wchodzisz pod auto, znajdujesz dyfer.
na obrazku zaznaczone są 2 śruby górna to wlew, dolna wylot. To chyba ampul 12 mm i czasem bez rurki się nie obejdzie. Prosta sprawa, odkręcasz dolną śrubę olej wypływa, potem zakręcasz dolną i odkręcasz górną i nalewasz nowego oleju.I po kłopocie.
A olej Castrol SAF-XO albo jakiś inny 75W90.
Ostatnio zmieniony przez Cypisek 2007-11-02, 08:23, w caoci zmieniany 1 raz
Powiem ci ze ja to odkręcałem kilka razy ampulem firmy budged z makro, zapłaciłem ze 3 zł za cały komplet i mam już ze 2 lata. 0 oznak zużycia nawet metrowa rura nie zrobiła wrażenia na 12 mm ampulu
A ja polecam przypier*%$&% z młotka w ta srube przed rozpoczeciem odkrecania, to naprawde pomaga
to jest według mnie obowiazkowa czynnosc przed odkreceniem kazdej sruby .nie bac sie dekiel nie peknie no chyba ze ktos ma potezne uderzenie to moze nawet poduszke dyfra zerwac
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
A ja polecam przypier*%$&% z młotka w ta srube przed rozpoczeciem odkrecania, to naprawde pomaga
to jest według mnie obowiazkowa czynnosc przed odkreceniem kazdej sruby .nie bac sie dekiel nie peknie no chyba ze ktos ma potezne uderzenie to moze nawet poduszke dyfra zerwac
nie walcie mlotkiem w sruby spustowe ani wlewowe od DYFRA... mi jakis magik przy^ebal i w deklu na gwincie peklo i mi non stop olej kapal... az do prawie calkowitego oproznienia dyfra...
lepiej psiuknac jakims wd40 zostawic na troche (w miedzy czasie wypic piwko) niz pozniej zalowac...
a jak sie nie da odkrecic to zawsze mozna wyjac caly dyfer, odkrecic dekiel (schodzi latwo) zlac olej, zalac nowy, przylozyc ori uszczelke (papierowa za kilka pln), przykrecic dekiel i wlozyc dyfer...
wymienialem niedawno olej u siebie w 3.20 wchodzi okolo 1.2litra . zaden mlotek nie byl potrzebny . zwykly konkretny klucz i mądrze krecic. żadnych młotków!! korki są stalowe a dekiel odlew . mysle ze wiecej uwagi trzeba poswiecic przy wkrecaniu korkow spustowego i kontrolnego bo jest drobny gwint i przy odrobinie nieuwagi mozna uszkodzic . bez specjalnej strzykawki bedzie troche ciezko wepchnac olej wiec polecam punkt wymiany oleju. pare groszy wiecej ale chociaz szybko i czysto . no chyba ze masz strzykawe
_________________ KLATKI,WAJCHY,SWAPY I INNE ......
wymienialem niedawno olej u siebie w 3.20 wchodzi okolo 1.2litra . zaden mlotek nie byl potrzebny . zwykly konkretny klucz i mądrze krecic. żadnych młotków!! korki są stalowe a dekiel odlew . mysle ze wiecej uwagi trzeba poswiecic przy wkrecaniu korkow spustowego i kontrolnego bo jest drobny gwint i przy odrobinie nieuwagi mozna uszkodzic . bez specjalnej strzykawki bedzie troche ciezko wepchnac olej wiec polecam punkt wymiany oleju. pare groszy wiecej ale chociaz szybko i czysto . no chyba ze masz strzykawe
Koledzy małe sprostowanie, olej do dyfra bez szpery do E30 i E36 raczej zalecałbym trochę gęstszy - olej hipoidalny 85W90 do trudnych warunków GL-4 lub GL-5 (w zupełności wystarcza HIPOL 15F z Orlenu). Taki był stosowany org zarówno w moście jak i w skrzyni manualnej. Także do skrzyni i mostu ten sam olej - hipol 85W90.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez abrover 2007-11-05, 07:51, w caoci zmieniany 2 razy
a jaki olej zalales?
olej kupilem ORLEN HIPOL nie pamietam parametrow bo wyrzucilem banke . ale byl to najgestszy jaki mieli w sklepie . zaznaczam ze mam 3.20 - bez szpery . dosc duzy przebieg
_________________ KLATKI,WAJCHY,SWAPY I INNE ......
Ostatnio zmieniony przez lokiecgb 2007-11-05, 09:06, w caoci zmieniany 1 raz
Orlen Hipol 15F 85W90 to BDB olej do E30/E36 w kategorii jakość/cena. Sam go stosuję i polecam, bo 15-20 lat temu fabryka i tak zalewała gorszym olejem dyfer i skrzynię.
hipol do dyfra? i pracuje wam cicho? jeszcze nie tak dawno byla debata ze lac oleje najlepszej jakosci..a hipolem zalewa sie ursusy...
85w90.. jest olejem gestszym od 75w90?
Jest przede wszystkim bardziej lepki i opasa części grubszym filmem olejowym, i trudniej zerwać ten film pod wpływem wysokiej temperatury, zwłaszcza w hipolu 15f do trudnych warunków, co w przypadku przekładni ma duże znaczenie.
BMW zaleca hipoidalny olej przekładniowy o gęstości 80W do skrzyni i 90W do mostu, więc można zalać do skrzyni i mostu 85W90 i jest ok.
Więc motyw z Ursusem nie trafiony. Najpierw poczytaj a potem zacznij lać syntetyczne rzadkie i mniej lepkie oleje przekładniowe marki Castrol 100zł/litr do mostu i czekaj aż Ci się rozleci.
Widziałem nawet magików wlewających ATF'a do skrzyni manualnej w E36.
Oleje poszły na przód, Twój dyfer nie.
To co kiedyś było pr0 i lux teraz masz na stacji Orlenu za 12zł/litr, ciesz się.
A most wyje z niedoboru oleju, a nie z doboru fabrycznie zalecanego.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez abrover 2007-11-05, 10:41, w caoci zmieniany 7 razy
hipol do dyfra? i pracuje wam cicho? jeszcze nie tak dawno byla debata ze lac oleje najlepszej jakosci..a hipolem zalewa sie ursusy...
85w90.. jest olejem gestszym od 75w90?
Jest przede wszystkim bardziej lepki i opasa części grubszym filmem olejowym, i trudniej zerwać ten film pod wpływem wysokiej temperatury, zwłaszcza w hipolu 15f do trudnych warunków, co w przypadku przekładni ma duże znaczenie.
BMW zaleca hipoidalny olej przekładniowy o gęstości 80W do skrzyni i 90W do mostu, więc można zalać do skrzyni i mostu 85W90 i jest ok.
Więc motyw z Ursusem nie trafiony. Najpierw poczytaj a potem zacznij lać syntetyczne rzadkie i mniej lepkie oleje przekładniowe marki Castrol 100zł/litr do mostu i czekaj aż Ci się rozleci.
Widziałem nawet magików wlewających ATF'a do skrzyni manualnej w E36.
Oleje poszły na przód, Twój dyfer nie.
A most wyje z niedoboru oleju, a nie z doboru fabrycznie zalecanego.
Więc motyw z Ursusem nie trafiony.
Pozdrawiam
no w sumie masz racje- dyfry sa juz wiekowe..
czy olej 85w wystepuje jako mineralny i polsyntetyczny? jesli tak to co lac? mineral?