Wysany: 2007-10-01, 22:24 E 36 !!! Drgająca kierownica przy hamowaniu!!!!
Witam.
Pomóżcie.Temat chyba już gdzieś był ale nie moge go namierzyć zresztą dla przypomnienia założe jeszcze raz bo to podejżewam sporo osób przechodziło bądz bedzie przechodzić.Miałem drgania na kierownicy przy hamowaniu tylko.Wymieniłem ostatnio tarcze na Ebc nacinane i w połowie nawiercane i klocki greenstuff.Tu pewnie sie kilka osób odezwie że to shit ale z tego co sie dowiadywałem nie są takie żłe.Miałem wrażenie że przez moment po założeniu było lepiej choć były jeszcze minimalne drgania.Po przejechaniu 3000 - 4000 tys znowu drga jak na poprzednich.Nie przegrzałem ich,docierałęm przez 500 km spokojna jazda,na mokrym nie dawałem ostro czadu oi nie chce mi się wjeżyc że taki zestaw już sie pogiał.Co prawda kumpel w seacie sportowym załatwił ten zestaw w tydzien ale on bezprzerwy sie z kims sciga na miescie i akurat u niego sie nie dziwie że poszły szczególnie jak zaraz wpadał w kałuże na rozgrzanych jak piec.Dzis przejżałęm zawieszenie.Amory i springi są nowe,Lekki luz jest na maglownicy i na jednym łożysku z przodu ale z tego co mechanik mi mówił nie podejżewa żeby to powodowało te drgania.Przy lekkim hamowaniu jest ok.Przy mega mocnym też tylko przy takim połowicznym którym sie najczesciej hamuje są drgania dość pogarszające komfort podróżowania.Kiedys jak zaczynałem przygode gosc o ksywie Alexiej który był posiadaczem pieknej e21 3.5 litra białej (ludzie z Wawy go kojarzą)mówił cos o jakis czesciach które się wyrabiają przy montowaniu nie orginalnych tarcz i dlatego podobno raczej zaleca sie wrzucanie tylko orginałow.Nie wiem o czym mówił ale może w tym rzecz.Wiem zę Alexiej znał sie dobrze na bmw .Napiszcie może ktoś to przechodził bo już teraz nie wiem co z tym robić.Ewentualnie dokładniej sprawdzić zawieszenie na szarpakach bo tu byłosprawdzone recznie na podnosniku.Dodam że jest bawarka na niskim zawiasie gwincie i sztywnym.Może to cos ułatwi.Z góry dzieki za pomoc.p.s koła sa ok.Proste.Przy jezdzie zwykłej nic sie nie dzieje.Tylko hamowanie.Na rolki gdzie mozżna sprawdzic bicie nie daje narazie rady wjechac !!Za niska.Może w zime jak ją podniose.
_________________ POSIADANIE BMW JEST ZAWSZE SUKCESEM.TO NIE PODLEGA DYSKUSJI.ALE BYLOBY LEKKA PRZESADA TRAKTOWAC SAM DOWOD REJESTRACYJNY JAKO PRZEPUSTKE DO ELITY SPORTOWYCH SAMOCHODOW
Ostatnio zmieniony przez GERMAN BOY 2007-10-01, 22:28, w caoci zmieniany 1 raz
Powiem szczerze że myslełem o tym ale z tego co słyszałem to chyba nikt na forum nie pisał o tymże tylnie sie pofalowały ale powiem szczerze że jak jechałem na majówke do torunia to włąsnie te z tyłu mi sie praktycznie zapaliły szedł z nich dym jak z ogniska.Co o tym sądzicie.Mógł tył sie zwichrować.??
_________________ POSIADANIE BMW JEST ZAWSZE SUKCESEM.TO NIE PODLEGA DYSKUSJI.ALE BYLOBY LEKKA PRZESADA TRAKTOWAC SAM DOWOD REJESTRACYJNY JAKO PRZEPUSTKE DO ELITY SPORTOWYCH SAMOCHODOW
Mam podobny efekt bicia przy hamowaniu, jednak czuję go jakby "od spodu", raczej nie na kierownicy. Jedna tylna tarcza jest popękana, więc na dniach będę wymieniał całe hamulce i zobaczę czy to coś dało.
Sprawdzali recznie ale powiem szczerze że podjade może jeszcze na szarpaki.Na nich najlepiej wychodzi wszystko.
koła możesz mieć proste ale jak bedziesz miał bicie tez tak bedzie się działo więc pojedz na wyważenie albo przezuc koła z tyłu na przód albo załuz zimówki. trzeba zawsze zaczynać od najprostrzych rzeczy i najtanszych. być moze masz którąś piaste krzywą z przodu, moze to tez któraś tarcza z tyłu (mało p rawdopodobne) aby wykluczyc tylne tarcze założył bym zaciski na tylne przewody hamulcowe aby je odłączyc od hamowania, takie zaciski zrobisz sobie sam.
Dzięki Panowie.Po mału tak jak piszecie bede wykluczał rózne rzeczy zaczynając od tych które zbyt wiele nie kosztuja.
Koła sprawdzone.Proste.lekko biją co prawda na boki ale z tego co wulkanizator mówi to bardziej wina opon ale jest tominimalne bicie które nie spowoduje drgań.Szukamy dalej.
ok ale to juz po przyjezdzie z Tarnowa poszukam.Dam znać.
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Sie 2007 Skd: garwolin-wiazownaWOT
Wysany: 2007-10-09, 18:38 drgajaca kierownica
witam mam podobny problem jak hamuje ze 100 km/h to strasznie drzy kierownica i niewiem co jest bmw e36 compact tyl bebny. Jak patrzylem na tarcze z przodu to maja garby nieduze ale na starych klockach bylo ok. po wymianie tak sie stalo i to tez nie odrazu ?
_________________ FREUDE AM FAHREN
sprzedam kanape tyl europa welur do e39
oraz fotel pasazera .
słuchajcie ciekawie piszecie ale mam inne zdanie. Pracuje w centrum hamulcowym w lublinie, wiec koszt naprawy to 200zł. i tyle . Trzeba je przetoczyc na samochodzie a wina jest zły montarz pozdrawiam i zostawie tel. 667259651 pozdrawiam
[ Dodano: 2007-10-09, 19:03 ]
witam wiem co jest grane pracuje w centrum hamulcowym koło lublina . Koszt naprawy 150zł około trzeba je przetoczyc na samochodzie a wina jest zły montarz pozdrawiam i zostawiam num. 667259651
[ Dodano: 2007-10-09, 19:07 ]
cos mi sie popiredaczylo i dwa razy wyszło pozdrawiam
Łaby, dobrze gada!
mozna zdjąć tarcze i wyczyścić dobrze papierem sciernym rdze z piasty i tarcze też
może pomoże warto spróbować bo jak pod tarczą będzie grudka rdzy też będzie trzepać
Łaby, dobrze gada!
mozna zdjąć tarcze i wyczyścić dobrze papierem sciernym rdze z piasty i tarcze też
może pomoże warto spróbować bo jak pod tarczą będzie grudka rdzy też będzie trzepać
nie wiem czy to jest dobry pomysl... moze by tak delikatnie papierem wodnym..
southOFheaven, nie badz taki delikatny, chyba jeszcze nie czysciłes piast z rdzy hehe 40 papier i jedziesz! tylko wiadomo z umiarem zeby dołów nie porobic
yo!
mam ten sam problem co Kamil nowe tarcze i klocki ATE nowe opony felgi idealnie proste silentbolcki nowe i nic niebede przetacacz bo bmw to nie duzy fiat w sumie jak ktos ma małą kierownice to te zjawisko jest bardzo odczuwalne bo wiekszosc ma kierownice od ursusa i niezwraca uwagi na to
pozdro
Słyszałem że tarcz sportowych czyli nawiercanych,nacinanych sie nie toczy?Czy to prawda.Zdejmiemy je jeszcze raz faktycznie i przeczyscimy.Kiera mała faktycznie szybciej przeniesie drgania ale bez przesady.Ja jużcały chodze w drganiach od tej kiery i tego zjawiska.Nie dam za wygraną .Bede z tym walczył a jak wygram to oznajmie co to było.Nie chce mi sie wierzyc że po miesiaću załatwiłem zestaw ebc klocki i tarcze.Pozdro
Że tak sobie pozwolę odgrzać kotleta bo mam podobny problem, i jak Kamil co tam się działo u Ciebie? U mnie raczej na bank tarcze choć także mam delikatne luzy na gumach, ale u mnie dzieje się to tylko w czasie hamowania i tylko na rozgrzanych hamulcach, jak wyjade po dłuższym postoju wszystko jest ok, po paru światłach już wali kiera i jest to strasznie denerwujące, gdzie w wawie mogą mi przetoczyć tarcze?
_________________ Uwaga! Zachodzi przy skręcie.
Bilstein B12 on board.
1/4 mili w bmw jest jak lowienie ryb z dziwka...jest fajnie ale nie do tego służy.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car