BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Sposób na szybsze nagrzewanie się silnika zimą
Autor Wiadomo
abrover 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Lis 2007
Skd: Wejherowo
Wysany: 2007-11-12, 19:32   Sposób na szybsze nagrzewanie się silnika zimą

Witam.

1. Czy można zdjąć wisko na zimę? I włączać ogrzewanie na max w korkach (wkońcu zima)
2. Czy można wsadzić kartonik między tunel chłodnicy a nerki??
3. Czy jak pokrętło temp ustawię na min (zimno) to odetnę tym samym nagrzewnicę od układu chłodzenia czyli przyśpieszę tym samym rozgrzewanie silnika (nagrzewnica nie odbiera części ciepła).

Oczywiście chodzi tu o samochód bez klimy.

Chodzi mi o szybkie nagrzewanie się, bo wychodzi na to że w mrozie mój samochód potrzebuje około 5-6km z włączonym ogrzewaniem na max do osiągnięcia środka skali temp wody, co wiąże się z tym że na codzień (4km jazdy) silnik nie osiąga swojej roboczej temperatury, a jedynie wychodzi za niebieskie pole (zaczyna wtedy dmuchać ciepłym nawiew).
Ostatnio zmieniony przez abrover 2007-11-12, 19:34, w caoci zmieniany 1 raz  

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2007-11-12, 19:35   

kartonikiem zaslon chlodnice i bedzie szybciej sie grzal

abrover 

Wysany: 2007-11-12, 19:39   

No tak z tym że taki kartonik da mi tylko to że na silnik nie będzie dmuchało, bo chłodnica chyba przez 4km nie zdąży się "uruchomić".

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2007-11-12, 19:47   

Nie demontuj wiatraka to nie jest dobry pomysł :| Sprawdź termostat to główna przyczyna nie nagrzewania się silnika :)

Every man dies... But not every man really lives...

abrover 

Wysany: 2007-11-12, 19:50   

speed napisa/a:
Nie demontuj wiatraka to nie jest dobry pomysł :| Sprawdź termostat to główna przyczyna nie nagrzewania się silnika :)

A czy ja napisałem, że się nie nagrzewa? Nagrzewa się, wskazówka robi pion po 5-6 km zimą. Ale ja na co dzień robię 4km i chciałbym przyśpieszyć nagrzewanie się.

speed 
Michał

Wysany: 2007-11-12, 19:56   

Jeśli chcesz żeby nagrzewał się szybciej to możesz nie uruchamiać ogrzewania i ewentualnie zasłonić cześć wlotu powietrza na chłodnice.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-11-12, 19:58   

moze warto tez sprawdzic termostat lub wymienic na zimowy

przemek_byd 

Pomg: 1 raz
Doczy: 21 Pa 2007
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-11-12, 20:08   

abrover, niedlugo przyjda mrozy, wiec zanim wyjedziesz gdziekolwiek, to najpierw odpalisz auto, pozniej skrobaczka w reke i skrobanie szyb. jak skonczysz to silnik powinien byc juz rozgrzany... innej opcji nie ma bo przez te 4km to nigdy nie zdazy ci sie nagrzac.... no chyba ze po odpaleniu go przeciagniesz na biegach.. ale wiadomo jak to wplywa na zywotnosc silnika...

abrover 

Wysany: 2007-11-12, 20:40   

przemek_byd napisa/a:
abrover, niedlugo przyjda mrozy, wiec zanim wyjedziesz gdziekolwiek, to najpierw odpalisz auto, pozniej skrobaczka w reke i skrobanie szyb. jak skonczysz to silnik powinien byc juz rozgrzany... innej opcji nie ma bo przez te 4km to nigdy nie zdazy ci sie nagrzac.... no chyba ze po odpaleniu go przeciagniesz na biegach.. ale wiadomo jak to wplywa na zywotnosc silnika...

Nie wolno na zimnym przeciągać, można zajechać głowicę fest (może nawet pęknąć). Ja zawsze na zimnym uskuteczniam emeryta.

A już obczajałem opcję ze skrobaniem. Odpaliłem, oskrobałem wszystkie szyby i wskazówka zdążyła dopiero wejść na niebieskie pole (na postoju bardzo wolno się rozgrzewa silnik), ale po takim zabiegu już po kilkuset metrach dmucha ciepłym :wink: Ale i tak nie ma szans na pion do tych 4km.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-11-12, 20:42   

po prostu jeździj więcej... z moich doświadczeń wynika, że M40, M42 dość długo się rozgrzewają, o dziwo M20 "łapało"mi szybciej optymalną temperature...

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-11-12, 20:48   

RoboCop napisa/a:
po prostu jeździj więcej... z moich doświadczeń wynika, że M40, M42 dość długo się rozgrzewają, o dziwo M20 "łapało"mi szybciej optymalną temperature...

Potwierdzam! m20 szybciej łapie temperaturę.

A starym góralskim sposobem: jeśli chcesz mieć temperaturę, wsadź sobie tekturę :wink: :wink: :wink:

Jeżeli nigdy nie wymieniałeś termostatu to też można się zainteresować. Być może duży obwód jest otwarty i dlatego dłużej się nagrzewa.

E30 + E91

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-11-12, 20:51   rrrr

.Witam !! By silnik szybciej sie rozgrzał to tak jak napisał speed , trzeba przesłonic chłodnice i do nagrzania sie silnika jechac z wyłączonym ogrzewaniem........Innych możliwości nie widze . No i zadnego "katowania". Silnik najszybciej rozgrzewa sie pod obciążeniem , czyli po uruchomieniu "na emeryta".......Visco musi zostać...natomiast przesłona wydajnie skróci czas nagrzewania silnika.........PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-11-13, 12:55   

a co ma przyslanianie chlodnicy do rozgrzewania silnika???? ludzie jak termostat jest zamkniety na maly obieg to chlodnica nie wplywa na rozgrzewanie silnika.
tzn tak mi sie zdaje.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-11-13, 13:10   

adrian e30 napisa/a:
a co ma przyslanianie chlodnicy do rozgrzewania silnika???? ludzie jak termostat jest zamkniety na maly obieg to chlodnica nie wplywa na rozgrzewanie silnika.
tzn tak mi sie zdaje.

Chodzi o to żeby zimne powietrze nie dostawało się do komory silnika.

E30 + E91

speed 
Michał

Wysany: 2007-11-13, 13:49   

Duzo np daje płyta pod silnikiem - u mnie bez oryginalnej płyt osłaniającej silnik od dołu czas nagrzewania jest znacznie dłuższy

Ostatnio zmieniony przez speed 2007-11-13, 13:49, w caoci zmieniany 1 raz  

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-11-13, 14:11   

Cypisek napisa/a:
adrian e30 napisa/a:
tzn tak mi sie zdaje.

Raczej o to zeby zimne powietrze nia padało na chłodnice :wink:

emeryt style :D :D

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-11-13, 14:16   

mattim_bmw napisa/a:

Raczej o to zeby zimne powietrze nia padało na chłodnice :wink:

Raczej nie

Tylko dokładnie po to:

Cytat:

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-11-13, 14:49   

Wszyscy po kawałku mają rację. Tektura w początkowej fazie nie dopuszcza zimnego powietrza do komory silnika przez co silnik się szybciej nagrzewa. Kiedy silnik się już nagrzeje otwiera się duży obwód czyli płyn idzie przez chłodnicę i wtedy tektura nie daje za bardzo płynowi się schłodzić i silnikowi łatwiej jest tą temperaturę utrzymać.

E30 + E91

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-11-13, 15:32   

Jeszcze jedno . . . . miska olejowa. Ja mając jeszcze poloneza zakrywałem część chłodnicy + styropian mocowałem od przodu miski olejowej ( w zasadzie z przodu i pomiędzy osłoną a miską). Olej ważniejszy niż woda, a w zimę jego temperatura na bank niższa niż latem, a przynajmniej dłużej się rozgrzewa. Tylko nie mam pomysłu jak zamontować coś przed miską, bo jest ta plastikowa osłona. . . . . Jak ktoś ma osłonę, to choćby pomiędzy osłoną a miską kawałek styropianu wcisnąć, będzie cieplej od środka :)
Ostatnio zmieniony przez Mauser 2007-11-13, 15:33, w caoci zmieniany 1 raz  

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-11-13, 15:36   

Mauser napisa/a:
Jeszcze jedno . . . . miska olejowa. Ja mając jeszcze poloneza zakrywałem część chłodnicy + styropian mocowałem od przodu miski olejowej ( w zasadzie z przodu i pomiędzy osłoną a miską). Olej ważniejszy niż woda, a w zimę jego temperatura na bank niższa niż latem, a przynajmniej dłużej się rozgrzewa. Tylko nie mam pomysłu jak zamontować coś przed miską, bo jest ta plastikowa osłona. . . . . Jak ktoś ma osłonę, to choćby pomiędzy osłoną a miską kawałek styropianu wcisnąć, będzie cieplej od środka :)

Ja mam inną koncepcję, naciągnąć na silnik taką wielka wełnianą skarpetkę :wink:

E30 + E91

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-11-13, 15:38   

Cypisek napisa/a:
Mauser napisa/a:

Ja mam inną koncepcję, naciągnąć na silnik taką wielka wełnianą skarpetkę :wink:

A do tego zasilikonować wszytskie szpary !

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-11-13, 16:09   

taaa . . . . . . . pianką montażową, dobrze izoluje . . . . . . 8-)

abrover 

Wysany: 2007-11-13, 17:46   

Ja mam takie kożuchy, tzn. cała skóry owcze z wełną, jedną podwinąć po miskę, drugą na kolektor ssący i jakoś to będzie :wink:

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2007-11-13, 19:17   

abrover napisa/a:
Ja mam takie kożuchy, tzn. cała skóry owcze z wełną, jedną podwinąć po miskę, drugą na kolektor ssący i jakoś to będzie :wink:

I myslę że jakby polać gorącą herbatką z cytryną silnik przed rozruchem też by nie zaszkodziło.

E30 + E91

ojciec
[Usunity]

Wysany: 2007-11-13, 19:52   

Abrover twój samochód zachowuje się jak najbardziej prawidłowo z nagrzewaniem się. Trochę dziwi mnie, że np. przy -20 stopniach wszedłbyś do samochodu i z ogrzewaniem czekał do osiągnięcia pełnej temperatury.
Możesz zastosować grzałki w misce olejowej.
Ogólnie mówiąc jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach to pomimo mniej lub bardziej dobrych sposobów to cudu i dużej różnicy nie osiągniesz.
Gra nie warta świeczki.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: