MASTER kiedyś mam nadzieje że jednak coś daje ta śrubka bo to moja ostatnia deska ratunku, poza tym mierzyłem sie na hamowni na przepływce z 318i więc pomimo że są identyczne z tą z IS-a to może fabrycznie maja inne nastawy i pasowało by ta z m40 podkręcić do parametrów IS-a
MaSTeR napisa/a:
No to i ja wysle kilka wykresow z hamowni. Auto to E30 318iS KAT `90 przebieg 235tkm.
1. Totalnie zepsuty przeplywomierz (wytarty potencjometr az do golej plytki w niektorych miejscach - objawy brak mocy oraz mooocno falujace wolne obroty)
[url=http://img49.imagesh....th.jpg]Obrazek
A może hamownia taka ?
CIekaw jestem jak by to wyszło, gdyby zrobił po dwa pomiary - jednocześnie, albo całą procedurę powtórzył raz jeszcze. Coś mi się wydaje, że wyniki byłyby różne. . . .
Pozatym dwie hamownie dwa różne wyniki . . . . Co innego obciążeniowa . . .
W odniesieniu do śrubki imbusowej:
Jeżeli odłączymy sondę lambda i na rozgrzanym silniku zapniemy dwójkę lub nawet trójkę i pozwolimy się samochodowi kulać na jałowym po prostej drodze i nie będzie on wpadał w telepotanie, to znaczy że mieszanka jałowa jest dobra lub trochę za bogata. Na zbyt ubogiej mieszance przede wszystkim zimny silnik na jałowym zawsze kuleje i brzydko chodzi, to powinno skłonić do przekręcenia śrubki imbusowej w kierunku bogaciej. Za bogatą mieszankę można czasem poznać po zapachu (a czasem nie). W dodatku jeżeli mamy idealnie sprawną sondę lambda ze sprawną grzałką, to na jałowym można czasem zaobserwować delikatne zmiany obrotów (przeregulowywanie). Przeregulowywanie ma miejsce gdy mieszanka nie jest optymalna, przy założeniu że warunki pracy silnika są normalne (przed chwilą nie katowaliśmy, nie jest -20 na dworze). U mnie mieszanka na jałowym jest do tego stopnia za uboga, że regulator biegu jałowego + regulator powiązany z sondą lambda czasem tak głupieje, że obroty potrafią się zatrzymać na 1200, takie zapętlenie elektroniczne. Pojawiło się to po założeniu większych wtrysków, kiedy to prawdopodobnie parametry regulacji już nie pasują tak dobrze.
Co do regulacji przepływki w ogóle (czułość):
Jeżeli w m20 nie występuje wyraźny wzrost momentu przy 3900 obr. (czuć go na plecach), to znaczy że mieszanka generalnie może być za bogata w całym zakresie, to znaczy sprężyna jest za lekkie naprężenie. I to samo co na jałowym dzieje się przy zbyt ubogiej mieszance, czyli że szczególnie na zimnym silniku silnik nie będzie chciał się wkręcać i będzie chodził paskudnie, nierówno i nerwowo, prychał. Gdy mieszanka będzie bardzo delikatnie za uboga, to można rozpoznać to po trochę gorszym przyspieszaniu poniżej 3000obr (mniejszy power na niskich obrotach), ale trzeba mieć do czego porównać zawsze (czyli regulować sobie tą mieszankę)
Ale najlepiej sprawdzić mieszankę rejestratorem z sondą szerokopasmową, bo powyższe dywagacje mogą być tylko przydatne jeżeli cała reszta jest sprawna, a tak przeważnie nie jest. Toteż ludzie i tak przeważnie wysnuwają nieprawidłowe wnioski, ponieważ są nauczeni że zawsze trzeba wysnuć jakiś wniosek z badań, na siłę.
I powtarzam jeszcze raz. Jeżeli silnik chodzi zawsze prawidłowo (na ucho), a subiektywnie odczuwane przyspieszenie jest zgodne z prawidłową krzywą momentu obrotowego (w m20 jest bardzo charakterystyczne), to w seryjnym silniku regulacje mieszanki i chipy gówno dadzą, to są różnice rzedu 5...10Nm przez ułamki sekund, także nie warto się babrać.
Wysany: 2007-10-06, 12:24
dobrze gada. regulacja przeplywki srobka nic nie da. moze poprostu padla przeplywka. sprobuj ja podmienicod samochodu ktory ma moc zblizona chociaz do serii.
Polecam Maćka:
Autoelektronika. Elektryka. Mechanika. Przeglądy
Warszawa ul. Cienista 18 Pn-Pt 9.00-17.00
694679252 Maciek
Powiedz, że kontakt masz od gościa z czarnej E30
Ostatnio kumplowi wyregulował przepływkę w E36 i teraz śmiga elegancko. Ma też komputetr, więc może sprawdzić błędy, skasować inspekcję itp. Wiem, że był też u niego Buni.