BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jak zamontowac zestaw xenonow??
Autor Wiadomo
patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-12-13, 13:02   Jak zamontowac zestaw xenonow??

Witam kupiłem zestaw xenonow podobno montaz jest bardzo prosty :)
ale dla mnie chyba za duzo kabelkow moze ktos z kolegow montowal juz
podobny zestaw i pomoze mi poupychac te wszystkie wtyczki w odpowiednie
miejsca nie chce nic uszkodzic wiec wole nie eksperymentowac na samochodzie
jezeli ktos wie jak to podlaczyc niech napisze bede wdzieczny.
Wiem ze + i - do akumulatora ale dalej mam problem czy do przetwornicy ma isc D czy B i gdzie podlaczyc A i C?? Instrukcja jest ale tak jakby jej nie bylo nic tam praktycznie nie jest opisane.

Ostatnio zmieniony przez patryk w-wa 2006-12-13, 14:06, w caoci zmieniany 1 raz  

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-12-13, 13:57   

ja Ci nie pomoge bo nie montowalem... ale mam prosbe zebys opisal wrazenia po zamontowaniu... bo osoby ktore mialy montowane takie zestawy i z ktorymi rozmawialem bardzo narzekaly na jakosc oswietlenia... ze wzgledu na to ze fabryczna lampa halogenowa nie nadaje sie do wspolpracy z xenonen (nie jest gladka szyba i soczewka nie taka jak trzeba)....

patryk w-wa 

Wysany: 2006-12-13, 14:03   

To nie jest zestaw dla mnie ja u siebie juz mam xenony i swieca super ale tak juz ja kupilem wiec nie wiem co mam wsadzone na bank nic orginalnego tylko dokladane ale naprawde polecam.

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-12-13, 14:09   

zapytaj Henry`ego - słyszałem ze załozył niedawno zenony :wink:

patryk w-wa 

Wysany: 2006-12-13, 14:53   

Juz chyba wiem o co chodzi te przewody na ktorych jest przekaznik nie sa wcale potrzebne pewnie w zestawie sa jezeli ktos chce przerobic cala instalacje ale mozna po prostu podpiac zarowke do przetwornicy i do wtyczki od zarowki orginalnej i wszystko niech ktos mnie poprawi jezeli jest inaczej.

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2006-12-13, 15:09   

ja u siebie podlaczalem, wtyczka ktora podlaczamy pod zwykla zarowke byl podlaczana do kabelka z przetwornicy, a z przetwornicy kolejny kabelek do palnika xenonowego i tyle. Wrazenia ? nieporownywalne, jak sie ma soczewki, czyste lustra w srodku i szkla wyczyszczone to swieci jak na stadionie :mrgreen: :mrgreen: ja musialem u siebie wymienic jedno z odblaskow w srodku i wytrzec dokladnie klosze od srodka, mialy takie pionowe paski, okazalo sie ze to jakis pyl ktory po jednym przetarciu zniknal i zostaly czyste szkla. Ja nie mialem ani spryskiwaczy ani systemu samopoziomujacego, mialem kilka kontroli policyjnych , przeglad i nie mialem zadnych problemow, i ani razu nie zdarzylo mi sie aby ktorys z kierowcow mrugnal mi swiatlami.

gg 3437874

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-12-13, 15:37   xenon

Witam !! Widze ,że sie spóźniłem by odpowiedzieć. Jasne , że wystarczy włożyc palnik ksenonowy w lampę, idące od niego dwa przewody do przetwornicy , a tę zasila się dotychczasową wtyczką do żarówki......No i działa. Patryk , a jaka temperaturę barwową sobie "zafundowałeś"???? PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

patryk w-wa 

Wysany: 2006-12-13, 15:39   

8000k podobno najladniejsze ale to nie dla mnie to prezent dla mojego ojca na gwiazdke :lol: jak juz pisalem u siebie mam xenony ale nie wiem jaka barwa raczej mniej niz 8000k.

henry 

Wysany: 2006-12-13, 22:22   Temperatura

Witam !! Przed kupnem swoich ksenonów robiłem rozeznanie...Otóż podobno najlepiej kupowac palniki o temperaturze barwowej między 4300 a 6000 stopni Kelvina. Wraz ze wzrostem temperatury barwowej palnika spada strumien świetlny , krótko mówiąc , ze wzrostm temperatury barwowej coraz ładniej reflektory świecą ( "bardziej" niebiesko prawie do fioletu dla 12000 stopni K ) , lecz prawie o połowę spada strumien świetlny czyli znów słabiej widać.Podobno znakomita większość aut z fabrycznie montowanymi ksenonami , ma je z temp. barwowa ok.4700 stop. K.
Ja zdecydowalem sie na 6000 st. K. i jestem zadowolony , chociaz teraz sadze ,że 5000 st. K. byłyby jednak lepsze.....Pisze to dla kolegów planujacych założyc sobie takie oświetlenie.W dodatku swoje ksenony wmontowałem w gładkoszybowe ("clear'y") i nowe lampy IN PRO..............Jak tylko Policja sie nie doczepi....................PZDR - henry

jezierek 

Pomg: 3 razy
Doczy: 14 Maj 2007
Skd: Białystok
Wysany: 2007-12-10, 22:23   

przeciez to małe dziecko umie zamontowac tam nic trudnego nie ma
podłączasz kabelki co wystają do tych co masz jeden do zaróki a drugi idzie w lampie a reszta tak jak pasuje jak czytam takie posty to az ręce opadaja ale trzeba troche pomyslec ;)

MOD: Forum jest po to zeby wymieniać się wiedzą. To nie zbrodnia pytać chociażby o najprostsze sprawy. Następny tego typu komentarz i narta.
Ostatnio zmieniony przez kuzyn 2007-12-10, 22:59, w caoci zmieniany 1 raz  

Piotrek E-30 

Doczy: 26 Sie 2005
Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2007-12-10, 22:47   

Scigany napisa/a:
ja u siebie podlaczalem, wtyczka ktora podlaczamy pod zwykla zarowke byl podlaczana do kabelka z przetwornicy, a z przetwornicy kolejny kabelek do palnika xenonowego i tyle. Wrazenia ? nieporownywalne, jak sie ma soczewki, czyste lustra w srodku i szkla wyczyszczone to swieci jak na stadionie :mrgreen: :mrgreen: ja musialem u siebie wymienic jedno z odblaskow w srodku i wytrzec dokladnie klosze od srodka, mialy takie pionowe paski, okazalo sie ze to jakis pyl ktory po jednym przetarciu zniknal i zostaly czyste szkla. Ja nie mialem ani spryskiwaczy ani systemu samopoziomujacego, mialem kilka kontroli policyjnych , przeglad i nie mialem zadnych problemow, i ani razu nie zdarzylo mi sie aby ktorys z kierowcow mrugnal mi swiatlami.

Hej, a jak wymienales i skąd wzieles odblysnik w srodku lampy? zastosowales jakąs srebrzanke? :D

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2007-12-11, 07:26   

Te pionowe białe paski na szkle to fabryka zrobiła w celu ..... jakimśtam poprawyna plus czy korekty czegoś.

Bartas 
///M3 E36 FAN

Doczy: 16 Wrz 2007
Skd: Zielonka k. Wawy
Wysany: 2007-12-11, 10:44   

Super temacik! Dzisiaj jadę kupić zestaw HID Cool (6000K) i na pewno wskazówki się przydadzą. I oczywiście nie zapomnę instalacji poprzeć odpowiednimi fotkami :wink:
Wkrótce zamieszczę fotorelację :D

kfas 

Doczy: 07 Cze 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2007-12-11, 11:18   Re: Temperatura

henry napisa/a:
Witam !! Przed kupnem swoich ksenonów robiłem rozeznanie...Otóż podobno najlepiej kupowac palniki o temperaturze barwowej między 4300 a 6000 stopni Kelvina. Wraz ze wzrostem temperatury barwowej palnika spada strumien świetlny , krótko mówiąc , ze wzrostm temperatury barwowej coraz ładniej reflektory świecą ( "bardziej" niebiesko prawie do fioletu dla 12000 stopni K ) , lecz prawie o połowę spada strumien świetlny czyli znów słabiej widać.Podobno znakomita większość aut z fabrycznie montowanymi ksenonami , ma je z temp. barwowa ok.4700 stop. K.
Ja zdecydowalem sie na 6000 st. K. i jestem zadowolony , chociaz teraz sadze ,że 5000 st. K. byłyby jednak lepsze.....Pisze to dla kolegów planujacych założyc sobie takie oświetlenie.W dodatku swoje ksenony wmontowałem w gładkoszybowe ("clear'y") i nowe lampy IN PRO..............Jak tylko Policja sie nie doczepi....................PZDR - henry

Nie ma w sprzedaży palników 5000K a niektóre 6000K świecą barwa 4300K :mg:

Sam jestem na etapie testowania różnych zestawów i tam tez jest lipa co do jakości bo dwa niby identyczne zestawy są rożnej jakości tyle wiem po kontakcie z 20 osobami z allegro i sklepów, hurtowni oraz po rocznym użytkowaniu ksenonów - rozbieżność w cenach to 180zł na zestawie i nie wynika to jedynie ze sprytnego opisu na allegro i innego opakowania najtańsze zestawy na H1 są już od 260zł do 440zł

teraz kupiłem sobie zestawik 4300K do mojej e30 :spoko:

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2007-12-11, 11:37   

kfas napisa/a:
Nie ma w sprzedaży palników 5000K

o ile sie nie myle to w nowych BMW oryginalnie są paliniki o barwie 5000k

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Bartas 
///M3 E36 FAN

Wysany: 2007-12-11, 17:03   

Mam pytanko do osób posiadających już zamontowane Xenony.

Panowie (bądź Panie) gdzie zamocowaliście przetwornice :?: Tak, żeby było optymalnie (mało ciepła, wilgoci itd). W miarę możliwości można by to poprzeć odpowiednimi fotkami :P

jezierek 

Wysany: 2007-12-11, 17:07   

Bartas, jakiej firmy masz lampy z przodu ?? bo ja mam in pro i nie ma mozliwosci wiercenia dziur w tych zaslepkach

nisko, twardo, szybko i ciemno ;)

Sprzedam sportowe zawieszenia, gwinty, sprezyny, xenon!

Bartas 
///M3 E36 FAN

Wysany: 2007-12-11, 17:17   

CarF, ja mam lampy mało znanej firmy Eagle Eyes, i zaślepki mam plastikowe, więc żadnego problemu z wywierceniem wymaganych otworków nie będzie. Tak z czystej ciekawości, co jest nie tak w zaślepkach IN PRO że wiercić nie można :?:

henry 

Wysany: 2007-12-11, 17:51   xenon

....Witam !! W lampach IN PRO bez najmniejszego problemu robi sie naogół wymagany otwór fi 25 mm...............

Swoich ksenonów poszukiwałem w tamtym roku na allegro i była oferta sprzedazy ksenonów 5000 K.............

Przetwornice proponuję montować (dotyczy E30) ponizej lamp , lub schowac za osłonami reflektorów ( da się !! ! )..........PZDR - henry
Ostatnio zmieniony przez henry 2007-12-11, 17:54, w caoci zmieniany 1 raz  

High-Tech 
///HTT

Pomg: 2 razy
Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2007-12-11, 18:20   

dla tych co się boją kabelków, lutownicy... =>

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=27400

pozdro
Ostatnio zmieniony przez High-Tech 2007-12-11, 18:20, w caoci zmieniany 1 raz  

patryk w-wa 

Wysany: 2007-12-11, 21:37   

Nie wiem czy zauwazyliscie ale ten temat jest sprzed roku.

Bartas 
///M3 E36 FAN

Wysany: 2007-12-11, 21:45   

:P jak widać temat ponadczasowy :mg: Zamiast tworzyć nowy, to odświeżamy :)
:arrow: to ma ktoś założone xenony w E36 i mógłby się podzielić wiadomością, na temat optymalnego umieszczenia w komorze silnika przetwornic (lewa + prawa)

patryk w-wa 

Wysany: 2007-12-11, 22:05   

Ja mam przymocowane do oslon od swiatel pozycyjnych chyba najlepsze miejsce.

jezierek 

Wysany: 2007-12-11, 22:11   

juz przymierzałem swój xenon jak swieci :D nie moge sie doczekac jutrzejszego montazu ;)
przetwornice przyczepie chyba na nadkola chodz na zaslepki od swiateł długich nie jest złym miejscem ;)
a w tych zasplekach od lamp in pro jest problem z wierceniem na srodku bo idzie przez cała długosc taki drucik który trzyma ta zaslepke wiec musze wiercic dziurke po lewej albo prawej stronie zaslepki ;)

nisko, twardo, szybko i ciemno ;)

Sprzedam sportowe zawieszenia, gwinty, sprezyny, xenon!

Bartas 
///M3 E36 FAN

Wysany: 2007-12-13, 19:05   

CarF napisa/a:
chodz na zaslepki od swiateł długich nie jest złym miejscem ;)

no właśnie, a jeśli chce na zaślepkach od długich to na co? bo mam w zestawie taką grubą taśmę 2 stronnie lepką, specjalne uchwyty (na śrubki) lub opaski zaciskowe? Biorąc pod uwagę stan naszych dróg to ta taśma raczej odpada... A z kolei jak nawiercę zaślepkę żeby uchwyt dać na śrubę z nakrętką to może sie wilgoć dostać co poskutkuje parowaniem... (czy sie mylę) :?: a w komorze silnika miejsca mało :?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: