BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36]Dyfer- zmiana oleju
Autor Wiadomo
Rafaellllo 

Pomg: 2 razy
Doczy: 13 Lut 2007
Skd: Kraków
Wysany: 2007-11-02, 00:26   [E36]Dyfer- zmiana oleju

Witam
Mam pytanie jak można wymienić olej w dyfrze oraz ile potrzeba oleju i jakiego?? :oops:
Gdzie jest wlew oleju? :)
Dziękuję za pomoc!!
Pozdrooo :]

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-11-02, 08:19   

wchodzisz pod auto, znajdujesz dyfer.

na obrazku zaznaczone są 2 śruby górna to wlew, dolna wylot. To chyba ampul 12 mm i czasem bez rurki się nie obejdzie. Prosta sprawa, odkręcasz dolną śrubę olej wypływa, potem zakręcasz dolną i odkręcasz górną i nalewasz nowego oleju.I po kłopocie.

A olej Castrol SAF-XO albo jakiś inny 75W90.

E30 + E91
Ostatnio zmieniony przez Cypisek 2007-11-02, 08:23, w caoci zmieniany 1 raz  

Rafaellllo 

Pomg: 2 razy
Doczy: 13 Lut 2007
Skd: Kraków
Wysany: 2007-11-02, 09:36   

Cypisek WIELKI DZIEKI ZA POMOC :prosze: :spoko:

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-11-02, 09:55   

Chyba że masz szperę to inny olej. Spoko :beer: :wink:

E30 + E91

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-11-02, 10:46   

wszystko spoko tylko najpierw odkrec srube gorna :) bo co zrobisz jak zlejesz olej a nie bedzie mozliwosci odkrecenia gornej sruby :D - taka mala rada.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-11-02, 10:48   

Niby racja, ale nie widziałem nigdy śruby w dyfrze która nie chciała by się odkręcić, zawsze rurka i dawało radę

E30 + E91

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2007-11-02, 10:53   

:) wszystko zalezy od kliucza jakiego uzyjesz....ja kiedys dopasowalem jakies gowno z Tesco i imbus sie obrobil no i byl klopot.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-11-02, 11:01   

Powiem ci ze ja to odkręcałem kilka razy ampulem firmy budged z makro, zapłaciłem ze 3 zł za cały komplet i mam już ze 2 lata. 0 oznak zużycia :wink: nawet metrowa rura nie zrobiła wrażenia na 12 mm ampulu

E30 + E91

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2007-11-02, 17:24   

po prostu miales szczescie kiedy je kupowales :)widocznie trafiles na te dobrze zrobione :)

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-11-02, 17:38   

A ja polecam przypier*%$&% z młotka w ta srube przed rozpoczeciem odkrecania, to naprawde pomaga :roll:

emeryt style :D :D

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-11-02, 17:42   

mattim_bmw napisa/a:
A ja polecam przypier*%$&% z młotka w ta srube przed rozpoczeciem odkrecania, to naprawde pomaga :roll:

Tylko pamietaj o tym że dekiel dyfra jest aluminiowy.

E30 + E91

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-11-02, 18:29   

czy 75w90 (np mobil shc) mozna wlac do skrzyni biegow ? silnik m50 (nie mam zadnej wywieszki na obudowie skrzyni)?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez southOFheaven 2007-11-02, 18:30, w caoci zmieniany 2 razy  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-11-02, 18:31   

mattim_bmw napisa/a:

to jest według mnie obowiazkowa czynnosc przed odkreceniem kazdej sruby .nie bac sie dekiel nie peknie no chyba ze ktos ma potezne uderzenie to moze nawet poduszke dyfra zerwac :lol:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-11-02, 18:49   

kamil.k napisa/a:
mattim_bmw napisa/a:

to jest według mnie obowiazkowa czynnosc przed odkreceniem kazdej sruby .nie bac sie dekiel nie peknie no chyba ze ktos ma potezne uderzenie to moze nawet poduszke dyfra zerwac :lol:

nie walcie mlotkiem w sruby spustowe ani wlewowe od DYFRA... mi jakis magik przy^ebal i w deklu na gwincie peklo i mi non stop olej kapal... az do prawie calkowitego oproznienia dyfra...
lepiej psiuknac jakims wd40 zostawic na troche (w miedzy czasie wypic piwko) niz pozniej zalowac...
a jak sie nie da odkrecic to zawsze mozna wyjac caly dyfer, odkrecic dekiel (schodzi latwo) zlac olej, zalac nowy, przylozyc ori uszczelke (papierowa za kilka pln), przykrecic dekiel i wlozyc dyfer... :spoko:

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-11-03, 17:16   

Oczywiscie z umiarem :roll:

Zapomniałem dodac :lol:

Jak ktos juz dyfer rozpier**%)(^ przezemnie to przepraszam :lol: :lol:

pozdro :D

emeryt style :D :D

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Doczy: 04 Lut 2007
Skd: czestochowa
Wysany: 2007-11-04, 22:05   

wymienialem niedawno olej u siebie w 3.20 wchodzi okolo 1.2litra . zaden mlotek nie byl potrzebny . zwykly konkretny klucz i mądrze krecic. żadnych młotków!! korki są stalowe a dekiel odlew . mysle ze wiecej uwagi trzeba poswiecic przy wkrecaniu korkow spustowego i kontrolnego bo jest drobny gwint i przy odrobinie nieuwagi mozna uszkodzic . bez specjalnej strzykawki bedzie troche ciezko wepchnac olej wiec polecam punkt wymiany oleju. pare groszy wiecej ale chociaz szybko i czysto . no chyba ze masz strzykawe :wink:

southOFheaven 

Wysany: 2007-11-04, 22:25   

lokiecgb napisa/a:
wymienialem niedawno olej u siebie w 3.20 wchodzi okolo 1.2litra . zaden mlotek nie byl potrzebny . zwykly konkretny klucz i mądrze krecic. żadnych młotków!! korki są stalowe a dekiel odlew . mysle ze wiecej uwagi trzeba poswiecic przy wkrecaniu korkow spustowego i kontrolnego bo jest drobny gwint i przy odrobinie nieuwagi mozna uszkodzic . bez specjalnej strzykawki bedzie troche ciezko wepchnac olej wiec polecam punkt wymiany oleju. pare groszy wiecej ale chociaz szybko i czysto . no chyba ze masz strzykawe :wink:

a jaki olej zalales?

abrover 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Lis 2007
Skd: Wejherowo
Wysany: 2007-11-05, 07:23   

Koledzy małe sprostowanie, olej do dyfra bez szpery do E30 i E36 raczej zalecałbym trochę gęstszy - olej hipoidalny 85W90 do trudnych warunków GL-4 lub GL-5 (w zupełności wystarcza HIPOL 15F z Orlenu). Taki był stosowany org zarówno w moście jak i w skrzyni manualnej. Także do skrzyni i mostu ten sam olej - hipol 85W90.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez abrover 2007-11-05, 07:51, w caoci zmieniany 2 razy  

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Doczy: 04 Lut 2007
Skd: czestochowa
Wysany: 2007-11-05, 09:03   

southOFheaven napisa/a:
lokiecgb napisa/a:

a jaki olej zalales?

olej kupilem ORLEN HIPOL nie pamietam parametrow bo wyrzucilem banke . ale byl to najgestszy jaki mieli w sklepie . zaznaczam ze mam 3.20 - bez szpery . dosc duzy przebieg :)
Ostatnio zmieniony przez lokiecgb 2007-11-05, 09:06, w caoci zmieniany 1 raz  

abrover 

Wysany: 2007-11-05, 09:31   

Orlen Hipol 15F 85W90 to BDB olej do E30/E36 w kategorii jakość/cena. Sam go stosuję i polecam, bo 15-20 lat temu fabryka i tak zalewała gorszym olejem dyfer i skrzynię.

Cena trochę ponad 10zł za litr.

southOFheaven 

Wysany: 2007-11-05, 10:21   

hipol do dyfra? :? i pracuje wam cicho? jeszcze nie tak dawno byla debata ze lac oleje najlepszej jakosci..a hipolem zalewa sie ursusy... :?

85w90.. jest olejem gestszym od 75w90?
Ostatnio zmieniony przez southOFheaven 2007-11-05, 10:22, w caoci zmieniany 1 raz  

abrover 

Wysany: 2007-11-05, 10:35   

southOFheaven napisa/a:
hipol do dyfra? :? i pracuje wam cicho? jeszcze nie tak dawno byla debata ze lac oleje najlepszej jakosci..a hipolem zalewa sie ursusy... :?

Jest przede wszystkim bardziej lepki i opasa części grubszym filmem olejowym, i trudniej zerwać ten film pod wpływem wysokiej temperatury, zwłaszcza w hipolu 15f do trudnych warunków, co w przypadku przekładni ma duże znaczenie.

BMW zaleca hipoidalny olej przekładniowy o gęstości 80W do skrzyni i 90W do mostu, więc można zalać do skrzyni i mostu 85W90 i jest ok.

Więc motyw z Ursusem nie trafiony. Najpierw poczytaj a potem zacznij lać syntetyczne rzadkie i mniej lepkie oleje przekładniowe marki Castrol 100zł/litr do mostu i czekaj aż Ci się rozleci.

Widziałem nawet magików wlewających ATF'a do skrzyni manualnej w E36.

Oleje poszły na przód, Twój dyfer nie.

To co kiedyś było pr0 i lux teraz masz na stacji Orlenu za 12zł/litr, ciesz się.

A most wyje z niedoboru oleju, a nie z doboru fabrycznie zalecanego. :]

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez abrover 2007-11-05, 10:41, w caoci zmieniany 7 razy  

southOFheaven 

Wysany: 2007-11-05, 10:42   

abrover napisa/a:
southOFheaven napisa/a:

Jest przede wszystkim bardziej lepki i opasa części grubszym filmem olejowym, i trudniej zerwać ten film pod wpływem wysokiej temperatury, zwłaszcza w hipolu 15f do trudnych warunków, co w przypadku przekładni ma duże znaczenie.

BMW zaleca hipoidalny olej przekładniowy o gęstości 80W do skrzyni i 90W do mostu, więc można zalać do skrzyni i mostu 85W90 i jest ok.

Więc motyw z Ursusem nie trafiony. Najpierw poczytaj a potem zacznij lać syntetyczne rzadkie i mniej lepkie oleje przekładniowe marki Castrol 100zł/litr do mostu i czekaj aż Ci się rozleci.

Widziałem nawet magików wlewających ATF'a do skrzyni manualnej w E36.

Oleje poszły na przód, Twój dyfer nie.

A most wyje z niedoboru oleju, a nie z doboru fabrycznie zalecanego. :]

Więc motyw z Ursusem nie trafiony.

Pozdrawiam

no w sumie masz racje- dyfry sa juz wiekowe..

czy olej 85w wystepuje jako mineralny i polsyntetyczny? jesli tak to co lac? mineral?

abrover 

Wysany: 2007-11-05, 10:47   

southOFheaven napisa/a:
czy olej 85w wystepuje jako mineralny i polsyntetyczny? jesli tak to co lac? mineral?

Tylko jako mineralny, takim zalała fabryka, takim zalej też Ty.

Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: